Mindannyian szeretjük a csillogást, ami magában hordozza a különlegesség érzését, nem véletlen, hogy ünnepléshez előszeretettel választunk tündöklő kiegészítőket. Ám ma már nemcsak viselni, de meginni is megenni is lehet az aranyos kellékeket. Eláruljuk, mennyire egészséges mindez!

Valóban ehető az arany? Végre fény derült a titokra!

Valójában egy luxus dekorációs elem

Az ehető aranyat sütemények, csokoládék, koktélok és más ételek díszítésére használják. Általában valódi 23-24 karátos aranyból készül, néha kis mennyiségű ezüst hozzáadásával. Fontos azonban tudnod, hogy ha a pazar díszt más fémekkel keverik, akár mérgező is lehet. Ezért csak tiszta, élelmiszeripari minőségű aranyat fogyassz!

Árthat a fogyasztása?

A világ számos pontján csemegeként kezelik a fénylő kiegészítőt, de leginkább az élvezeti értéke miatt, hiszen íze és tápértéke nincs. Az élelmiszeripari arany semmilyen egészségügyi hatással nincs a szervezetedre. A szakértők szerint ártalmatlan, ezért sem az alkalmankénti, sem a rendszeres fogyasztására nincs különösebb iránymutatás.

Az ehető arany inert anyag, vagyis kémiailag és biológiailag is inaktív. Nem lép reakcióba az enzimekkel és a savas közeggel, így nem tudod megemészteni, nem szívódik fel, hanem változatlan formában távozik a szervezetedből. Ennek ellenére az arany hivatalosan élelmiszernek minősül: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) az E175-ös adalékanyagként engedélyezte az Európai Unióban. Gyakorlatilag tehát úgy tekinthetsz rá, mint bármilyen más színezékre vagy adalékanyagra.

Sokszínű felhasználás

Az ehető aranyat főként luxus desszertek és sütemények díszítésére használják, például macaronoknál, prémium csokoládéknál és tortáknál. De találkozhatsz vele aranypelyhes pezsgőben, különleges koktélokban és kávékban is. Vannak, akik gourmet ételeket dobnak fel vele – így válhat arannyá egy steak, egy prémium sajt, sushi vagy akár egy kézműves hamburger is.

Hol juthatsz hozzá?

Ha szeretnéd egy esemény fényét arannyal emelni, érdemes gasztronómiai szaküzletekben, cukrászkellék boltokban, webáruházakban vagy luxus élelmiszereket forgalmazó üzletekben keresgélned. Az étkezési arany ára a minőségtől és mennyiségtől függ. Például egy kb. 10×10 centis lapka néhány ezer forintba kerül, de a mérettől és kiviteltől függően az ár ennél magasabb is lehet.

Érdemes körültekintőnek lenned

Egészséges emberek számára az ehető arany általában nem jelent kockázatot. Ha azonban fémallergiád van, esetleg vese- vagy autoimmun betegséggel, illetve emésztőrendszeri problémával küzdesz, jobb, ha előbb konzultálsz egy orvossal a fogyasztásáról.

arany

Ezekben a formákban találod meg az ehető aranyat:

  • Aranyfólia lapok – Rendkívül vékony, könnyen elszakad, ezért speciális eszközökkel vagy ecsettel kell felhelyezned.
  • Aranypor – Finomra őrölt por, amelyet süteményekre, habos kávékra vagy koktélokra szórhatsz.
  • Aranypelyhek – Apróbb aranydarabkák, amelyeket könnyebb használni, mint a fóliát.
  • Aranyspray vagy folyékony arany – Híg formában kapható dekorációs kellék, amelyet ecsettel vagy szórófejjel tudsz alkalmazni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.