Napunk nagy részét – életünk harminc százalékát – a munkahelyen töltjük, nem mindegy tehát, hogy milyen szokásokat alakítunk ki munkavégzés közben. Gyakran nem is gondolunk azokra az apróságokra, amelyek a napi rutinunk részévé válva károsíthatják az egészségünket. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel könnyen változtathatunk és kiküszöbölhetjük a hibákat.

Rossz szokások a munkahelyen

Egész napos ülés

A hosszú ideig tartó mozdulatlanság nem tesz jót az egészségnek. Az ülő életmód következtében kóros izomtónus-eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják. A folyamatos ülés még akkor is káros, ha egész nap igyekszik ügyelni a tartására. Az ülő életmód bizonyítottan növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

MIT TEHET?

Mozogjon munka közben is, amennyit csak tud. Álljon fel az asztal mellől, sétáljon, végezzen fej-, nyak-, váll- és derékkörzést. A nyújtó hatású gyakorlatok, a bokakörzés mind jól átmozgatják a sok ülés miatt elgémberedett izmokat. Ha lehetősége van, járjon rendszeresen masszázsra – az izomfeszültség gyakran csak így oldódhat.

Magas sarkú cipő

Magas sarkú cipőben jár dolgozni? Ne tegye! A magas sarkú viselése közben az egész testsúly a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy egyenletesen szétoszlana az egész talpon. Terheli a bokát, a térdet, a medencét és az egész gerincoszlopot. A test többi része kompenzál, így azokra is nagyobb terhelés jut. Magas sarkú viselése közben a nyaki izmok is megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, annak pedig krónikus fejfájás lehet a következménye. A vádli izomzata könnyen megrövidülhet, és folyamatosan feszültté válhat, így pedig fájdalmat okozhat. A magas sarok és a szűk cipőorr együtt károsíthatja a harmadik és a negyedik lábujj idegeit, ami a lábujjak gyulladásához vezethet.

MIT TEHET?

Ha csak nem muszáj, ne hordjon állandóan magas sarkút. Tartogassa különleges alkalmakra, a hétköznapokon, a munkában pedig viseljen kényelmes, lapos sarkú cipőt, csizmát, szandált.

Ebéd az íróasztalnál

Ha a számítógépe előtt ülve fogyasztja el az ebédjét, több negatív hatással is számolnia kell. Az ebédszünet ugyanis nem csak arra való, hogy az éhségét csillapítsa: az agynak is kell egy kis kikapcsolódás. Ez, ha az íróasztalánál ül, nem fog sikerülni. Ráadásul az ebédidő a társas kapcsolatok ideje is, hiszen ilyenkor beszélgethet a kollégáival vagy találkozhat a barátaival, ismerőseivel. Ha nem mozdul, marad a Facebook, pedig a személyes kapcsolatok erősítik a mentális egészséget és növelik a hosszú, boldog élet esélyét.

MIT TEHET?

Ebédeljen a kollégáival, ismerőseivel! Ha van lehetősége, ebédidőben sétáljon egyet. Az sem baj, ha magányra vágyik: fogyassza el az ebédjét a közeli parkban vagy egy eldugott kis étteremben.

Rossz testtartás

A rossz testtartás azt jelenti, hogy a gerinc három fő hajlata – a nyak tövénél lévő enyhe előrenéző ív, a vállak közti enyhe hátrafelé néző ív és a hát alsó részén lévő ív – közül legalább az egyik eltorzul. Az ülőmunkát végzők zöménél rövid idő alatt kialakul a rossz testtartás. Ha ez még a rendszeres mozgás hiányával is párosul, a hátizmok meggyengülnek, és számos panasz jelentkezhet. Az íróasztalnál végzett munka során a nyak és a fej izmai megfeszülnek, ami fejfájáshoz vezet. A görnyedt testtartás nemcsak az izmokban és az ízületekben okoz gondot, de nyomást is gyakorolhat a belső szervekre, ami pedig megzavarhatja a működésüket.

MIT TEHET?

A legfontosabb a rendszeres sportolás. Az úszás erősíti a törzs tartóizmait, amelyek a gerinc stabilitásáért felelősek. Kíméli az ízületeket, miközben fejleszti az izmokat és javítja az állóképességet.

Ez a tökéletes diétás nasi: sajt a sajtban
El sem hiszed, milyen egyszerű elkészíteni ezt a diétás nasit.
Spórolj duplán Black Friday idején: ints búcsút a drága és környezetszennyező PET-palackoknak
Nem csoda, hogy a Black Friday sokak fantáziáját izgatja. De mi lenne, ha Black Friday alkalmával most két legyet ütnénk egy csapásra, vagyis duplán spórolnánk? Hihetetlennek hangzik, pedig egyáltalán nem az.
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Ünnepi citromos sajttorta, cukor- és lisztmentesen
Íme, a csodasüti, ami  meghódította a világ diétázóit! Fantasztikus könnyen elkészíthető és és isteni finom! Nem kell hozzá se cukor, se liszt, tökéletes desszert, amit fogyókúra alatt is bátran ehetsz!
Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept
Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.
Kényelem és csábítás, avagy az őszi-téli fehérnemű trendekről
Ki ne szeretné szexisnek érezni magát? Legalább néha... csak úgy, csak a jókedv miatt, függetlenül attól, hogy párkapcsolatban él vagy sem.
Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!
Ha futócipőt húzunk, az előttünk lebegő célra gondolunk, nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.
Ez a tél kedvence: diétás lett a bögrés mákos
Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki. Íme egy remek recept.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.