A mediterrán étrend töretlen népszerűséggel bír az egészséges életmód hívei között. A diéta célja elsősorban nem a fogyás, de segít az optimális testsúly elérésében, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, csökkenti a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A megunhatatlan mediterrán diéta

1. ELŐ AZ OLÍVAOLAJJAL!

A mediterrán diéta egyik főszereplője, az olívaolaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek fontos szerepük van a káros szabad gyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen zsírfajta, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Mintegy nyolcszázféle olaj létezik, színük a világossárgától a sötétzöldig változhat. Az extraszűz kifejezés az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti – ez kiváló minőségű, jóízű, és a tápértéke magas.

A szűz olívaolaj a második vagy harmadik sajtolásból származik, szintén mechanikai úton. A sima, nem szűz olívaolaj a negyedik sajtolásból származik, és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem pluszhőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez már gyenge minőségű, élettani hatásai nem igazán érvényesülnek.

2. HAL IS KERÜLJÖN A TÁNYÉRRA!

A mediterrán diéta étrendjében a hal nagyon fontos szerepet tölt be – különösen az olyan zsíros fajták, mint a lazac, a szardínia és a makréla. Ezek ugyanis gazdag forrásai a szív egészségére és az agyműködésre jótékonyan ható ómega-3 zsírsavaknak. A kevésbé zsíros halak, mint például a tőkehal vagy a tilápia pedig jó fehérjeforrás. Ha jelenleg nem fogyasztasz halat, egyszerűen nevezz ki egy „halnapot”, amikor ebédre vagy vacsorára hal kerül a tányérodra. A hal gyorsan, egyszerűen elkészíthető sütőpapírban, sütőzacskóban vagy alufóliában.

 

3. TÖBB ZÖLDSÉGET!

Átgondoltad az étrended, és megállapítottad, hogy alig fogyasztasz zöldséget? Itt az idő változtatni! Első körben legyen a cél napi két adag zöldség: szórj madársalátát a reggeli smoothie-dba, rágcsálj uzsonnára sárgarépát, piríts snacknek kelkáposztalevelet. Lassan, fokozatosan növelheted az adagok számát, a mennyiséget.

 

4. FOGYASSZ TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁKAT!

Próbáld elhagyni a táplálkozásodból a finomított gabonákat. Az árpa tele van rosttal, és bár főleg a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismert, rendkívül sokoldalú gabonaféle: készülhet belőle leves, köret, rizottó, kása, de főzelékek dúsítására is alkalmas. A zab tökéletes választás édes és sós ételek készítéséhez egyaránt. Válts teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérre, pékárura. Ha nehéznek érzed az átállást, az első időben keverd el a fehér lisztet a teljes kiőrlésűvel, majd egyre csökkentsd az előbbi mennyiségét, végül teljesen hagyd el.

 

5. GAZDAGÍTSD AZ ÉTRENDEDET OLAJOS MAGVAKKAL!

A dió, mandula, kesudió, pisztácia mindegyike tökéletes délutáni snack, hiszen ezeket könnyen magaddal viheted, és egészséges olajokban, vitaminokban, tápanyagokban gazdagok. Ha a megszokott kekszek, készen kapható energiaszeletek helyett pár szem olajos magvat fogyasztasz, az étrended sokkal kevesebb üres kalóriát, hozzáadott cukrot és sót fog tartalmazni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.