A tudatos étkezés egyszerű módja, ha valaki csökkenti a korábban megszokott, naponta bevitt kalória mennyiségét. Így közelebb kerülhet az áhított testsúlyhoz. Nem kellenek fantasztikus fogyókúrák, csodadiéták, egyszerűen csak szabaduljon meg a rossz étkezési szokásoktól, viselkedési mintáktól. Tippek, hogy sikerüljön a változás és hamar látható legyen az eredmény.

Titkos súlycsökkentő fegyverek

LASSÍTSON!

Régóta ismert, hogy lassan enni egészségesebb, mint percek alatt eltüntetni az ételt a tányérról. Az agyban az éhség és jóllakottság érzéséért felelős területnek mintegy 20 percre van szüksége ahhoz, hogy tudatosítsa: a gyomor megtelt. Értelemszerűen, ha valaki habzsol, nincs ideje észlelni, hogy jóllakott, pontosabban, mire ez bekövetkezik, már régen túlette magát. Ezért étkezés közben az elégedettségérzés elérésére törekedjen – a teljesség érzése (jóllakottság) helyett. Ráadásul a ráérősen elfogyasztott étel segít a nyugalom, kiegyensúlyozottság megőrzésében is; a gyors étkezés feszültté tesz és nehezíti a koncentrációt.

APRÍTSON!

A legtöbb ember hajlamos mindent elpusztítani, ami a tányérjára kerül. Fel sem merül, hogy például egy méretes hússzelet sokkal több, mint amennyire az éhsége csillapításához szüksége lenne. Érdemes ezért mindent felaprítani – meg fog lepődni, hogy összevágva mennyivel jobban látszanak a mennyiségek.

ÉLVEZZE AZ ÍZEKET!

Az étkezés nemcsak az éhség csillapításáról szól, hanem érzékszervi élmény is. Sok középszerű és rossz minőségű étel kerül az asztalra, a többség mégsem veszi észre, mert egyszerűen nem figyel arra, amit eszik. Mielőtt enni kezd, álljon meg pár másodpercre és nézze meg az elfogyasztani kívánt ételt. Hogy néz ki? Milyen illata van? Amikor beleharap, koncentráljon az ízekre, a textúrára, és képzelje el, ahogy az étel a szájából a gyomrába kerül. Az ételre és az evésre koncentrálás nemcsak lassítja az evést, de abban is segít, hogy időben észrevegye a teste jelzéseit a jóllakottságról.

FORDÍTSA A VILLÁT FELFELÉ!

Az angolok többsége a villát fordítva használja, pontosabban azt tartja illő villahasználatnak. Próbálja ki ön is a módszert: a villára szúrja fel a levágott húsdarabkát, majd a domború felét fölfelé tartva, kenje a köretet a hús fölé. E szokatlan tartás segít az ételekre összpontosítani, és lassítja az étkezést.

NE TÉVÉZZEN ÉS NE OLVASSON!

Kutatások szerint akár 14 százalékkal többet esznek azok, akik étkezés közben a tévét bámulják vagy belefeledkeznek az olvasásba. Ilyenkor ugyanis nem ad teljes étkezési élményt a táplálkozás, mert közben másra figyel, és így ösztönösen többet eszik az ember. Ráadásul a tévénézés növeli a későbbi kalóriabevitelt: ha például ebéd közben tévét néz, hamarabb és többet fog uzsonnázni, mintha nem bámulta volna a tévét.

HASZNÁLJON KISEBB MÉRETŰ TÁNYÉROKAT!

A kisebb lapostányérra kevesebb étel kerül, miközben becsapja önmagát, hiszen az agya úgy érzékeli, hogy nagy adagot fogyaszt, így az elégedettségérzés is megvan. Ha viszont kis adagot tesz egy nagyméretű tányérra, akkor hiányérzete támad, és garantáltan többet fog enni, mint amennyire szüksége lenne.

MÉRLEGELJEN!

Dietetikusok szerint érdemes konyhai mérleggel adagolni az ételeket mindaddig, míg nagyon pontosan nem rögzülnek az adagméretek. De még ezek után is szükség lehet arra, hogy időről időre kimérje az adagokat, ugyanis tapasztalatok szerint mérlegelés nélkül az adagok nagysága észrevétlenül nő.

NE HAGYJON KI ÉTKEZÉST!

Sokan úgy gondolják, hogy ha vacsorára hivatalosak, kihagyják az ebédet, és így majd nem lépik túl az „engedélyezett” kalóriamennyiséget. Ha azonban kihagy egy étkezést, éhes lesz – hiába érzi úgy egy idő után, hogy nem –, és nagy valószínűséggel többet eszik, mintha mindkét étkezést normálisan végigette volna. Élvezze a minőségi ételeket egész nap, minden étkezéskor, hogy elkerülje a kínzó éhségérzet kialakulását.

FŐZZÖN OKOSAN!

Ha nem tud ellenállni a kísértésnek, főzzön egy adagot. Így elkerülheti, hogy a kedvencéből folyamatosan csipegessen. Természetesen készíthet egyszerre nagyobb mennyiséget is, de akkor fagyassza le adagonként az ételt.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink