Mindenkinek fontos, hogy haja szép, ápolt és egészséges legyen. A természetes haj tiszta, fényes és erős. Szárazon és nedvesen is könnyen kifésülhető. Ha nem ilyen, akkor baj van!.

Segítség hullik a hajam! Derítsd ki az okot

Ha fénytelen, összetapad, netán erősen hullik, akkor jobb, ha mielőbb utána járunk, mert gyakran a szervezet megbetegedése okozza a bajt. Az is tény, hogy hajunknak nem tesz jót a szmog, az erős napsütés és a hideg sem. A hajhullásnak nagyon sok oka lehet. Hogy orvosolni tudjuk, először is meg kell találni az igazi, kiváltó okot.

5 fő testi probléma:

Gyulladás a szervezetben

Vitaminhiány, fogyókúra

Stressz

Örökletesség

Hormon háztartás felborulása

Ami még természetes

Amikor a haj természetesen hullik, egy ciklust követ, kicserélődik. Utána ugyanúgy kinő, nincs ok aggodalomra. Ez körülbelül napi 6o-8o szálat jelent. Ha hajmosáskor kicsit erőteljesebb a hullás, az is teljesen normális. Ilyenkor a már amúgy is felesleges hajszálaktól szabadulunk meg. Viszont ha hajunk hónapok óta ritkábbnak, vékonyabbnak, gyengébbnek tűnik, jobb azonnal közbelépni. Kezdjünk el egy vitaminkúrát. De egy kiadós méregtelenítés is sokat segíthet. És tartsuk szem előtt, hogy naponta két liter folyadékot mindenképpen fogyasszunk!

Derítsük ki az okot!

hajhullás

Fotó: Shutterstock

Mivel a haj növekedéséhez vitaminokra és nyomelemekre van szükség, nem csoda, hogy a terhesség után, a szoptatás alatt- a hormonális változásoknak is köszönhetően, erős hajhullást tapasztalunk. Szintén hormonváltozás okoz hajhullást a változó kor (menopausa) időszakában. Az étkezés megváltoztatásával, természetgyógyászati kezelésekkel ezen is lehet segíteni. A stressz okozta hajhullást gyógyteákkal és homeopátiás szerekkel szüntethetjük meg. Egyes gyógyszerek szedése is okozhat hajhullást. Például: az anti-depresszánsok, a fájdalomcsillapítók, a koleszterin szintet és magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek, bizonyos véralvadásgátlók valamint a fogamzásgátló tabletták. Egy rossz fog, illetve akut nőgyógyászati probléma is lehet a bajok forrása. Ellenőrizzük nincs e gyulladás a szervezetünkben! Menjünk el orvoshoz, esetleg vérvételre. Amennyiben hirtelen foltos hajhullást tapasztalunk, sürgősen forduljunk szakorvoshoz, mert csak orvosi segítséggel lehet megszüntetni a kóros állapotot.

Mit tehetünk miután megszűntettük a kiváltó okot?

Használjunk a gyógynövényboltokban kapható hajnövesztő szereket, melyek serkentik a hajnövekedést. A legfontosabb a türelem és a kitartás, mert két három hónapnál előbb nem fogunk változást tapasztalni.

A hajhullás sokszor lassú vérkeringés következménye. A fejbőr vérkeringése felélénkíthető, ha hajmosáskor felváltva öblítjük le hajunkat hideg és meleg vízzel. Segíthetünk azzal is, ha naponta minden irányba többször átkeféljük, fésüljük a hajat.

Gyógyteák is segíthetnek. Bojtorján gyökér, fűzfa levél, római kamilla, ökörfark virág, valamint csalán levél keverékéből készíthetünk hajhullást megelőző és csökkentő teát.

Öntsünk le két deci forró vízzel 1 teáskanálnyi gyógynövényt, majd hagyjuk 1o percig állni, végül szűrjük le. Naponta háromszor egy csésze tea javallott – 8 héten át.

Az évszakváltozással összefüggő hajhullás esetén szedjünk B5-, vagy B6-vitamint. A patikákban számos komplex táplálék kiegészítő kapható. Érdemes valamelyikből évente egyszer három hónapos kúrát tartani.

Tévhitek

Hajvágással nem tudjuk erősíteni a hajszálat, hiszen halott szaruanyagot távolítunk el, ennek a feltételezésnek nincs semmiféle biológiai alapja. Az is elavult nézet ma már, hogy a samponok vegyszertartalma miatt árt magának, aki hetente többször is hajat mos. A hirtelen erős hajhullást észlelő betegek ne az általuk éppen használt sampont szidják, hanem forduljanak sürgősen a haj betegségeivel foglalkozó specialistához! A hajápolásban nagyon is fontos a gyakori hajmosás! Egy évtizede a magyar bőrgyógyászok még csak a heti egy hajmosást ajánlották. Ma már a szakértők is azt vallják, hogy a hajat és a fejbőrt rendszeresen meg kell tisztítani a mindennapos szennyeződésektől. Az európai bőrgyógyászok körében az az álláspont az uralkodó, hogy heti kétszer-háromszor megmosva majdnem minden típusú haj és fejbőr megfelelően ápolt.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.