A mogyoróvaj igazán egészséges – de ne a klasszikus amerikai lekváros-mogyoróvajas, fehér kenyérből készült szendvicsre gondoljon, és ne is az agyoncukrozott csokis mogyorókrémre! Csak a 100 százalékban földimogyoróból készült, hozzáadott adalékanyagokat (cukrot, állagjavítót, sót, pálma- vagy kókuszolajat stb.) nem tartalmazó termék jótékony hatású! Nézzük, hogy miért érdemes mogyoróvajjal fedezni a napi zsírbevitel egy részét.
A mogyoróvaj egészséges zsírsavakban gazdag
Tény, hogy 1 gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz (ezzel szemben a szénhidrát csak 4 kalóriát!), viszont a szervezet megfelelő működéséhez szükségesek a minőségi zsírok. A mogyoróvajban megtalálható például az ómega-3 és ómega-6, ami a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is nélkülözhetetlen. Az inzulinrezisztens felnőttekre is jótékony hatással vannak. Egy tanulmány szerint a jó zsírok mérsékelt (!) fogyasztása segíti a hasi zsír csökkentését.
Már egy kis adag mogyoróvaj is igen laktató
A mogyoróvajban 100 grammonként 8 gramm rost és 24 gramm fehérje van, valamint számos ásványi anyag és vitamin is. Az egyik legfontosabb az E-vitamin, ami erős antioxidáns hatású. Szintén magas a magnézium- és a káliumtartalma. A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, sportolóknak, nőknek, fejlődésben lévő szervezetnek, idősebbeknek, stresszes életet élőknek nélkülözhetetlen.
A hozzáadott cukor nélküli mogyoróvaj szénhidráttartalma nem túl magas, így nem vált ki komolyabb inzulinválaszt. Tehát a magas rosttartalomnak köszönhetően, valamint a minimális vércukorszint-ingadozás okán kifejezetten már egy kis adag belőle is igen laktató.
Szépítő hatással bír
Szépítő hatással bír a bőrre, a hajra és a körömre. Ez a benne lévő E- és B3-vitaminnak, illetve a magnéziumnak köszönhető. Diéta során nagyon fontos, hogy a bőr megőrizze a rugalmasságát és követni tudja a test változását. Elkerülhető a hajhullás és a körmök elgyengülése, ami egy rosszul összeállított fogyókúrás étrendnél könnyen előfordulhat.
Főzésre is használható
Mogyoróvajjal kiváltható minden „rossz” zsír, hiszen még sütni is lehet vele, akár csirkehúst is – igazán pikáns, különleges ízt ad neki. De a klasszikusabb ízvilág mentén haladva kekszek, házi müzliszeletek, granolák készítéséhez is remek alapanyag vaj vagy margarin helyett.
Tippek a felhasználásához:
- Készíthet egészséges csokis mogyorókrémet, ha hozzáad némi kakaóport, édesítőszert.
- Fogyaszthatja friss idénygyümölccsel.
- Adhatja reggeli fehérjeturmixához, smoothie-jához, vagy egyszerűen csak tegyen egy kanállal a zabkásájába!
Mogyoróvaj házilag
Mogyoróvajat készíthet akár házilag is. Ehhez csak erős késes aprítóra és sótlan mogyoróra lesz szüksége. Egészen kevéske só és minimális mennyiségű édesítőszer (méz, vagy kalóriamentes édesítőszer, pl. sztívia) hozzáadásával darálja addig, amíg krémes állagú lesz, és máris kész a házi mogyoróvaj. Recept itt.
EZ IS ÉRDEKELHETI!
- Miért fontosak az egészséges zsírok a fogyókúrában is?
- Valóban annyira egészséges a kókuszzsír? Tények és tévhitek
- Valami édeset, de gyorsan! Sütés nélküli receptek