A mediterrán étrend töretlen népszerűséggel bír az egészséges életmód hívei között. A diéta célja elsősorban nem a fogyás, de segít az optimális testsúly elérésében, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, csökkenti a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A megunhatatlan mediterrán diéta

1. ELŐ AZ OLÍVAOLAJJAL!

A mediterrán diéta egyik főszereplője, az olívaolaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek fontos szerepük van a káros szabad gyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen zsírfajta, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Mintegy nyolcszázféle olaj létezik, színük a világossárgától a sötétzöldig változhat. Az extraszűz kifejezés az első sajtolásból (tisztán mechanikai úton) származó olajat jelenti – ez kiváló minőségű, jóízű, és a tápértéke magas.

A szűz olívaolaj a második vagy harmadik sajtolásból származik, szintén mechanikai úton. A sima, nem szűz olívaolaj a negyedik sajtolásból származik, és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem pluszhőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez már gyenge minőségű, élettani hatásai nem igazán érvényesülnek.

2. HAL IS KERÜLJÖN A TÁNYÉRRA!

A mediterrán diéta étrendjében a hal nagyon fontos szerepet tölt be – különösen az olyan zsíros fajták, mint a lazac, a szardínia és a makréla. Ezek ugyanis gazdag forrásai a szív egészségére és az agyműködésre jótékonyan ható ómega-3 zsírsavaknak. A kevésbé zsíros halak, mint például a tőkehal vagy a tilápia pedig jó fehérjeforrás. Ha jelenleg nem fogyasztasz halat, egyszerűen nevezz ki egy „halnapot”, amikor ebédre vagy vacsorára hal kerül a tányérodra. A hal gyorsan, egyszerűen elkészíthető sütőpapírban, sütőzacskóban vagy alufóliában.

 

3. TÖBB ZÖLDSÉGET!

Átgondoltad az étrended, és megállapítottad, hogy alig fogyasztasz zöldséget? Itt az idő változtatni! Első körben legyen a cél napi két adag zöldség: szórj madársalátát a reggeli smoothie-dba, rágcsálj uzsonnára sárgarépát, piríts snacknek kelkáposztalevelet. Lassan, fokozatosan növelheted az adagok számát, a mennyiséget.

 

4. FOGYASSZ TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁKAT!

Próbáld elhagyni a táplálkozásodból a finomított gabonákat. Az árpa tele van rosttal, és bár főleg a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismert, rendkívül sokoldalú gabonaféle: készülhet belőle leves, köret, rizottó, kása, de főzelékek dúsítására is alkalmas. A zab tökéletes választás édes és sós ételek készítéséhez egyaránt. Válts teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérre, pékárura. Ha nehéznek érzed az átállást, az első időben keverd el a fehér lisztet a teljes kiőrlésűvel, majd egyre csökkentsd az előbbi mennyiségét, végül teljesen hagyd el.

 

5. GAZDAGÍTSD AZ ÉTRENDEDET OLAJOS MAGVAKKAL!

A dió, mandula, kesudió, pisztácia mindegyike tökéletes délutáni snack, hiszen ezeket könnyen magaddal viheted, és egészséges olajokban, vitaminokban, tápanyagokban gazdagok. Ha a megszokott kekszek, készen kapható energiaszeletek helyett pár szem olajos magvat fogyasztasz, az étrended sokkal kevesebb üres kalóriát, hozzáadott cukrot és sót fog tartalmazni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.

Ajánlataink