Napjainkban nincsenek titkok: pár kattintás, és mindent megtudhat a szexről az internet segítségével. Olvashat egyebek között a nemi betegségekről és arról is, hogyan védekezzen a nem kívánt terhesség ellen. Mégis jó néhány makacs Tévhit tartja magát e két témával kapcsolatban (is). Összegyűjtöttük a tíz leggyakoribbat.

Tabuk nélkül – A biztonságos szexről

1. Tévhit
Könnyen észrevehető, ha ön vagy partnere megfertőződött

Több mint 25 féle STD (Sexually Transmitted Diseases – szexuális úton terjedő betegség) létezik (HIV, chlamydia, bakteriális vaginózis, gonorrhea, szifi lisz, nemi herpesz, HPV, hepatitis stb.), és bizony a fertőzések gyakran nem járnak figyelmeztető jelekkel, így veszélyeztethetik a szexuális egészséget. Előfordulhat, hogy tünetei nincsenek, de hordozza a betegséget, ezért, ha védekezés nélkül él szexuális életet, a partnerét is megfertőzi. Teljes bizonyossággal csak úgy tudja megállapítani, hogy nem szenved semmiféle nemi betegségben, ha orvoshoz fordul és elvégezteti a szükséges teszteket.

2. Tévhit
Az orális és az anális szex biztonságos

Különösen a fiatalok körében él rengeteg tévhit az anális szexről. Ezek között a legelterjedtebb az, hogy így nem kaphatnak el fertőzéseket. Valószínűleg ez lehet a magyarázata annak, hogy egyre nő a HIV-megbetegedések száma a 13–29 év közöttiek körében. Az igazság viszont az, hogy gyakorlatilag minden, nemi úton terjedő betegséget el lehet kapni védekezés nélküli orális és anális szexuális aktussal. Védekezés nélküli anális szex során a szövetek könnyebben megrepednek, és a fertőzés gyorsan a véráramba jut.

3. Tévhit
Az AIDS gyógyítható

A HIV-fertőzésre nem létezik gyógymód. Bár a modern gyógyszereknek köszönhetően a fertőzöttek tünetmentesen, a megfelelő óvintézkedéseket betartva, normális, hétköznapi életet élhetnek, a fertőzés nem gyógyítható. A legjobb védekezés a megelőzés: az óvszer igen hatékony védelmet jelent a HIV-fertőzéssel szemben.

4. Tévhit
A dupla óvszer biztonságosabb

Ebben az esetben a kettő nem jobb, mint az egy! A két kondom ugyanis olyan súrlódást hozhat létre, ami az óvszerek kilyukadását eredményezheti. A legtöbb, amit a saját és partnere biztonságáért tehet, hogy használat előtt ellenőrzi az óvszer lejárati dátumát és meggyőződik arról, hogy sérülésmentes a gumi. Általánosan elmondható, hogy azok, akik kondom használata mellett estek teherbe vagy fertőződtek meg, nem használták helyesen, illetve nem használták az egész aktus alatt az óvszert.

5. Tévhit
A nemi betegségek csak a kalandorokat veszélyeztetik

Sokan úgy gondolják, hogy a nemi betegségeket csak azok kaphatják el, akik sok partnerrel „büszkélkedhetnek”. Az igazság az, hogy függetlenül a partnerek számától, mindenki veszélyben van – leginkább a hosszú távú kapcsolatokban élő hűségesek, hiszen ők nem feltételezik, hogy párjuk félrelép. A titkos kalandok nemcsak érzelmileg járhatnak súlyos következményekkel, de veszélyeztethetik az elsődleges partner szexuális egészségét is.

6. Tévhit
Ha fogamzásgátlót szed, nem kell aggódnia

A nemi betegségek miatt A tabletta hatékony védelmet jelent a nem kívánt terhesség ellen, de a szexuális úton terjedő betegségektől nem véd. Az egyetlen módszer, amely nagy eséllyel megvédi a nemi betegségektől, az az óvszerhasználat.

7. Tévhit
Ha megfertőződött valamilyen nemi betegséggel, semmit sem tehet

A legtöbb nemi úton terjedő betegség gyógyítható, kezelhető. Minél hamarabb fedezi fel a betegséget és fordul orvoshoz, annál gyorsabban kap megfelelő kezelést és tehet lépéseket, hogy megakadályozza a fertőzés továbbterjedését.

8. Tévhit
Az orvos minden nemi betegségre tesztel

Egy rutinvizsgálat során több olyan nemi betegség van – például a HPV vagy a genitális herpesz –, amelyeknél csak a leginkább veszélyeztetett csoportokat tesztelik, illetve azokat, akik valamilyen tünetet tapasztalnak. Ha szeretné kivizsgáltatni magát, beszélje meg orvosával, hogy melyek a legfontosabb vizsgálatok és kérje azok elvégzését. Ma már egyre inkább elterjedtek az STD-tesztek otthon is használt verziói. Ezek komoly buktatója, hogy gyakran adnak hamis eredményt.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink