Brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségünk! Vitaminokban gazdag A-, B1-B2-, B6 -, C-, E és K vitamint tartalmaz, de folsav, kálium, és foszfor tartalma is jelentős. Több, mint 30 különböző antioxidáns hatású anyag van benne, és jelentős szerepe van a rák megelőzésében. Magas rosttartalma miatt serkenti az emésztést. De a tisztítókúrában is segítségedre lehet, hiszen támogatja a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek működését, így a szervezeted könnyen megszabadulhat a káros anyagoktól. Alacsony kalóriatartalma miatt a diéta ideje alatt is fogyaszthatod.
1. Brokkolis fasírtkák
Hozzávalók:
- 20 dkg brokkoli
- 1 db zsemle
- 1 tojás
- só
- őrölt bors
- zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
Főzd meg a brokkolit, sós vízben. Szűrd le és törd össze vagy botmixerrel pépesítsd. Zsemlét áztass be egy kis langyos vízbe, ha megszívta magát, jól nyomkodd ki. Keverd össze a brokkolit, zsemlét, tojást, gerezd fokhagymát, sót, borsot, úgy hogy az állaga jól formázhatóvá váljon. Ha lágy, akkor tegyél hozzá még zsemlemorzsát. Forró olajon süsd meg a fasírtkákat.
2. Csőben sült brokkoli
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg finom liszt
- 6 dl tej
- só
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehér bors
- ételízesítő
- 20 dkg reszelt sajt
Szedd szét a brokkolit rózsáira. Főzd meg sós vízben 8-10 percig, majd szűrd le óvatosan. Közben készíts besamelmártást: vajon futtass meg a lisztet, öntsd fel tejjel, habverővel kevergetve addig forrald, míg besűrűsödik. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Helyezd a brokkolit egy jénai tálkákba, vond be a mártással és sajttal szórd be a tetejét. 180 fokon 15 percig süsd, amíg szép színt kap.
3. Sonkás-brokkolis pite (quiche)
Hozzávalók
- 50 dkg brokkoli
- 16 dkg sonka
- 1 db póréhagyma
- 3db tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
- 12 dkg túró
- só
- őrölt bors
- 1 tk provence-i fűszerkeverék
- 5 ek tej
- 5 ek olaj
- 1.ek vaj és zsemlemorzsa
Tisztítsd meg a brokkolit, és szedd rózsáira. Forrásban lévő vízben 5 percig főzd, majd szűrd le, csöpögtesd le róla a vizet. Lisztet, sütőport, és egy csipet sót szitálj bele egy tálba. Keverd simára a túrót, tejet, és az olajat, majd dolgozd össze a liszttel. Nyújtsd a tésztát kör alakúra. Vajazz ki és lisztezz ki egy kerek tűzálló tálat. Simítsd bele a tésztát, úgy, hogy legyen pereme. Nyomkodd bele a tálba, és szurkáld meg villával. A felcsíkozott sonkát, felkarikázott póréhagymát és brokkolit tedd rá. Keverd össze a tejszínt a tojásokkal. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszerkeveréket és a reszelt sajt felét, majd öntsd rá a zöldséges tésztára. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, és 180 fokon előmelegített sütőben 35 percig süsd.