Az olyan hangzatos kifejezések, mint a light, a zsírszegény vagy az organikus, könnyen elcsavarhatják a fejünket. Több karton joghurtot képesek vagyunk megvásárolni, hiszen light, ehetjük bátran. Vígan vásároljuk az organikus termékeket, hiszen azok nem hizlalnak. Mielőtt azonban bedőlnénk a feltűnő, arcunkba integető címkéknek, tanuljunk egy kis szupermarketnyelvet.

Szupermarketnyelv ön beszéli?

Valódi gyümölcsből

Amit gondol: Az étel vagy ital legfőbb összetevője a gyümölcs, vagy magas százalékban tartalmaz valódi gyümölcsöt, gyümölcshúst. A valóság: Még a 100%-os gyümölcslevekről sem gondolhatjuk feltétel nélkül, hogy tényleg ilyen magas százalékban tartalmaznak valódi gyümölcsöt. A legtöbb gyümölcslé vagy gyümölcsital 10–40%-ban tartalmaz gyümölcsöt vagy gyümölcshúst. A többi része víz, aroma, ízfokozó, esetleg cukor vagy fruktóz. A legnagyobb százalékban a valóban frissen préselt, igen rövid szavatossági idejű gyümölcslevek tartalmaznak valódi gyümölcsöt. Onnan ismerheti fel ezeket a finomságokat, hogy többnyire hűtőpultban tartják őket és általában 3 nap a szavatossági idejük.

Light

Amit gondol:  Alacsony kalóriatartalom, nem hizlal, nem okoz súlygyarapodást.

A valóság:  Egy termék light változata általában azt hivatott jelezni, hogy az adott termék kalóriaértéke alacsonyabb a normál verziónál. Ahhoz, hogy egy terméket light jelzővel illessenek, csökkenteni kell a zsír-, a só- vagy a cukortartalmát. Mivel ez óhatatlanul azzal jár, hogy az étel vagy az ital íze megváltozik, más trükkökhöz kell folyamodniuk a gyártóknak, hogy megtartsák az eredeti ízt. Sajnos ilyenkor vagy több cukor kerül a termékbe, vagy egyéb ízfokozó anyaggal próbálják megtartani a megszokott ízvilágot. Sok esetben pont az ilyen adalékanyagok miatt, a teljes kalóriaérték tekintetében light és nem light termék között nincs is nagy különbség. Ráadásul a light kifejezés az agyműködésre is negatívan hat. óhatatlanul is azt gondoljuk, azért, mert valami light, többet ehetünk-ihatunk belőle.

Természetes

Amit gondol:  Frissen, friss összetevőkből készült, farmról, kisebb gazdaságokból eredő étel, ital.

A valóság:  Ezt a kifejezést előszeretettel használják a cégek, mert nagyon jól hangzik és a valódisága nehezen ellenőrizhető. Minden esetben nézzük meg a termék összetevőit. Ha a „természetes” anyagok mellett ismeretlen eredetű szavakat látunk, amelyek mellett E-számok és betűk is feltűnnek, akkor ne a hangzatos címkének, hanem elsősorban a szemünknek higgyünk.

Zsírszegény, alacsony zsírtartalmú

Amit gondol: Kevesebb zsír az élelmiszerben, kevesebb kalória, kevésbé hizlal.

A valóság: Tejtermékekből mindenképpen érdemes a zsírszegény verziót választani. Az alacsonyabb zsírtartalmú tej, túró vagy sajt mindenképpen jobb. Azonban az alacsonyabb zsírtartalmú nassok, csokoládék, kakaók, gyümölcsjoghurtok, pudingok nem biztos, hogy jobb választásnak minősülnek. Ugyanaz a helyzet, mint a light élelmiszerekkel. Ha csökkentik a zsírtartalmat, szükség van valami más adalékra, hogy az adott termék ne veszítsen a valódi ízéből. Ilyenkor kerül elő a cukor. Így lehet, hogy egy adott termék zsírtartalma alacsonyabb, de ezzel arányosan nő a cukortartalma, míg a kalóriaértéke szinte ugyanannyi marad, mint az eredeti termék esetében. Ez esetben is alapszabály: olvassa el a címkét!

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink