A szeméremszőrzetről rengeteg a tévhit. A legnagyobb dilemma: kell vagy nem? Vannak, akik azt vallják, a természet nem véletlenül adta, mások szerint semmi szükség rá. Sok a kérdés, de ez a téma még a csajos beszélgetések alatt is ritkán kerül szóba. Itt az ideje, hogy lerántsuk a leplet az igazságról.

Szemérmes kérdések

1. MÍTOSZ: A szeméremszőrzet véd a nemi betegségek ellen

A valóság: Tulajdonképpen épp ellenkezőleg: a szeméremszőrzet remek táptalaja a baktériumoknak – bár igaz, hogy erre vonatkozóan nem végeztek vizsgálatokat. (Ellenben a férfiak szakálla valóban hemzseg a baktériumoktól.) Egyébként a fanszőrzet szerepe eredetileg tényleg az, hogy védje az érzékeny területet, de azért a kórokozókat nem tudja távol tartani. A szőrmentes területet könnyebb tisztán tartani. Mindezek ellenére mégis nagyon sok nő úgy gondolja, hogy a szeméremszőrzet megvédi a nemi szemölcsöktől, a HPV-től és más nemi betegségektől – de ez nem igaz.

2. MÍTOSZ: A szeméremszőrzet a végtelenségig nő

A valóság: Szerencsére nem. Ugyanúgy, ahogy a haj, ha elér egy bizonyos hosszúságot, akkor a növekedés megáll. Ez a hossz egyénenként változik, általában valahol 1,5–5 cm között van. Ezt követően cserélődnek a szőrszálak. Nőknél menopauza idején, illetve a hormonváltozások következtében az ágyéki területen ritkul a szőr, a szálak egyre gyengébbé, puhábbá válnak. Tudta? A szeméremszőrzet az elülső nemi szervek környékének, az ágyéknak és egyes esetekben a lábak belső oldalának tetején található szőrzet; ezek a területek alkotják a szeméremtájékot. Bár ezen a területen gyerekkorban is találhatók piheszőrök (korai testszőrzet), a szeméremszőrzeten általában azt az erősebb, hosszabb, durvább terminális szőrzetet értik, ami a pubertás során, az androgének emelkedő szintjével fejlődik ki.

3. MÍTOSZ: A szeméremszőrzet színe megegyezik a haj színével

A valóság: Kétségtelen, ritkán fordul elő, hogy egy fekete hajú hölgynek szőke a szeméremszőrzete, a haj színe mégsem árulkodik az ágyéki szőr színéről. Uraim, ha pontosabb előrejelzést szeretnének, érdemes inkább a hölgyek szemöldökszínét megfigyelni. Ez a kettő ugyanis sokkal jobban hasonlít egymásra.

4. MÍTOSZ: A szeméremszőrzet vágyromboló

A valóság: Teljes mértékben egyéni ízlés kérdése. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a szeméremszőrzet tele lehet feromonokkal. A test a verejtéken keresztül ugyanis feromonokat választ ki, amelyeket a fanszőr megköt. Ez a vegyi anyag közvetlenül hat az érzékekre és a tudatalattira, segítve a párválasztást és a szaporodást. Tudta? A nemi szőrzet az ivarérettségünket fejezi ki, és a legtöbb kultúrában eltakarják a fanszőrzetet és a nemi szerveket az ivarérést követően. Ezzel csökkenthető a szexre való közvetlen felhívás. A fanszőrzet másik funkciója szintén a szexualitással függ össze, és elsősorban a négy lábon járás korában volt fontos. A nemi váladékok a nemi szervek körüli szőrzetre kerültek, a szőrszálak pedig szétoszlatták és felerősítették az illatanyagok – feromonok – hatását.

5. MÍTOSZ: A szeméremszőrzet kevésbé élvezhetővé teszi a szexet

A valóság: Ez minden nő esetében más és más, szóval abszolút egyénfüggő. Sokan úgy vélik, a szeméremszőrzet kisebb súrlódást tesz lehetővé, csökkentve az érzékenységet. A szőr eltávolításával a bőr sokkal védtelenebbé válik, előfordulhat, hogy kisebb sérülések keletkeznek a bőrön. A lényeg: mindenki maga tudja, hogy mennyi és milyen stimulációra van szüksége az orgazmus eléréséhez, ebben pedig a szőr nem lehet akadály.

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink