Alapvetően már az is nyerő, hogy csokoládésak. És hogy még szénhidrátban is szegények, az már csak a ráadás! Az ajánlatunk: csokimousse, csokis láva süti és csokis-mogyorós kocka.

3 alacsony szénhidráttartalmú desszert csokoládéval

Az alacsony szénhidráttartalmú desszert a fogyókúrában

Beleférhet egy csokis fogás a kiegyensúlyozott, akár alakkímélő étrendbe? Bizony, bele! Egyrészt azért, mert ahogy a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek is gyakran mondják: a tiltás nem megoldás. A hosszú távú kiegyensúlyozott, egészséges, akár súlycsökkentő étrend titka, hogy az édességek is helyet kaphatnak benne, persze, csak mértékkel! A keto étrendbe passzoló alacsony szénhidráttartalmú desszert – mint az alábbiak is – esetében viszont általában jelentősebb zsírtartalommal kell számolni: erre nagyon fontos ügyelni, hiszen meghatározza az energiatartalmat! Azaz aki fogyókúrázik, ebből sem ehet akármennyit. Ami még lényeges, hogy az alábbi három alacsony szénhidráttartalmú desszert elkészítéséhez minimum 70% kakaótartalmú csokoládét válasszunk!

 

Csokoládés-mogyorós kocka

csokis-mogyorós kocka

Csokis-mogyorós kocka
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (12 kis kockához):

100 g legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé

4 ek vaj vagy kókuszzsír

1 csipet só

60 g mogyoróvaj

½ tk vaníliakivonat

1 tk őrölt fahéj

40 g mogyoró vagy pörkölt földimogyoró

Elkészítése:

1. Vízfürdő felett olvasszuk meg a darabokra tördelt csokoládét a vajjal vagy a kókuszzsírral, aztán tegyük félre egy kicsit hűlni.

2. A csokoládéhoz adjuk hozzá a mogyoróvajat, a vaníliát, a sót, a fahéjat. Keverjük szép simára, majd forgassuk hozzá a durvára vágott földimogyorót. Öntsük egy sütőpapírral bélelt formába, és tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljon.

3. Miután a desszert megdermedt, egy éles késsel vágjuk kis, kb. 2,5 x 2,5 cm-es kockákra.

1 kis kocka kb. 4 g szénhidrátot tartalmaz.

Tipp: Pörkölt földimogyoró vagy mogyoró helyett mandulával, pörkölt szezámmaggal vagy kókuszpehellyel is nagyon finom.

 

Csokoládés lávasüti

alacsony szénhidráttartalmú desszert csokis lávasüti

Csokis lávasüti málnával
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (2 személyre):

55 g étcsokoládé, legalább 70% kakaótartalmú, hozzáadott cukor nélkül

1 ek mandulaliszt

55 g vaj + a formához

2 db tojás

por állagú energiamentes édesítőszer ízlés szerint

ízlés szerinti gyümölcs a díszítéshez (pl. mirelit bogyós gyümölcsök, narancs)

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. 2 ramekin sütőformát kenjünk ki vajjal.

2. A csokoládét és a vajat vízfürdő felett olvasszuk össze. Közben a két tojást verjük fel.

3. Miután a csokoládé és vaj keveréke kicsit lehűlt, keverjük hozzá a felvert tojásokat a mandulaliszttel és ízlés szerinti mennyiségű energiamentes édesítővel együtt. Kissé folyékony, tésztaszerű állagú masszát kell kapnunk.

4. Öntsük a masszát a sütőformákba, majd süssük kb. 9-10 percig, míg a teteje megszilárdul, de még kissé remegős. Ne süssük túl!

5. Végül borítsuk ki tányérokra, és díszítsük gyümölccsel.

1 adag lávasüti kb. 3,4 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Csokoládés mousse

alacsony szénhidráttartalmú desszert csokimousse

Habkönnyű csokimousse
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (6 személyre):

300 ml habtejszín

1/2 tk vaníliakivonat

2 db tojássárgája

1 csipet só

75 g étcsokoládé, minimum 80%-os kakaótartalommal

Elkészítése:

1. A csokit tördeljük darabokra, majd vízfürdő felett vagy a mikróban olvasszuk meg. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. A tejszínt verjük fel, a vége felé adjuk hozzá a vaníliakivonatot.

2. Egy másik edényben keverjük össze a felvert tojássárgáját a sóval. Adjuk hozzá a kihűlt olvasztott csokit, és keverjük szép simára. 1 kanálnyi felvert tejszínnel lazítsuk fel a csokis-tojásos keveréket, majd adagonként óvatosan forgassuk hozzá a többi tejszínhabot is. Osszuk el az elkészült krémet desszertes poharakban, majd legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.

1 adag csokimousse kb. 6 g szénhidrátot tartalmaz.

Tipp: Megszórhatjuk a mousse-t kókuszpehellyel, csokireszelékkel, de tálalhatjuk friss eperrel is, talán azzal a legfinomabb!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.