A mindennapok során számos olyan helyzet adódhat, amikor szükség van a rejtett energiák mozgósítására. Sokan ilyenkor egyetlen megoldásnak a kávéfogyasztást tartják, pedig az élénkítő hatás más módon is elérhető. Természetes energianövelő tippek, hogy igazán lendületbe jöjjön.

Pörögjön fel!

Reggeli frissítő praktikák

Ahhoz, hogy a reggel jól induljon, fontos a pihentető alvás. Teremtsen kellemes körülményeket a hálószobájában és alakítson ki olyan rituálékat, amelyek elősegítik a pihenést. Igyon egy pohár langyos tejet, hallgasson zenét, relaxáljon, és száműzze a tévét a hálószobából. Válasszon kellemes, lágy ébresztő hangokat. Ezek finoman vezetik ki az álomvilágból, nem úgy, mint a klasszikus hangú ébresztőórák. Bár nagyon csábító a szundikálás, a legjobb, ha azonnal felkel, hiszen az agya már tudja, hogy indulnia kellene, így csak izgalom lesz a pihenés helyett.

Ébredés után, még az ágyban végezzen nyújtó gyakorlatokat, ezzel ugyanis beindítja az anyagcserét, feltöltve szervezetét energiával. A fény energiaforrás, kiegyensúlyozottá és optimistává tesz. Különösen a sötét téli reggeleken segíthet, ha ébresztő fényeket használ. Arra ügyeljen, hogy ne hirtelen borítsa erős fénybe a szobát.

Élénkítő italok

Elképzelhetetlennek tartja a reggelt kávé nélkül? Az egyik legnépszerűbb kávéhelyettesítő a zöld tea, amely élénkít és antioxidáns-tartalma révén hasznos a szervezetnek. Kipróbálhatja a rooibos teát, az édesgyökér- vagy a gyömbérteát is, amelyek energetizálnak és javítják a memóriát is. A karob tejeskávészerű ital, amelyet a szentjánoskenyérfa terméséből állítanak elő. Glutén- és laktózmentes, gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. azoknak ajánlott, akik instantkávé-függők, íze és állaga ugyanis ahhoz hasonlít leginkább.

Sokan idegenkednek a búzafűlétől az íze miatt, pedig az egyik legjobb frissítő ital. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, méregtelenít, erősíti az immunrendszert. Gyakran az elégtelen folyadékbevitel az oka a hirtelen fellépő fáradtságnak. Igyon meg naponta legalább 2 liter szénsavmentes ásványvizet, hogy lendületben maradjon.

Lendületet adó ételek

Az energiaszint csökkenését elkerülheti vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó étrend követésével. A zab az egyik legjobb energiaforrás, ráadásul gazdag B-vitaminban, amely segíti az emésztést és jótékonyan hat az idegrendszer működésére is. Ha energikus, friss szeretne maradni egész nap, reggelizzen zabkását vagy cukor nélkül készült zabkekszet. A banán is remek energiaforrás. Gyümölcscukor-tartalma magas, ezt alakítja át a szervezet energiává.

Reggelire is kitűnő, de ha napközben úgy érzi, szüksége van egy kis üzemanyagra, bátran egyen meg egy banánt. az olajos magvak – dió, mandula, kesudió, mogyoró – gazdagok ómega 3 és 6 zsírsavakban, amelyek felpörgetik az agyműködését. Magas a kálium-, vas- és cinktartalmuk. délután, ha fáradtnak és kimerültnek érzi magát, egyen meg egy csészényit ezekből a finomságokból.

Energianövelő módszerek

Lélegezzen tudatosan. Helyes légzéskor ugyanis fokozódik a szervezet fizikai és szellemi aktivitása. A felfrissülésben segít a hasi légzés. Lazításképpen feküdjön hanyatt, kezét tegye a hasára. Érezze, ahogy a hasfal belégzéskor megemelkedik, kilégzéskor visszasüllyed. A légzés egyre lassabbá válik, a kilégzés hosszabb lesz, miközben a test teljesen ellazul. A hasi légzés élénkíti a vérellátást. Frissítő energiához juthat illóolajok segítségével is. A citrom-, a narancs-, az eukaliptusz-, a kakukkfű- és a rozmaringolaj megtisztítja az érzékeket, javítja a koncentrációs képességet, aktiváló hatású. Tudta, hogy az összebújás is energiával tölt fel? Elég egy érintés, gyors ölelés szeretteivel, és máris pihentebbnek érezheti magát.

Válasszon olyan színű ruhadarabokat vagy kiegészítőket, amelyeknek hangulatjavító hatásuk van. a világos, élénk színek energiával töltenek fel, a meleg színek nyugtatnak. a masszázs az egyik legősibb természetes élénkítő módszer. Számos masszázsféle létezik, az azonban mindegyikben közös, hogy a masszázs hatására élénkül a vér- és a nyirokkeringés, az izmok ellazulnak. a felfrissülés legegészségesebb formája a testmozgás. A vérnyomás és a pulzus emelkedésével gyorsul a vérkeringés, az anyagcsere, oxigénben gazdag vér jut a sejtekhez. Már néhány perces séta vagy könnyű tornagyakorlat is frissítő hatású.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink