Te hallottál már a zöld puy lencséről – más néven francia lencséről? Ezt az ínycsiklandó főzeléket most mindenképpen ki kell próbálnod, ugyanis a puy lencse nemcsak egészséges – mivel tele van fehérjével – de párolás közben még az alakját is megtartja, és egyáltalán nem fő szét. Ráadásul amellett, hogy hihetetlenül gusztán néz ki a tányérodon, a különleges indiai fűszerekkel mennyei ízekben lesz részed.
Isteni lencsefőzelék, keleti fűszerekkel
Hozzávalók:
- 30 dkg zöld lencse (francia lencse), de vörös lencsével is finom vagy fekete beluga lencsével
- 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 púpozott evőkanál kurkuma
- másfél liter húsleveslé
- 10 + 5 dkg evőkanál vaj
- fél teáskanál őrölt kardamom
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- csipet szerecsendió
- 3 dl zsíros kókusztej
- Só, őrölt bors, ízlés szerint
Így készítsd el:
1. A vajon pirítsd le a finomra vágott hagymát, majd tedd hozzá a két gerezd zúzott fokhagymát is.
2. Ezután mehet az alapba a kakukkfű és a kurkuma, még 1 percig hagyd pirulni, hogy kioldja a forró zsiradék a fűszerek ízét.
3. Öntsd fel a hagymás alapot a húslével, mehet bele a lencse is. Várd meg, míg felforr, majd vedd alacsony lángra, és fedő alatt 20-25 percig főzd, hogy a lencse megpuhuljon.
4. Közben egy kis lábosban olvaszd fel a maradék vajat, keverd bele a fahéjat, a szegfűszeget, a kardamomot, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Folyamatosan kevergesd két percig.
5. Mehet a lencséhez, majd öntsd bele a kókusztejet is. Emeld fel a hőfokot közepes lángra, és főzd további 15 percig.
6. Frissen, forrón tálald, fasírttal, főtt csülökkel, akár sült kolbásszal.