Időben elindulni otthonról reggelente – frissen, kipihenten, összeszedetten, szinte lehetetlen. A rohanásban valami mindig otthon marad, dugóba kerülhetünk, és máris kész a baj, az egész napunk hangulatát befolyásolja egy rosszul induló reggel.

Reggeli (vész)forgatókönyv

Még ha az ember könnyen ki is ugrik az ágyból az ébresztő csörgésére, megannyi apróságon elúszhat a reggel. Nem találjuk az aznapra megfelelő ruhát, vagy éppenséggel megtaláljuk, de a szennyesben vagy a vasalni való között, elromlik a kávégép, a sütő elégeti a pirítóst… az ilyen váratlan helyzeteket kivédeni persze nem tudjuk, de összeszedtünk pár tippet, amelyek segítségével rendezettebb lehet a reggelünk, és talán elkerülhetjük a rohanást.

1. Alvás, alvás, alvás!

Ahhoz, hogy jól és könnyen induljon a reggel, a legfontosabb, hogy valóban kialudjuk magunkat. Ha a szervezetünk nem kapta meg a megfelelő mennyiségű alvást, képtelenek leszünk gyorsan összeszedni magunkat és hatékonyan indítani a reggelt. Kutatásokból már régóta tudjuk, hogy egy felnőtt embernek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. Bár a tévé, az okostelefon és a sorozatok könnyen keresztülhúzhatják a számításunkat. Igyekezzünk éjfél előtt pár órával ágyba kerülni, alvás előtt pedig inkább olvassunk, ne a tévét vagy a laptop képernyőjét bámuljuk.

2. Ébresztőórát a sarokba!

Ma már egyre több „gonosz” ébresztőórát találnak fel. Van, amelyik egyre élesebb hangon visít, a másik addig vág fejbe, amíg fel nem kelünk… Mi nem javasolnánk ilyen drasztikus módszereket, de jobb, ha száműzetésbe kerül az ébresztő (igen, ha a mobilunk a „vekker”, akkor is), mondjuk a szoba másik végébe. Hiszen, még ha fel is ébredünk a beállított időpontban, csak egyetlen mozdulat elnémítani a kütyüt – gyakorlott „túlalvók” már fel sem ébrednek közben. Ha viszont pár métert kell megtennünk, hogy elhallgattassuk az ébresztőt, a legnehezebb részen túl vagyunk, kikeltünk a paplan alól.

3. Vezessünk listát!

Ha rendszeresen otthon felejtjük az ebédünket vagy a laptopunkat, ha állandóan a kertkapuból kell visszarohanni az iratokért, bérletért, jobb, ha listát vezetünk mindarról, amire szükségünk lehet a nap folyamán. A papírt pedig tegyük ki egy jól látható helyre, mondjuk a hűtő ajtajára vagy a bejárati ajtóra. Belülről, persze.

4. Készítsük ki a ruhát még előző este!

Ha annyi pénzem lenne, ahányszor édesanyám veszekedett velem általános iskola előtt, hogy készítsem ki a ruháimat. Az akkor (is) gyűlölt előrelátás azonban kifejezetten hasznos. Inkább este álljunk tanácstalanul a szekrény előtt, mint másnap reggel, indulás előtt két perccel. Így még időben szembesülünk azzal, ha az a bizonyos kedvenc darab éppen koszos vagy fel kell varrni rá egy gombot, esetleg ki kell vasalni. Arról nem is beszélve, hogy így másnap reggel nem hagyunk hatalmas rendetlenséget a hálószoba padlóján, mikor sietve keressük az aznapi szoknyát, nadrágot.

5. Legyen készenlétben az edzőtáska is!

Ha rohanunk reggelente, az utolsó, amire időt szánunk, hogy az edzéshez szükséges holmit összepakoljuk. És ennek köszönhetően este újból elmarad az edzés, ha pedig reggel mennénk, egy otthon felejtett sportmelltartó vagy futócipő is szabotálhatja az előre eltervezett sportolást. Csakúgy, mint a ruháinkat, készítsük össze előre a sportfelszerelést is, hogy az ajtóban csak a vállunkra kelljen kapni. Így egy kifogással kevesebb, hiszen ha már cipeljük a táskát, talán az edzést is kisebb eséllyel hagyjuk ki.

6. Rendezzük a sminkszereket!

Egy szabadabb hétvégén érdemes újra rendezni a fürdőszobaszekrény polcát. A nagy zsúfoltságban ugyanis a hajunkat tépjük, ha nem találjuk a szempillaspirált vagy az alapozót. Időt nyerünk, ha minden a saját helyén van – remek tárolókat lehet már erre a célra vásárolni – és könnyebben kerülhetjük el azt is, hogy lejárt termékek foglalják el az egész fürdőszobát. Lehet, hogy csak fél percet nyerünk, ha tudjuk, mit hol találunk, de reggel 30 másodperc is sorsfordító lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink