Napunk nagy részét – életünk harminc százalékát – a munkahelyen töltjük, nem mindegy tehát, hogy milyen szokásokat alakítunk ki munkavégzés közben. Gyakran nem is gondolunk azokra az apróságokra, amelyek a napi rutinunk részévé válva károsíthatják az egészségünket. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel könnyen változtathatunk és kiküszöbölhetjük a hibákat.

Rossz szokások a munkahelyen

Egész napos ülés

A hosszú ideig tartó mozdulatlanság nem tesz jót az egészségnek. Az ülő életmód következtében kóros izomtónus-eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják. A folyamatos ülés még akkor is káros, ha egész nap igyekszik ügyelni a tartására. Az ülő életmód bizonyítottan növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

MIT TEHET?

Mozogjon munka közben is, amennyit csak tud. Álljon fel az asztal mellől, sétáljon, végezzen fej-, nyak-, váll- és derékkörzést. A nyújtó hatású gyakorlatok, a bokakörzés mind jól átmozgatják a sok ülés miatt elgémberedett izmokat. Ha lehetősége van, járjon rendszeresen masszázsra – az izomfeszültség gyakran csak így oldódhat.

Magas sarkú cipő

Magas sarkú cipőben jár dolgozni? Ne tegye! A magas sarkú viselése közben az egész testsúly a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy egyenletesen szétoszlana az egész talpon. Terheli a bokát, a térdet, a medencét és az egész gerincoszlopot. A test többi része kompenzál, így azokra is nagyobb terhelés jut. Magas sarkú viselése közben a nyaki izmok is megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, annak pedig krónikus fejfájás lehet a következménye. A vádli izomzata könnyen megrövidülhet, és folyamatosan feszültté válhat, így pedig fájdalmat okozhat. A magas sarok és a szűk cipőorr együtt károsíthatja a harmadik és a negyedik lábujj idegeit, ami a lábujjak gyulladásához vezethet.

MIT TEHET?

Ha csak nem muszáj, ne hordjon állandóan magas sarkút. Tartogassa különleges alkalmakra, a hétköznapokon, a munkában pedig viseljen kényelmes, lapos sarkú cipőt, csizmát, szandált.

Ebéd az íróasztalnál

Ha a számítógépe előtt ülve fogyasztja el az ebédjét, több negatív hatással is számolnia kell. Az ebédszünet ugyanis nem csak arra való, hogy az éhségét csillapítsa: az agynak is kell egy kis kikapcsolódás. Ez, ha az íróasztalánál ül, nem fog sikerülni. Ráadásul az ebédidő a társas kapcsolatok ideje is, hiszen ilyenkor beszélgethet a kollégáival vagy találkozhat a barátaival, ismerőseivel. Ha nem mozdul, marad a Facebook, pedig a személyes kapcsolatok erősítik a mentális egészséget és növelik a hosszú, boldog élet esélyét.

MIT TEHET?

Ebédeljen a kollégáival, ismerőseivel! Ha van lehetősége, ebédidőben sétáljon egyet. Az sem baj, ha magányra vágyik: fogyassza el az ebédjét a közeli parkban vagy egy eldugott kis étteremben.

Rossz testtartás

A rossz testtartás azt jelenti, hogy a gerinc három fő hajlata – a nyak tövénél lévő enyhe előrenéző ív, a vállak közti enyhe hátrafelé néző ív és a hát alsó részén lévő ív – közül legalább az egyik eltorzul. Az ülőmunkát végzők zöménél rövid idő alatt kialakul a rossz testtartás. Ha ez még a rendszeres mozgás hiányával is párosul, a hátizmok meggyengülnek, és számos panasz jelentkezhet. Az íróasztalnál végzett munka során a nyak és a fej izmai megfeszülnek, ami fejfájáshoz vezet. A görnyedt testtartás nemcsak az izmokban és az ízületekben okoz gondot, de nyomást is gyakorolhat a belső szervekre, ami pedig megzavarhatja a működésüket.

MIT TEHET?

A legfontosabb a rendszeres sportolás. Az úszás erősíti a törzs tartóizmait, amelyek a gerinc stabilitásáért felelősek. Kíméli az ízületeket, miközben fejleszti az izmokat és javítja az állóképességet.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.