Az alábbi 1500 kalóriás étrend abban támogat, hogy ha van rajtad egy kis súlyfelesleg, sikeresen megszabadulhass tőle. Az adott napoknál nemcsak a pontos kalóriaértéket, de a fehérje-, szénhidrát- és zsírmennyiséget is jelöltük. Fülöp Lili dietetikus nagyon finom recepteket ajánl, érdemes mindegyiket elkészíteni, megkóstolni. Figyelem: a receptek 1 személyre szólnak!
Hétfő
Összesen: 1549 kcal; 88 g fehérje; 62 g zsír; 151 g szénhidrát
Reggeli: 2 tojásból rántotta 1 tk étolajon megsütve, mellé 60 g rozskenyér, 100 g uborka (362 kcal)
Tízórai: 1 db cukormentes müzliszelet, kávé 100 ml zsírszegény tejjel (138 kcal)
Ebéd: Sós töltött palacsinta (517 kcal)
A palacsintához: 50 g (teljes kiőrlésű) zabliszt, ½ db tojás, 100 ml tej (1,5%), 50 ml szóda, 1 tk olaj, só. A töltelékhez: 1 tk olaj, 10 g vöröshagyma, 50 g mexikói zöldségkeverék, 20 g sűrített paradicsom, 50 g cottage cheese, fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld ízlés szerint. A tetejére: 20 g tejföl (12%), 20 g light trappista
Elkészítés: A palacsintához minden hozzávalót keverj össze, hagyd állni 10-15 percig, majd teflonserpenyőben süss belőle 3-4 db vastagabb palacsintát. A töltelékhez a felforrósított olajon párold meg a finomra aprított hagymát és a zöldségkeveréket. Keverd hozzá a paradicsompürét, a cottege cheese-t és a fűszereket. Kend meg vele a palacsintát, és hajtsd félbe. A tejfölt és a reszelt sajtot simítsd a tetejére, és süsd össze 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt.
Uzsonna: Joghurtos túró málnával: 100 g sovány túró, 50 g natúr joghurt, 1 marék málna, lehet mirelit is (123 kcal)
Vacsora: Thai csirkeleves (409 kcal)
Hozzávalók: 30 g vöröshagyma, 1 tk olaj, csilipaprika, fokhagyma, lime, koriander ízlés szerint, 60 g csirkemellfilé, 40 g sárgarépa, 30 g kelkáposzta, 40 g kókusztejszín, szójaszósz, 40 g barna rizstészta (szárazon mérve)
Elkészítés: A felszeletelt vöröshagymát dinszteld meg egy lábasban az olajon, majd kevergetve pirítsd 1 percig a fűszerekkel. Halmozd rá a felszeletelt csirkemellet és zöldségeket, és ezt is pirítsd át. Ha kellően átsültek, öntsd fel a kókusztejszínnel és egy kevés vízzel, ízesítsd pár csepp szójaszósszal, majd főzd készre 25-30 perc alatt. Ezalatt a rizstésztát forrázd le vízzel, néhány percig hagyd állni, majd szűrd le. Tálaláskor tedd a tésztát a levesbe. Csírával, korianderzölddel vagy felszeletelt újhagymával díszítheted.
Kedd
Összesen: 1497 kcal; 91 g fehérje; 62 g zsír; 132 g szénhidrát
Reggeli: Mandulás zabkása 40 g zabpehelyből 100 ml kókuszitalban elkeverve, 5 szem mandulabél, 10 g kókuszreszelék, édesítő ízlés szerint (280 kcal)
Tízórai: 50 g light mozzarella, 4 db korpás Abonett-tel, csírával (203 kcal)
Ebéd: Joghurtos pulykasaláta (478 kcal)
150 g pulykamell 1 tk olajon átsütve, 50 g fejes saláta, ½ db sárgarépa, 1 db hónapos retek, 1 db paradicsom, 50 g fejes káposzta, 60 g natúr joghurt (bele fokhagyma, só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint) + 50 g teljes kiőrlésű pirítós
Uzsonna: 1 db körte, 4 szem dióbél (105 kcal)
Vacsora: Minestrone leves gerslivel (422 kcal)
Hozzávalók: l ½ db sárgarépa, 250 g passzírozott (passata) paradicsompüré, 1 tk olaj, só, bors, bazsalikom, 50 g light mozzarella, 20 g gersli (árpagyöngy; szárazon mérve), 1 tk reszelt parmezán sajt
Elkészítés: A sárgarépát reszeld le, keverd össze a paradicsompürével, majd egy lábasban egy kevés olajon forgasd át, és tedd fel főni. Ha így túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá egy kevés vizet, ízesítsd sóval, borssal és bazsalikommal. Amikor a répa megpuhult, keverd hozzá az apróra tépkedett mozzarellát is. Közben kétszeres mennyiségű sós vízben főzd készre a gerslit. Ha megpuhult, keverd a leveshez. A parmezánnal tálald.
Szerda
Összesen: 1421 kcal; 80 g fehérje; 44 g zsír; 168 g szénhidrát
Reggeli: 1 kis doboz natúr joghurt 30 g zabpehellyel, 1 marék áfonyával és néhány szem málnával, 1 tk lenmagpehellyel (296 kcal)
Tízórai: 30 g hummusz, 3 db FinnCrisp (198 kcal)
Ebéd: Kölessel rakott kelkáposzta (442 kcal)
A receptért kattints a fogás nevére vagy fotójára!
Uzsonna: 200 ml smoothie (½ db alma, ½ db banán, 1 marék spenót + víz) + 5 szem kesudió (169 kcal)
Vacsora: 1 db teljes kiőrlésű tortillalap, 2 szelet light Pannónia sajt, 3 szelet karajsonka, paradicsom, paprika, madársaláta + öntet: 1 tk mustár vagy 1 ek natúr joghurtos öntet (316 kcal)
Csütörtök
Összesen: 1467 kcal; 79 g fehérje; 64 g zsír; 132 g szénhidrát
Reggeli: Körözött (90 g zsírszegény túró, 30 g 12%-os tejföl, 20 g lila hagyma) + 70 g teljes kiőrlésű kenyér és 1 db közepes paradicsom (313 kcal)
Tízórai: 1 db cukormentes müzliszelet, kávé 100 ml zsírszegény tejjel (138 kcal)
Ebéd: Borsófőzelék virslivel (443 kcal)
Hozzávalók: 200 g zöldborsó, 1 tk olaj, 15 g keményítő, 40 g zsírszegény tejszín, petrezselyemzöld, só, 1 db light virsli
Elkészítés: A borsót forgasd át a felforrósított olajon, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd puhára. Ha megfőtt, a felét vedd ki, turmixold össze, majd töltsd vissza. Vegyél ki a főzelékből 1 kanálnyit, keverd simára a keményítővel, majd keverd a főzelékhez. Ízesítsd, keverd hozzá a tejszínt is, és hagyd még 5 percig főni. Főtt vagy sült light virslivel tálald.
Uzsonna: 1 marék meggy (lehet mirelit is) 1 db zabkeksszel és 6 szem törökmogyoróval (158 kcal)
Vacsora: Zöldséges omlett (415 kcal)
Az omletthez: 2 db tojás, 40 g (teljes kiőrlésű) zabliszt, só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint, 1 tk olaj. A töltelékhez: 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 nagy marék spenót, 20 g light mozzarella sajt, só
Elkészítés: A villával felvert tojásokat keverd el a liszttel, egy kevés sóval és a fűszerekkel. A töltelékhez tisztítsd meg, és tetszés szerint aprítsd fel a hozzávalókat. Belekeverheted a tojásmasszába, vagy félreteheted a tálaláshoz. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, öntsd bele a tojásos masszát, és közepes lángon süsd pár percig, amíg az alja kezd pirulni, a teteje pedig megszilárdulni. Fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is. Ha nem tetted bele a zöldségeket, akkor most halmozd az omlett tetejére. Félbehajtva tálald.
Péntek
Összesen: 1508 kcal; 97 g fehérje; 44 g zsír; 172 g szénhidrát
Reggeli: Sonkás melegszendvics (3 szelet sonka, 2 szelet light trappista, 60 g rozskenyér, 5 g vaj/margarin) + 2-3 db hónapos retek (257 kcal)
Tízórai: 1 db közepes alma, 4 db korpás keksz (148 kcal)
Ebéd: Túrós zöldségfasírt brokkolis rizzsel (495 kcal)
A fasírthoz: 40 g sárgarépa, 30 g fehérrépa, 10 g zellergumó, 20 g zöldborsó, 50 g zsírszegény túró, ½ db tojás, 20 g reszelt light sajt, 1 tk olaj, 35 g (teljes kiőrlésű) zabliszt, petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors, fokhagyma ízlés szerint. A rizshez: 40 g basmati rizs (szárazon mérve), 50 g brokkoli
Elkészítés: A fasírthoz a meghámozott répákat és zellert reszeld finomra, majd minden hozzávalót keverj össze egy tálban. Hagyd állni a masszát 15-20 percig, majd formálj belőle gombócokat, és sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd aranybarnára a fasírtokat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt. Eközben a kimért rizst és a brokkolit kétszeres mennyiségű sós vízben főzd készre, majd tálald a fasírtokhoz.
Uzsonna: 50 g light mozzarella, 4 db korpás Abonett csírával (203 kcal)
Vacsora: Tonhalsaláta 1 doboz konzerv tonhalból (kb. 125 g, sós lében), 125 g salátakeverékkel (pl. jégsaláta, sárgarépa, fejes káposzta), 1 ek lenmagolaj, só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint + 40 g teljes kiőrlésű kenyér (405 kcal)
Szombat
Összesen: 1510 kcal; 89 g fehérje; 52 g zsír; 163 g szénhidrát
Reggeli: Éjszakás chiapuding (290 kcal)
Előző este keverd be: 30 g zabpehely, 1 ek chiamag, 100 ml kókuszital, 50 g görög joghurt, 1 marék bogyós gyümölcs
Tízórai: 1 db közepes alma, 4 db korpás keksz (148 kcal)
Ebéd: Sült csirkecomb zöldséges basmati rizzsel (515 kcal)
A csirkéhez: 1 db bőr nélküli csirkefelsőcomb, 1 tk olaj, só, bors, zöldfűszerek. A rizshez: 50 g basmati rizs (szárazon mérve), 40 g brokkoli, 40 g sárgarépa, só
Elkészítés: A megmosott, papírtörlővel megszárított csirkecombot kend át az olajjal és a fűszerekkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. A kimért rizst kétszeres mennyiségű sós vízben főzd puhára a felaprított zöldségekkel.
Uzsonna: 1 kis doboz natúr joghurt, 15 g zabpehely (147 kcal)
Vacsora: Görög saláta (410 kcal)
Hozzávalók: 1 db paradicsom, 60 g uborka, ½ fej lila hagyma, 30 g olajbogyó, 80 g light feta sajt, 1 ek citromlé, 1 tk olívaolaj, bazsalikom, só, bors + 50 g teljes kiőrlésű pirítós (410 kcal)
Elkészítés: A megtisztított, felaprított zöldségeket forgasd össze a felkockázott fetával és a többi hozzávalóval.
Vasárnap
Összesen: 1498 kcal; 90 g fehérje; 44 g zsír; 172 szénhidrát
Reggeli: Túrós zabpalacsinta (357 kcal)
A receptért kattints a fogás nevére vagy fotójára!
Tízórai: 1 marék meggy (lehet mirelit is), 1 db zabkeksz és 6 szem törökmogyoró (158 kcal)
Ebéd: Töltött paprika (410 kcal)
Hozzávalók: 5 g vöröshagyma, 1 tk olaj, 100 g darált sertéskaraj, só, bors, lestyán, 30 g bulgur (szárazon mérve), ½ db tojás, 1 db zöldpaprika, 1 db kis burgonya, 50 g sűrített paradicsom, édesítőszer
Elkészítés: A felszeletelt vöröshagymát párold meg az olajon, majd add hozzá a húst és a fűszereket. Amikor a hús kifehéredett, keverd hozzá a bulgurt és a tojást, majd töltsd a megmosott, kicsumázott paprikába. Helyezd egy nagy lábasba a meghámozott, felkockázott burgonyával együtt, öntsd fel az 50-100 ml vízzel elkevert paradicsompürével, ízesítsd, majd fedő alatt főzd készre.
Uzsonna: 1 kis doboz natúr joghurt, 15 g zabpehely (147 kcal)
Vacsora: Csicseriborsós quinoasaláta, azaz 50 g quinoa (szárazon mérve) megfőzve, 100 g főtt csicseriborsó (konzerv is lehet), 1 db paradicsom, 1 tk olívaolaj, 1 tk mustár, 20 g light trappista sajt, só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint (417 kcal)
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Mikor működik az 1200 kalóriás diéta? a dietetikus válaszol
- Hasi elhízás: mi az oka, mik a veszélyei és mit tehetük ellene?
- Lehet fogyni az időszakos böjttel? Íme a szakértő véleménye