Az agyunk néha furcsa játékot űz velünk, ezért ne pánikoljon, ha elfelejtette egy régen látott ismerős nevét, vagy fogalma sincs, hová tette az autó kulcsát. Vannak helyzetek, amikor ugyan zavar keletkezik az egyébként jól működő gépezetben, de szerencsére ez nem minden esetben utal komoly problémára. Íme, néhány aggasztónak tűnő „elfelejtés”, és persze jó tanács is, hogy mit tegyen. 

Segítség, elfelejtettem!

A bevásárlóközpontból távozóban éppen a teendőit gondolja végig, amikor rádöbben, hogy fogalma sincs, hol parkolt.

Bizonyára ön is észrevette már, hogy a memóriája rosszabbul működik, ha túlterhelt vagy stresszhelyzetben van. Ha éppen azon gondolkodott, mennyi feladattal nem végzett a munkahelyén, és még mennyi teendője van, mielőtt hazaér és nekiáll vacsorát főzni – nos, nem csoda, ha nem emlékszik arra, hol állt meg az autóval. Amikor feszültek vagyunk, nem tudunk összpontosítani a bejövő információkra – állítják a pszichológusok. Úgy érezzük, egyszerre több dolgot is képesek vagyunk csinálni, de a valóságban olyan gyors a feladatváltás, hogy az nem teszi lehetővé az új információk hatékony kódolását. Szakemberek szerint ráadásul bármilyen típusú krónikus stressz – munkahelyi problémák, komoly változások a magánéletben vagy általános szorongás – a kortizol hormon emelkedéséhez vezet, az pedig károsan hat az agyműködésre. A stresszhormonként is ismert kortizol magas szintje ugyanis rossz hangulatot, szorongást, koncentrációs és figyelemzavart okoz, és megnehezíti az új információk rögzülését.

MEGOLDÁS: Lehet, hogy túl sok a tennivalója, de az agy akkor működik tökéletesen, ha egyszerre egy dologra koncentrál. Ebben lehet segítségére a meditáció: mély lélegzetvételekkel lassuljon le, és próbáljon az adott szituációra, teendőre figyelni.

Megpróbál segíteni a gyerekének a házi feladat megoldásában, és rájön, hogy elfelejtette az egykor megtanult kulcsfontosságú fogalmakat.

Az agy alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez, és egész egyszerűen a gyakran használt részek funkcionálisabbak és jobban működnek. Praktikusan ez azt jelenti, hogy ha nem használ bizonyos területeket, előfordulhat, hogy az nem működik megfelelően. De az, hogy nem emlékszik dátumokra, képletekre, fogalmakra, még nem jelenti azt, hogy az iskolában tanult dolgok örökre elvesztek: ahogy újra elkezd foglalkozni a témával, az egyszer már megtanult ismeretek megint felszínre kerülnek.

MEGOLDÁS: Ha szeretné megőrizni a tekintélyét a gyerek előtt, mielőtt segítene neki, frissítse fel az ismereteit. Lapozza át a tankönyveket, nézzen utána a neten. Minél több témába ássa bele magát, annál több agyi kapcsolat alakul ki.

Önnek fájdalmas emlék a nagymamájuk temetése, míg az unokatestvére jó szívvel emlékszik a szertartásra, a búcsú pillanataira.

Gyakran előfordul, hogy az emberek másképp emlékeznek egy eseményre, vagy más részek maradtak meg az emlékezetükben – különösen akkor, amikor az adott esemény komoly érzelmeket generált. Ez azért van, mert az agyunk arra figyel, ami számunkra fontos. Az agy nemcsak reagál bizonyos helyzetekre, hanem megpróbálja megjósolni, mi fog történni a múltbeli tapasztalatok felhasználásával. Így értékes energiát spórol, segítve a hatékonyabb működést. Az agy ügyesen költi az erőforrásait, tehát nem fog mindent rögzíteni. Ha egy eseményre emlékezik, az azért van, mert az agya úgy gondolta, valamiért kódolni kell az információt. De az ok mindenkinél más.

MEGOLDÁS: Nem tud visszamenni az időben, és nem tudhatja meg, mi történt a temetésen valójában. Próbáljon szép és pozitív pillanatokat felidézni, olyanokat, amelyeket nem szeretne elfelejteni.

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink