A nyár egyik kedvenc fogása a hekk, de sokan inkább kihagyják az olaj és a panír miatt. Jankó Ádám a Cosori márka airfryer szakértője elárulja, hogyan készíthetjük el úgy, hogy a szigorú étrendbe is beleférjen!

A nyár nagy kedvence: így készül az igazi fitneszhekk

A hekk a lángoshoz hasonlóan a nyár egyik ikonikus finomsága már a hetvenes évek óta. Ez a retró fogás sokak kedvence, de sajnos a panírozott halról a gluténérzékenyeknek eddig le le kellett mondaniuk. Míg az olaj miatt a diétázok étrendjén is tiltólistán volt, ám, ha követjük ezeket a tippeket, akkor bárki kedvére falatozhat belőle – írja a Fanny magazin.

Fontos a jó alapanyag

Ha igazán finom hekket szeretnénk, akkor oda kell figyelnünk a minőségre, a legjobb az argentin vagy falklandi halhús. Az is fontos, hogy melyik halfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa.

Olvassuk el az összetevőket

Ha olyan változatot szeretnénk, amiből a gluténérzékenyek is ehetnek, jól kell kiválasztanunk a lisztet és a panírmorzsát, de szerencsére egyre több üzletben kapni mentes változatot belőlük.. A legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórárára nincsen jó hatással. Olyat keressünk, ami lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.

Minél frissebb, annál jobb

A frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb. Amikor a boltban válogatunk, nézzük meg a címkén, hogy mikor csomagolták.

Így lesz a bőre ropogós

Ahhoz, hogy a hekk jól átsüljön és a bőre finom ropogós legyen először be kell irdalni. A mindkét oldalát 2-3 centinként vágjuk be. Arra figyeljünk, hogy metszés ne legyen túl mély, különben széteshet sütés közben.

Ne maradjon ki a pirospaprika

Először sózzuk be a halat és csak utána kezdjünk panírozni. A panírhoz tegyünk egy tálba gluténmentes lisztet, egy kevés sót, valamint pirospaprikát. A lisztből inkább öntsünk keveset, és töltsünk majd hozzá, ha elfogyott.

Olaj helyett forró levegő

Azért, hogy a hal valóban diétás legyen, ne olajban, hanem forró levegős sütőben süssük ki. A halat tegyük az airfryer tálcájába, spricceljük le egy nagyon kevés olívaolajjal, majd kezdődhet a sütés.

Alul-felül legyen fűtőszálas

A forrólevegős sütő kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosármérete. Egy négyfős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni.

A sütőbe vele!

Ha nincs forrólevegős készülékünk, akkor a sütőben is könnyedén elkészíthetjük: a panírozott halat tegyük egy tepsire, majd spricceljünk rá egy kevés olívaolajat. 180 fokon süssük nagyjából 30-35 percig, amíg a hal az irdalás mentén szét nem nyílik. Az eredmény hasonló lesz, mint az airfryerben.

Fitnesz finomság

Amennyiben nem szeretnénk a sütéssel bajlódni, van már olyan büfé a Római-parton, ahol a klasszikus strandételek mellett a fitnesz hekket is ki lehet próbálni. Ráadásul a könnyed vacsorát akár egy kellemes sétával is össze lehet kötni, így szuper program az egész családnak.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink