Minden évben számos szervezet próbálja rangsorolni a világ országait a szerint, hogy lakói mennyire elégedettek, egészségesek. Ezeken a listákon – bárki állítja is össze – előkelő helyen állnak a skandináv országok. Dánia, Norvégia, Svédország, Izland és Finnország lakóitól érdemes néhány titkot ellesni a boldogabb és egészségesebb élet reményében. Nézzük, mit tesznek ők mentális és fizikai jólétükért.

Skandináv boldogság

1. Szaunáznak

A szaunázás a finn kultúra szerves része, olyannyira, hogy az országban közel 2 millió, használatban lévő szauna található. A szaunázás a hétköznapjaik része, a teljes kikapcsolódás helye. Finnországban az egészen kicsi gyerekektől a nyugdíjasokig mindenki szaunázik, az öngondoskodás egyik formájának tekintik. Átlagosan hetente 1-2 alkalommal izzasztják magukat, de előfordul, hogy akár naponta is használják a gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható szaunát. A szaunázás segít a stressz megelőzésében, csökkentésében, eltávolítja a méreganyagokat, erősíti az immunrendszert.

2. Gyakran kerékpároznak

Egy olyan városban, ahol több kerékpár található, mint ahány ember él, nem kérdés, hogy a lakók imádják a biciklizést. Dánia fővárosában, Koppenhágában a lakosság jelentős része kerékpárral jár iskolába vagy dolgozni, de így intézi az ügyeit – még a bevásárlást is. Már napi 20 perc biciklizés csökkentheti a szorongást, erősíti a tüdőt, a szívet és az érrendszert, az izmokat.

3. Az északi diétát követik

Ha a skandináv konyháról a svéd húsgolyó jut eszébe, úgy valóban nehéz elképzelni, hogy az északi diéta legalább olyan hatékony, mint a mediterrán. Teljes kiőrlésű gabonák, tenger gyümölcsei és halak teszik színessé és változatossá az északi népek étrendjét. Nagyon egészséges, például, a tradicionális dán rozskenyér, a rugbrød, az izlandiak szabad tartású, organikus bárányhúsa, vagy a norvég-izlandi skyr, ami egy sima, krémes, magas fehérje- és alacsony zsírtartalmú joghurt.

4. Sok időt töltenek a családdal, barátokkal

A családdal, barátokkal töltött minőségi idő nagyon fontos a skandináv országokban élőknek. Bár úgy tűnik, mindenki szereti az estét az otthonában tölteni, a kivilágított ablakok mögött zajlik az élet. Hétvégente gyakoriak a nagy családi, baráti összejövetelek, ahol esznek, isznak, beszélgetnek. Telefon helyett inkább a személyes találkozókat részesítik előnyben, és igyekeznek a munkát az otthon falain kívül hagyni.

5. Nagy szerepet tulajdonítanak a megújuló energiának

A skandináv országok kormányai már hosszú évek óta a megújuló energiák használata mellett teszik le a voksukat. Dánia 2050-re a szükséges energia 100 százalékát természeti erőforrásokból szeretné előállítani, és célja eléréséhez igen komoly beruházásokat tesz. Kutatások szerint azokban az országokban, ahol megújuló energiaforrásokat használnak, jelentősen csökken a lakosság körében a szív- és érrendszeri betegségek és a tüdőrák kialakulásának kockázata.

6. Élhető környezetet alakítanak ki

A skandináv design híres a letisztult formákról, az áramvonalas funkcionális bútorokról – így pedig sokkal könnyebb létrehozni egy olyan helyet, ahol szabadnak érzik magukat. Egy skandináv otthonban mindennek megvan a helye, és csak olyan dolgok vannak a lakásban, amelyek feltétlenül szükségesek. A minimalista megközelítés segít elkerülni a rendetlenséget, és átláthatóvá teszi nemcsak a teret, de a mindennapi életet is.

7. Felhasználják a természet adta kincseket

Izland gazdag természetes hőforrásokban és termálvizekben. A turisták a világ minden részéről áramlanak az országba, hogy élvezzék a jótékony hatásokat, de a helyiek is tisztában vannak vizeik, forrásaik egészségügyi hasznaival. Használják természetes fájdalomcsillapítóként, feszültségcsökkentésre, a vérkeringés támogatására, bőrszépítőként, az immunrendszer erősítésére.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink