Lehetünk bármilyen elkötelezettek egy-egy diéta iránt, fogyózhatunk akármennyit, ha bizonyos rögzült rossz szokásainkon nem változtatunk, nehezebben érhetünk el eredményt, és azt is csak ideig-óráig élvezhetjük. Azonban, ha leszámolunk ezekkel a rossz szokásokkal, főleg a lefekvés előttiekkel, hamar fogyhatunk – a kilók pedig nem jönnek vissza.

Trükkös esték – karcsú alak

Túl sok tévé

Rossz hírrel kell kezdenünk: a kedvenc tévésorozatunk sajnos a súlygyarapodásunkra is hatással van. Nem kell annak megállapításához tudósnak lenni – bár több kutatás is bizonyítja –, hogy az állandó tévézés egészségtelen. Valóban nagyon csábító egy fárasztó nap után a tévé elé huppanni, de már azzal, ha a felére csökkenti az esti tévézés időtartamát, sokat tehet az egészségéért. Tévézés közben mindenki hajlamosabb többet nassolni, ráadásul, ha kimerülten ül a kanapén, pár óra tévézés után még nehezebben vonszolja el magát az ágyig, így pedig még a kialvatlansággal is meg kell küzdenie. Ha hazaérve nincs ereje semmihez, inkább bújjon ágyba korán, pihenje ki magát.

Stressz? Evés!

Egy-egy stresszesebb nap után kifejezetten jólesik a megnyugtató vacsora, nasi: a legtöbben étellel nyugtatják, jutalmazzák magukat, ha szomorúak vagy kimerültek. (És vissza a tévéhez: míg fi lmet néz, nem az étkezésre koncentrál, így többet is eszik, mint amennyire éhes.) Dietetikusok azt javasolják, mielőtt kibontja a hatalmas tábla csokit, csipszet, gondolja át a napját. Valóban éhes, tényleg nem evett eleget? Megfelelő mennyiségű vizet ivott a nap folyamán? (A dehidratáltság gyakran összekeverhető az éhséggel.) Biztosan az édességre vágyik, vagy esetleg valamilyen probléma miatt gondol a cukorra? Ha csak a komfortérzet miatt nassolna, vegyen inkább egy forró fürdőt vagy végezzen el néhány jógagyakorlatot. Csinálja meg a körmét, pedikűrözzön vagy olvasson.

Túl nagy adag étel vacsorára

A vacsora természetesen a nap fontos étkezése, semmiképpen sem azt javasoljuk hát, hogy ne egyen este már semmit. De ügyeljen az adagokra, lefekvés előtt pár órával már ne egyen túl sokat, túl nehéz ételeket. A szervezetnek e késői órákban már nehézséget okozhat az étel megemésztése, az elfogyasztott étel nagy valószínűséggel zsírként rakódik le a szervezetben. Legjobb, ha két-három órával lefekvés előtt elfogyaszt egy könnyű vacsorát, hiszen azzal sem tesz jót, ha éhgyomorral fekszik le (az éhség miatt az alvás nem lesz olyan pihentető). És tartsa magát a régi bölcsességhez: reggelizzen királyként, ebédeljen polgárként és vacsorázzon úgy, mint egy koldus.

Rossz nassolnivalókat választ

Ahogy felnyitja a csipszeszacskót, már nincs visszaút. Ritkán (leginkább soha) eszik bárki csak egymaréknyit a kedvenc rágcsájából, az esetek többségében az egész zacskó elfogy. Ha már semmiképp nem tud ellenállni a csábításnak, ha mindenképp rágcsálnia kell valamit, legalább döntsön okosan. Kerülje a mesterséges édesítőszereket, egyen inkább zöldségcsipszet, vagy készítsen mártogatóst, pirítson meg a sütőben egy kevés édesburgonyát, vagy csak vágjon fel egy sárgarépát, zellert, karalábét. Szalszával vagy fokhagymás, zöld fűszeres mártogatóssal még finomabb.

Későn bújik ágyba

Mint azt már mi is sokszor megírtuk, egyre több kutatás bizonyítja az összefüggést a kevés alvás és az elhízás között. Ha rendszeresen későn, éjfél után bújik ágyba, ha nem alussza ki magát, ha az alvás nem pihentető, úgy másnap sokkal éhesebbnek érezheti magát. Így természetesen hajlamosabb többet enni, hiszen a szervezetének energiára van szüksége, arról már nem is beszélve, hogy a kortizol nevű stresszhormon is nagyobb mértékben termelődik a szervezetében, ha kialvatlan, aminek következtében nagyobb eséllyel választ édes ételeket.

Unatkozik

A legveszélyesebb: már nincs semmi teendője, unatkozni kezd, ilyenkor pedig a legtöbben a hűtő felé veszik az irányt, és addig esznek, amíg találnak benne valamit. Alakítson ki esti szokásokat: olvasson egy fejezetet a könyvéből, írjon naplót, hívja fel egy régi barátját.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.