Az elmúlt évtizedekben egyre több módszer jelent meg a fogamzásgátlók piacán, jelentősen megkönnyítve a nők életét. Ám a mai napig rengeteg a tévhit is e témában. Ön úgy gondolja, mindent tud a születésszabályozásról? Nézzük meg együtt, melyek a leggyakoribb tévhitek.

Tévhitek a fogamzásgátlásról

A fogamzásgátló tabletták szedése súlygyarapodást okoz.
A VALÓSÁG

Átfogó klinikai vizsgálatok sem találtak bizonyítékot arra, hogy a fogamzásgátló tabletták felelősek lennének a súlygyarapodásért. Ma a fogamzásgátló tablettáknak rendkívül alacsony a hormontartalmuk, mind az ösztrogén, mind a progeszteron komponenst tekintve. Korábban a magasabb ösztrogéntartalmú tablettáknál előfordulhatott fokozott étvágy, vízvisszatartás, de ez is csak 2-3 kg súlyfeleslegre jelentett magyarázatot. A fogamzásgátló tabletták szedése során kialakult testsúlyfelesleg az esetek többségében (kb. 97%-ban) a helytelen életmódnak és nem a hormonkészítményeknek tulajdonítható. A hosszú hatású progeszteroninjekciót kapott nőknél megfigyelhető volt súlygyarapodás, a testzsír növekedése, de hogy mi okozta ezt a hatást, pontosan nem tudják. Napjainkban ezt a módszert ritkán használják.

Szoptatás alatt nem kell tartani a teherbeeséstől.
A VALÓSÁG

Ez a tévhit felelős sok nem tervezett terhességért – állítják a szakemberek. A szoptatás alatt termelődő prolaktin két hormon működését befolyásolja: a tüszőérésserkentő és a sárgatestserkentő hormonokét. Ha nincs tüszőrepedés, a méhnyálkahártya nem válik le, ennek hiányában pedig elmarad a menstruáció. Ám előfordul, hogy a szülést követően szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus, és mivel vérzés csak az első tüszőrepedést követően jelentkezik, már a ciklus észlelése előtt terhes is lett a szoptató kismama.

A fogamzásgátló tablettát mindig ugyanabban az időben kell bevenni.
A VALÓSÁG

Pár órás eltolódás nem okoz zavart még az alacsony hormontartalmú készítmények esetében sem, így akik az esti rituáléhoz igazítják – például fogmosáshoz – a gyógyszer szedését, azoknak nem kell aggódniuk. A többórás eltérés valóban okozhat áttöréses vérzést.

A hosszú ideig tartó tablettaszedés megnehezíti a teherbeesést.
A VALÓSÁG

A hormonok szinte azonnal kiürülnek a szervezetből, ahogy a gyógyszer szedése befejeződik. Ennek jele a menstruáció. A következő, induló ciklusban az esetek döntő többségében megindul a peteérés, és megtörténhet a teherbeesés. Az, hogy néha hónapokig nem sikerül a teherbeesés, nem a gyógyszer miatt van: többnyire azoknál jelentkezik a probléma, akiknek a ciklusuk a gyógyszerszedés előtt sem volt szabályos.

A fogamzásgátlók új generációja nem olyan biztonságos, mint a régi módszerek.
A VALÓSÁG

A hormonális fogamzásgátlók gyártói arra törekszenek, hogy minél kevesebb hormont tartalmazzanak a piacon megjelenő új termékek. Egyes tanulmányok szerint azonban ennek ellenére valamivel nagyobb a vérrögképződés azoknál a nőknél, akik a születésszabályozás új formáit alkalmazzák, de a növekedés rendkívül alacsony: az orvosok szerint elenyésző mértékű kockázatnövekedésről van szó.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz csak már szült nőknek ajánlott.
A VALÓSÁG

Bárkinek, aki hatékony és megbízható fogamzásgátló módszert keres, ajánlott az IUD, akkor is, ha még nem szült. Ennek a félreértésnek az az oka, hogy az IUD egyes formái, mint például a Mirena, elsősorban gyermekes nők számára javasolt, mert náluk könnyebb a felhelyezés. Napjainkban azonban már több, kifejezetten nem szült nőknek kifejlesztett, alacsony hormontartalmú és kisméretű méhen belüli eszköz kapható.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink