Az egészséges életmód költséges mulatság – hangzik igen gyakran kifogásként azok szájából, akik nem sportolnak rendszeresen és azzal sem nagyon foglalkoznak, hogy mi kerül a tányérjukra. Pedig egészségesen élni elsősorban nem pénz kérdése. Íme, néhány olcsó, de hatékony egészségvédő ötlet a mindennapokra.

Spóroljon az egészségéért!

Sportoljon edzőtermen kívül!

Kutatások szerint azok az emberek, akik vidéken élnek, illetve a városokban parkok, ligetek közelében laknak, mentálisan is egészségesebbek, mint a betondzsungelben élők. Az is bizonyított, hogy a szabadban végzett mozgás tisztítja a tüdőt, oxigénnel telíti a vért, erősítve az immunrendszert. Gondolja át, hogy a lakóhelye, munkahelye közelében hol sportolhat a szabadban. Biztosan van a közelben egy kellemes park vagy akár játszótér, ahol tornázhat, futhat vagy kerékpározhat. A szabadban végzett mozgásnál fontos, hogy kényelmes, az időjárásnak megfelelő öltözetet viseljen.

Hogyan takaríthat meg pénzt? A tavaszi, nyári hónapokban megúszhatja az edzőtermi bérlet vásárlását, ha a szabadban edz. Gondolja végig: akár jógázhat is a friss levegőn.

Gyalogoljon!

Mindennap órákat tölt a dugóban? itt az idő, hogy kiszálljon az autóból és gyalog induljon ügyei intézésére. Sőt ha teheti, a tömegközlekedést se vegye igénybe. Siet? Higgye el, a városban gyakran gyorsabban ér célba sétálva. A gyaloglásnak ráadásul számos kedvező egészségügyi hatása ismert: javítja a szervezet általános állapotát, fokozza a keringési és a légzőrendszer teljesítőképességét, optimalizálja a vérnyomást, a vércukorszintet, javítja a mozgásszervek állapotát. A gyaloglás az egyik legjobb stresszűző.

Hogyan takaríthat meg pénzt? A benzin árát ismerve, nem meglepő, hogy milyen sokat tud spórolni, ha leteszi az autót. De a kocsi fenntartásának költségei is csökkenthetők, és parkolójegyre sem kell költenie. Ha csak időnként száll buszra, villamosra, metróra, megspórolhatja a nem éppen olcsó bérlet vagy jegy árát.

Járjon kerékpárral munkába!

Ha az időjárás és a távolság lehetővé teszi, járjon biciklivel munkába. A kerékpározás legfontosabb egészségügyi hatása, hogy edzi a szívet és a vérkeringési rendszert: tekerés közben a légzésszám emelkedik, a szív munkája fokozódik. A pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül. ráadásul az összes izmot átmozgatja, a rendszeres biciklizéstől szebb lesz az izomtónus. Ha kerékpárral jár dolgozni, nagyobb eséllyel küzd meg a reggeli-délutáni stresszhelyzetekkel, illetve könnyebben levezeti a nap során felgyülemlett feszültséget.

Hogyan takaríthat meg pénzt? Megspórolhatja a munkába járás költségeit: a benzinpénzt, a parkolójegyek, bérletek vagy a tömegközlekedési eszközökre szóló bérletek, jegyek árát.

Kávézzon az irodában!

Egyre több cégnél van lehetőségük az alkalmazottaknak nagy, ipari kávéfőzők használatára. Ha az ön munkahelyén nincs ilyen, álljanak össze páran és vegyenek egy szuper kávéfőzőt. A büfékben, gyorséttermekben, cukrászdákban kapható kávécsodák ugyanis többnyire túl sok kalóriát tartalmaznak, ráadásul nagyon drágák is.

Hogyan takaríthat meg pénzt? Ha naponta kétszer kávézik, kapucsínózik, akár 15 000 forintot is elkölthet havonta kávéra. Nem kérdés, hogy egy saját kávéfőzővel sokkal jobban jár ön is és a kollégái is.

Főzzön otthon!

Nem vitás, hogy az otthon készült étel jobb, mint a készen vásárolt. A titok az alapanyagok kiválasztásában rejlik. Ha otthon főz, eldöntheti, hogy hol vásárol és mit. szabadon dönthet arról, mennyi sót, cukrot, fehér lisztet használ, illetve hogy ezeket helyettesíti-e egészséges, tápláló alternatívával. Meghatározhatja, milyen edényeket használ, és hogyan főzi meg az ételeket. Aki a házi kosztot választja, nemet mond a mesterséges ízfokozóra, tartósítószerekre, színezőanyagokra.

Hogyan takaríthat meg pénzt? Ha előre átgondolja a heti menüt, és annak megfelelően vásárol piacon, hiper- vagy szupermarketekben, biztosan sokat spórol. Egyébként pedig az egészség mindig olcsóbb, mintha a sok káros anyagot tartalmazó, nem megfelelő táplálék miatt egészségügyi problémái lennének.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink