A hekk a lángoshoz hasonlóan a nyár egyik ikonikus finomsága már a hetvenes évek óta. Ez a retró fogás sokak kedvence, de sajnos a panírozott halról a gluténérzékenyeknek eddig le le kellett mondaniuk. Míg az olaj miatt a diétázok étrendjén is tiltólistán volt, ám, ha követjük ezeket a tippeket, akkor bárki kedvére falatozhat belőle – írja a Fanny magazin.
Fontos a jó alapanyag
Ha igazán finom hekket szeretnénk, akkor oda kell figyelnünk a minőségre, a legjobb az argentin vagy falklandi halhús. Az is fontos, hogy melyik halfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa.
Olvassuk el az összetevőket
Ha olyan változatot szeretnénk, amiből a gluténérzékenyek is ehetnek, jól kell kiválasztanunk a lisztet és a panírmorzsát, de szerencsére egyre több üzletben kapni mentes változatot belőlük.. A legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórárára nincsen jó hatással. Olyat keressünk, ami lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.
Minél frissebb, annál jobb
A frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb. Amikor a boltban válogatunk, nézzük meg a címkén, hogy mikor csomagolták.
Így lesz a bőre ropogós
Ahhoz, hogy a hekk jól átsüljön és a bőre finom ropogós legyen először be kell irdalni. A mindkét oldalát 2-3 centinként vágjuk be. Arra figyeljünk, hogy metszés ne legyen túl mély, különben széteshet sütés közben.
Ne maradjon ki a pirospaprika
Először sózzuk be a halat és csak utána kezdjünk panírozni. A panírhoz tegyünk egy tálba gluténmentes lisztet, egy kevés sót, valamint pirospaprikát. A lisztből inkább öntsünk keveset, és töltsünk majd hozzá, ha elfogyott.
Olaj helyett forró levegő
Azért, hogy a hal valóban diétás legyen, ne olajban, hanem forró levegős sütőben süssük ki. A halat tegyük az airfryer tálcájába, spricceljük le egy nagyon kevés olívaolajjal, majd kezdődhet a sütés.
Alul-felül legyen fűtőszálas
A forrólevegős sütő kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosármérete. Egy négyfős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni.
A sütőbe vele!
Ha nincs forrólevegős készülékünk, akkor a sütőben is könnyedén elkészíthetjük: a panírozott halat tegyük egy tepsire, majd spricceljünk rá egy kevés olívaolajat. 180 fokon süssük nagyjából 30-35 percig, amíg a hal az irdalás mentén szét nem nyílik. Az eredmény hasonló lesz, mint az airfryerben.
Fitnesz finomság
Amennyiben nem szeretnénk a sütéssel bajlódni, van már olyan büfé a Római-parton, ahol a klasszikus strandételek mellett a fitnesz hekket is ki lehet próbálni. Ráadásul a könnyed vacsorát akár egy kellemes sétával is össze lehet kötni, így szuper program az egész családnak.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Sikeres fogyás: Ez a 8 motivációs trükk segíteni fog!
- Bevált kalóriacsökkentő tippek, hogy könnyebben menjen a fogyás
- 5 ok, amiért nem ment a fogyás a karantén alatt