A világban minden tizedik ember szorong valamiért. A nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek ebben a pszichés zavarban, mint a férfiak, és a betegség a hírességeket sem kíméli. Vannak sztárok, akik tagadják, mások őszintén beszélnek arról, hogy időnként pánikroham törnek rájuk vagy éppen depresszióba süllyednek. Hét celeb vall arról, hogy milyen érzés együtt élni a szorongással.

Szorongó sztárok

Emma Stone

A színésznő 2015-ben vallott először arról, mennyi szenvedést okozott már neki élete során a mentális betegsége. Emma a legártatlanabb szituációk kapcsán is képes volt számos olyan változatot elképzelni, ami negatívan sülhet el. Gyakran érzi úgy, hogy a szorongás szinte megbénítja. „A folyamatos pánik nagyon rossz. Legalább százszor megkértem anyukámat, hogy mondja el, mi történik majd a nap folyamán, hogy ne érhessen meglepetés. A házat is alig mertem elhagyni” – mesélte a színésznő. Egy idő után azonban megelégelte, hogy nem tud felülkerekedni a félelmein, és terápiára kezdett járni. „Elképzelem, ahogy egy kis zöld szörny a vállamon ül, és olyan dolgokat suttog a fülembe, amelyek nem igazak. Akárhányszor rá hallgatok, nő egy kicsit. De ha elfordítom a fejem, és nem figyelek rá, egyszer csak eltűnik” – mesélt arról, hogyan sikerült legyőznie önmagát és félelmeit.

Sarah Silverman

A komikáról nehéz elhinni, hogy 13 éves kora óta küzd depresszióval és pánikbetegséggel. A kamerák előtt mindig magabiztos, de a felszín alatt sokat szenvedett a démonaitól. „A depresszió először egy osztálykirándulás után tört rám, amikor is el kellett rejtenem azt a szégyenletes titkot, hogy bepisiltem” – mesélte a színésznő. Ezután vált gátlásossá, és mivel sokáig rejtőzködött a barátai és osztálytársai elől, a depressziója mellett pánikbeteg is lett. Erről a nehéz időszakról így nyilatkozott: „Minden egyes lélegzetvétellel fáradtabbnak éreztem magam. Azt mondogattam magamnak, hogy haldoklom, már nincs sok hátra. Ijesztő volt. A pánikroham elmúltával azonban a depresszió továbbra is megmaradt. Egyszer a nevelőapukám megkérdezte, milyen érzés ez számomra, én pedig így feleltem: »Olyan érzés, mintha honvágyam lenne, miközben otthon vagyok.«” Sarah az elmúlt években számos terápiát végigcsinált. „Együtt élek a depresszióval, és megtanultam kezelni – vagy legalábbis túllendülni rajta. Egyszer fent, máskor lent, ez az életem” – mondja.

Adele

Az énekesnő, aki a közönség szemében mindig nyugodt és kiegyensúlyozott, szintén pánikbetegséggel küzdött hosszú időn át. A színpad királynőjéről senki sem gondolná, hogy színpadra lépés előtt súlyos szorongásos rohamok törtek rá. Ez 2011-ben volt, amikor túl sok munkát vállalt, és nem kímélte önmagát. „Féltem a közönségtől. Előfordult, hogy annyira ideges voltam, hogy a vészkijáraton keresztül menekültem el vagy állandóan hánytam” – mesélte Adele, akinek végül a kolléganője, Beyoncé segített.

Lena Dunham

Lena is a szorongók táborába tartozik, és ezt nem is titkolja. Tisztában van azzal, hogy egy kívülálló számára idegesítő lehet a pánikrohammal járó depresszió és szorongás. Főleg, ha meghallják, mi okoz neki álmatlan éjszakákat és őrült nappalokat: „Egyik éjjel azon kezdtem el gondolkodni, hogy két és fél év múlva 30 éves leszek, majd tíz évvel később 40, még tízzel utána pedig 50. Ez teljesen a hatalmába kerített, és emiatt aludni sem tudtam.” Lena büszke arra, hogy 16 éves kora óta nemet mond a gyógyszerekre. Rendszeres mozgással, jógával próbálja kezelni mentális zavarait – néha több, néha kevesebb sikerrel.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink