Aki kedvetlen és kimerült, többnyire a kevés pihenést okolja kínzó fáradtságáért. Az energiaszint azonban nemcsak az alváshiány miatt csökkenhet. számos olyan apró dolog is okozhat lelki és fizikai kimerülést, amelyre nem is gondolna. Összegyűjtöttük a leggyakoribb rossz szokásokat, amelyektől fáradtnak érezheti magát, és eláruljuk, milyen apró változtatások segíthetnek, hogy újra a topon legyen.

Rossz szokások miatt fáradtság

Kihagyja az edzéseit, ha fáradt

Ha az aktuális edzését fáradtság miatt kihagyja, valóban energiát spórol, de ez hosszú távon ön ellen dolgozik. Azok ugyanis, akik hetente háromszor legalább 20 percet mozognak, kevésbé érzik magukat kimerültnek és feszültnek. A rendszeres mozgás jótékony hatása már hat hét után kimutatható. A sportolás növeli az erőnlétet és a kitartást, segít, hogy a keringési rendszer hatékonyabban működjön, és így több oxigén és tápanyag jusson el a szövetekbe.

MIT TEGYEN? Kihagyja az edzést? Nem baj, de mielőtt a kanapéra dőlne, sétáljon egy nagyot a friss levegőn.

Nem iszik elegendő vizet

Már enyhén dehidratált állapotban is jelentkezhet a fáradságérzés. Ilyenkor ugyanis a szív kevésbé hatékonyan dolgozik, és az oxigén és egyéb tápanyagok nem jutnak el az izmokhoz és más szervekhez.

MIT TEGYEN? A napi minimális folyadékszükségletét egy egyszerű képlet segítségével számolhatja ki: testsúly (kg) × 40 ml = napi folyadékszükséglet. Tehát egy 60 kilós nőnek naponta 2,4 liter folyadékot kell fogyasztania. Ez azonban csak egy kiinduló mennyiség, valójában mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mennyi a napi folyadékigénye.

Nem fogyaszt elegendő vasat

A vastartalmú enzimek elsősorban az energiaszállításban játszanak szerepet, a vashiány tünetei egyebek mellett a lassúság, ingerlékenység, a koncentráció hiánya. Laboratóriumi vizsgálatok során a vérképből a szérum vas és vaskötőkapacitás-változásából lehet következtetni a betegségre. Súlyos vashiány esetén az orvos megkeresi a vashiány okát, majd a vaskészítmények széles skálájából kiválasztja a megfelelőt.

MIT TEGYEN? Nem súlyos vashiány esetén táplálkozással pótolhatja a hiányzó vasat. Növelheti a vasbevitelt például sovány marhahús, bab, tofu, tojás, sötétzöld leveles zöldségek, diófélék és mogyoróvaj fogyasztásával.

Ön maximalista

Arra törekedni, hogy minden tökéletes legyen, lássuk be, lehetetlen vállalkozás. Ha irreális célokat tűz maga elé, soha nem lesz elégedett. Ha pedig soha nem érzi elégedettnek magát, egy idő után kiégett, szomorú és fáradt lesz.

MIT TEGYEN? Adjon magának több időt a céljai eléréséhez. Az extra időráfordítás nem kisebbíti az elért eredményeket.

Túl pesszimista

Ha hívatja a főnöke, az nem jelenti azt, hogy ki akarja rúgni, vagy ha kerékpártúrára indul, nem kell mindjárt arra gondolni, hogy balesetet fog szenvedni. Higgye el, az életben nem mindig a legrosszabb variáció következik be! Az állandó szorongás megbéníthatja és mentálisan kimerítheti.

MIT TEGYEN? Vegyen egy mély lélegzetet és kérdezze meg magától, mennyire valószínű, hogy a legrosszabb dolog tényleg megtörténik. Meditáljon, hogy megnyugodjon, vagy ossza meg az aggályait a családtagjaival, barátaival – így könnyebb lesz megbirkóznia az aggodalmakkal.

Kihagyja a reggelit

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés. Ha kihagyja, a szervezet nem jut energiához, „éhezni” kezd. Az anyagcsere lelassul, az oxigénáramlás csökken. Kimerültnek és lassúnak fogja magát érezni egész nap.

MIT TEGYEN?
A legjobb, ha a reggelije teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat is tartalmaz. A tojás két szelet teljes kiőrlésű pirítóssal és alacsony zsírtartalmú görög joghurttal tökéletes választás.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink