Ez a krémsajtos brownie – amit hívhatnánk akár sajttortás brownie-nak is – nemcsak cukor-, de gluténmentes is, hiszen mandula- vagy zabpehelylisztet használhatunk hozzá. És ha az alábbi mennyiségből valóban 16 szeletet vágunk, akkor 1 szelet alig több mint 100 kalóriát tartalmaz – ennyi a testsúlycsökkentő étrendbe is belefér.
Hozzávalók (16 szelethez):
A brownie réteghez:
kb. 50 g por alakú cukorhelyettesítő (a cukoréhoz képest 1:1 arányú édesítőhatással)
3 ek sótlan vaj
50 g mandulaliszt vagy zabpehelyliszt
2 db tojás
2 ek keserű kakaópor
½ tk sütőpor
A krémsajtos réteghez:
230 g light krémsajt
sztívia
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy kb. 20×20 cm-es sütőformát vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A krémsajtos brownie alapjához a vajat dolgozzuk össze a cukorhelyettesítővel. Adjuk hozzá a mandula- vagy zabpehelylisztet, a tojásokat, a kakaóport és a sütőport. Akár habverővel dolgozzuk szép simára, majd öntsük az előkészített sütőformába.
3. A krémsajtot keverjük el alaposan – szintén akár habverővel – ízlés szerinti mennyiségű sztíviával, a tojással és a vaníliával. Amikor már szép sima, öntsük rá a krémsajtos brownie alapjára. Ha szeretnénk, egy villával vagy egy fakanál nyelével húzzunk a sütibe hullámokat, így a sötétbarna brownie és a hófehér krémsajtréteg különleges mintázatot adhat ki.
4. Süssük kb. 20-25 percig, amíg a teteje láthatóan megszilárdul (olyannak kell lennie a süti állagának, mint a klasszikus brownie-nak, azaz kissé nedvesnek, nem szabad túlsütni). Miután kivettük a sütőből, hagyjuk sütőrácson teljesen kihűlni, ezután vágjuk 16 szeletre.
Elkészítési idő: 40 perc
DF-tippek:
- Energiamentes édesítőszer helyett nyugodtan használhatunk a brownie alapjához például nyírfacukrot, csak ebben az esetben némileg megnövekszik a süti kalóriatartalma. Aki pedig nem fogyókúrázik, nyugodtan készítse el sima cukorral, hiszen amúgy sem kell bele óriási mennyiség, csak 50 g.
- Ehhez a sütihez kísérőnek nagyon finomak a bogyós gyümölcsök. Amikor szezonja van, kínáljuk málnával, eperrel.
- A sütemény tetejét ízlés szerint megszórhatjuk durvára vágott dióval vagy mandulával.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Almás-cukkinis muffin
- Áfonyás-citromos sajttorta
- 3 alacsony szénhidráttartalmú desszert csokoládéval
- Kókuszkocka (laktóz- és gluténmentes)