Egy pszichológiai kísérletről R. Wiseman kutató azt írja: „Képzeljük el, kapunk egy üvegben tíz kekszet azzal, hogy vegyünk ki egyet, és értékeljük a minőségét és az ízét. Aztán képzeljük el ugyanezt a feladatot, csak úgy, hogy az üvegben csupán két keksz található. Azt gondolhatnánk, hogy a kekszek száma nem befolyásolja az értékelésünket, de tévedünk. A csaknem üres üvegből kivett keksz sokkal jobban ízlik mindenkinek. Az, hogy mennyire vágyunk valamire és mennyire tartjuk értékesnek, az attól is függ, milyen könnyű megszerezni. A teli üveg a bőség érzetét kelti, az üres azonban azt, hogy a keksz ritkaság, ezért kívánatosabb.”

Párkapcsolati félelmek és a vonzerő…

Aki kapcsolatra vágyik, tehát elérhetetlen legyen?

Kötetnyi a szakirodalma és széles palettájú a kapcsolódó szorongások tárháza a párkapcsolati ismerkedésnek. Aki sikertelennek érzi magát, átéli, hogy telnek-múlnak a hónapok és évek, nő a szorongása. Az önértékelés területén mutatkozó stressz következtében a párkapcsolat létesítése gigászi méretű feladattá válhat. Mindkét nemnél a „biztosan valami baj van velem” gondolatok már szorongást jeleznek, és mindenki mást a sikeres többiekhez sorolva, akár kisebbrendűségi érzés is megjelenhet. A Hawaii Egyetem kutatója, Hatfield arra szeretett volna rájönni, miért tartja masszívan magát az a mítosz, hogy „nehezen megszerezhetőnek kell látszani”.

Kísérletükben férfiakat kérdeztek arról, hogy olyan valakivel randiznának szívesebben, aki odavan egy kapcsolatért, vagy olyannal, aki megugráltatja őket? A férfiak többsége válaszában kifejtette, hogy mindkét változatnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A könnyen megszerezhető nőkkel vidám és ellazult az együttlét, viszont nyilvánosság előtt zavarba ejtőek lehetnek, a nehezen megkaphatóak viszont ugyan jót tesznek az egójuknak, de sokszor barátságtalanok, hidegek és hajlamosak megalázni párjukat a barátok előtt. A kísérlet végére a kutatók azt találták, hogy a választást nagyban az befolyásolta pozitívan, ha az illető nő azt a benyomást keltette, hogy általában nehezen megszerezhető (tehát ritkaságszámba megy és érdemes választani), ugyanakkor az adott helyzetben lelkesedést mutat a lehetséges kapcsolat és a másik fél irányában.

Hasonlóan pozitív eredményt hoz az érintés (egy futó mozdulat a felkaron), aminek evolúciós háttere van. Ha egy képen látunk valakit, aki megérint egy másikat, a kísérleti személyek az érintőt ítélik meg magasabb státusúnak. A kutatók szerint különösen fontossá válik ez a mozdulat ismerkedési helyzetben, ahol talán nincs is tudatos érzékelés az érintést illetően, érzelmi hatása mégis megjelenik.

Mindenkinek sikerül, csak nekem nem…

Az optimális személyiségfejlődés során természetes kíváncsisággal és vágyakkal közelít egymás felé két kisgyerek/kamasz/tinédzser. Ilyenkor alakul ki a kölcsönösség és a nyílt kommunikáció, ami a későbbiekben a szociabilitás (társas kapcsolódás képessége) alapja lesz. Nincsenek még olyan előítéletek és bizalmatlan érzések, amelyek gátként elválasztanák a két szerelmes tinédzsert, bizalommal és jó szándékkal kezdeményeznek, mert a kapcsolódás vágya egyre erősebb.

Sokan vannak azonban, akiknek ezek az évek is inkább az egyedüllétről szóltak, mert szorongással telített érzésekkel küzdöttek. A tudattalan testkép problémái („nem vagyok vonzó”, „csúnya vagyok”) és az érzelmi ellenállás ilyenkor a magány felé indít el mindenkit, mert az a biztonságos állapot, amelyben nincs csalódás, veszteség, kudarc és szorongás. A felnőttkori helyzetek azonban újra felidézik azokat a vágyakat, amelyek arról szólnak: jó lenne kapcsolatban élni, valakihez kötődni, és átélni közös élményeket. Ilyenkor fordul mindkét nem újra az ismerkedés felé, olykor olyan tudattalan hárításokkal, melyekről nem is tud, de amelyek képesek megakadályozni a sikeres találkozásokat.

A tudattalan motiváció általában erősebb az eldöntött tudatos mondatoknál, és gyakran eredményezi azt, hogy mégis a kudarc jelenik meg, megerősítve az eredeti érzelmi attitűdöt: „Ugye, hogy nekem nem megy?”

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink