A nyár egyik kedvenc fogása a hekk, de sokan inkább kihagyják az olaj és a panír miatt. Jankó Ádám a Cosori márka airfryer szakértője elárulja, hogyan készíthetjük el úgy, hogy a szigorú étrendbe is beleférjen!

A nyár nagy kedvence: így készül az igazi fitneszhekk

A hekk a lángoshoz hasonlóan a nyár egyik ikonikus finomsága már a hetvenes évek óta. Ez a retró fogás sokak kedvence, de sajnos a panírozott halról a gluténérzékenyeknek eddig le le kellett mondaniuk. Míg az olaj miatt a diétázok étrendjén is tiltólistán volt, ám, ha követjük ezeket a tippeket, akkor bárki kedvére falatozhat belőle – írja a Fanny magazin.

Fontos a jó alapanyag

Ha igazán finom hekket szeretnénk, akkor oda kell figyelnünk a minőségre, a legjobb az argentin vagy falklandi halhús. Az is fontos, hogy melyik halfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa.

Olvassuk el az összetevőket

Ha olyan változatot szeretnénk, amiből a gluténérzékenyek is ehetnek, jól kell kiválasztanunk a lisztet és a panírmorzsát, de szerencsére egyre több üzletben kapni mentes változatot belőlük.. A legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórárára nincsen jó hatással. Olyat keressünk, ami lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.

Minél frissebb, annál jobb

A frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb. Amikor a boltban válogatunk, nézzük meg a címkén, hogy mikor csomagolták.

Így lesz a bőre ropogós

Ahhoz, hogy a hekk jól átsüljön és a bőre finom ropogós legyen először be kell irdalni. A mindkét oldalát 2-3 centinként vágjuk be. Arra figyeljünk, hogy metszés ne legyen túl mély, különben széteshet sütés közben.

Ne maradjon ki a pirospaprika

Először sózzuk be a halat és csak utána kezdjünk panírozni. A panírhoz tegyünk egy tálba gluténmentes lisztet, egy kevés sót, valamint pirospaprikát. A lisztből inkább öntsünk keveset, és töltsünk majd hozzá, ha elfogyott.

Olaj helyett forró levegő

Azért, hogy a hal valóban diétás legyen, ne olajban, hanem forró levegős sütőben süssük ki. A halat tegyük az airfryer tálcájába, spricceljük le egy nagyon kevés olívaolajjal, majd kezdődhet a sütés.

Alul-felül legyen fűtőszálas

A forrólevegős sütő kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosármérete. Egy négyfős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni.

A sütőbe vele!

Ha nincs forrólevegős készülékünk, akkor a sütőben is könnyedén elkészíthetjük: a panírozott halat tegyük egy tepsire, majd spricceljünk rá egy kevés olívaolajat. 180 fokon süssük nagyjából 30-35 percig, amíg a hal az irdalás mentén szét nem nyílik. Az eredmény hasonló lesz, mint az airfryerben.

Fitnesz finomság

Amennyiben nem szeretnénk a sütéssel bajlódni, van már olyan büfé a Római-parton, ahol a klasszikus strandételek mellett a fitnesz hekket is ki lehet próbálni. Ráadásul a könnyed vacsorát akár egy kellemes sétával is össze lehet kötni, így szuper program az egész családnak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink