Fürdőbe, gyógyfürdőbe, szaunázni járni nem csak télen érdemes. Pihenés közben szépülünk, kiengedhetjük a fáradt gőzt. Sőt nem csak az egészségünk, de az alakunk megőrzése érdekében is hasznos lehet minél gyakrabban felkeresni egy közeli (vagy akár távoli) spa-t. Érdemes azonban néhány szabályt betartani, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni ezekből a pihentető alkalmakból.

Tökéletes relaxáció

Figyeljen arra, mit eszik!

Fürdőzős napon érdemes kerülni a nehéz ételeket és az alkoholos italokat. Ha teheti, hagyja a kávét és a zöld teát is. Tele hassal még a pihenés is megerőltető…

Válasszon okosan!

Annak érdekében, hogy ne essen le a vércukra, egyen sok gyümölcsöt. Jöhetnek a könnyű nasik, a magvak, a nyers zöldségek is. Így a detoxikáció kívül-belül teljes.

Igyon sok folyadékot!

Kifejezetten fontos ez, ha sokat szaunázik. A folyadékpótlás ilyenkor elengedhetetlen, de nem mindegy, mit iszik. A legjobb választás a víz. Ha nem szereti az ízét, dobjon bele pár uborka- vagy citromkarikát, reszeljen bele gyömbért. Nem nyúlhat mellé a gyógyteákkal sem.

Tisztulás kívül-belül

Mielőtt masszázsra menne, zuhanyozzon le meleg vízzel. Nem csak azért, mert így kívánja az illem, de azért is, mert a meleg víz segít ellazítani az izmokat. A szőrtelenítéssel viszont legyen óvatos: egy-egy kezelés irritálhatja a frissen borotvált vagy gyantázott bőrt – a részletekről érdeklődjön, mielőtt időpontot foglal.

Semmi pánik!

Ha félénk vagy szégyenlős, nem szeretne levetkőzni túlságosan a masszázshoz, ne aggódjon: csak addig vetkőzzön, amíg a komfortzónája engedi. A lényeg, hogy jól érezze magát, hogy ellazuljon. Nem érdemes stresszelnie, beszélje meg a masszőrrel, mit szeretne – így a szakember úgy tud dolgozni, hogy közben ön sem feszeng.

Ne maradjon csöndben!

Ha valamilyen szervi baja vagy betegsége, mozgásszervi sérülése van, mindenképp közölje a masszőrrel a kezelés előtt. És ne féljen megszólalni a masszázs közben sem, ha túl könnyűnek, vagy ellenkezőleg, túl erősnek, fájdalmasnak tartja a kezelést, szóljon. A szakembernek is fontos a visszajelzés, hogy a lehető legjobb kezelést nyújthassa.

Csak lazán!

Ha már spa-napot tart, vegye lazára az utána következő órákat is. Ne fogjon a relaxáció után hirtelen semmi megerőltetőbe. Adjon időt a szervezetének, hogy „visszatérjen” a rohangálósabb üzemmódba. Ugyanez igaz a szaunázásra is. Minden szaunakör után szánjon időt a pihenésre, legalább 15-20 percig relaxáljon, ne menjen újra a gőzbe vagy a melegbe.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink