Ideje megértenünk, hogy a cukor nemhogy nem édesíti meg az életünket, hanem idővel inkább megkeseríti. A cukorról – nem könnyen, ugyan, de – le lehet mondani. Akik megtették, arról számolnak be, hogy napról napra jobban érzik magukat.

Cukor nélkül jobb

Mennyi az egészséges?

A nemzetközi ajánlások is a cukor bevitelének csökkentését javasolják. Az Egészségügyi Szervezet (WHO) korábban azt javasolta, hogy a napi kalóriabevitel 10 százaléka származzon a cukorból. Ma már úgy vélik a szakértők, ha sikerül napi 5 százalék alá csökkenteni, az további előnyökkel járna. A gyerekek napi átlagos cukorfogyasztása azonban világszerte jóval magasabb a felnőttekénél, erre a szülőknek jobban oda kellene figyelni.

Szelídítsük meg a cukrot, ne függjünk tőle!

A tünetek alapján elég ijesztő, hogy milyen komoly befolyással van ránk ez a fehér kristályos anyag. Azt is tudnunk kell, hogy az agy működéséhez szükségünk van valamennyi cukorra, de ha túlzásba visszük, akkor pont a mértéktartást és az éhséget felügyelő agyi területen lesznek zavarok. De azt is tudjuk, hogy jó minőségű szénhidrát van a gyümölcsökben, a zöldségekben és gabonafélékben is, tehát nem marad a szervezetünk cukor nélkül akkor sem, ha nem vásárolunk többet a zacskós termékből. Vannak módszerek, amelyek a lassú elválást tanácsolják, szokjunk le úgy a cukorról, hogy hétről hétre hagyunk el egy-egy cukortartalmú ételt. Elterjedt azonban egyfajta radikális módszer, a nagy cukorkihívás, amely ezt mondja: 21 nap alatt megszabadulhatunk a cukorevés rossz szokásától. Akinek ez túl gyors, az szánjon rá 2 hónapot, szakemberek szerint 8 hét alatt viszonylag kevés szenvedéssel túljuthatunk a nehezén.

Milyen tünetei vannak a cukorfüggőségnek?

Úgy érezzük, mintha cukorra lenne szükségünk ahhoz, hogy képesek legyünk „normálisan működni”. Van idő, amikor másra sem tudunk gondolni. Ha nem eszünk cukrot egy ideig, elvonási tünetek jelentkeznek, például fejfájás, hányinger, hangulati ingadozások. Stresszes időszakban a cukor segít jól érezni magunkat. Képesek vagyunk napokig csak édes ételeket enni. Ha ok nélkül dühösek, ingerültek vagyunk, a cukormegvonás állhat a háttérben.

Hogyan tudunk változtatni?

Többségünk akkor fordul az édes ízekhez, nassokhoz, amikor kiéheztette magát vagy extrém módon fáradt és gyors energiaforrásra van szüksége. Ezeket tudatos táplálkozással és néhány szabály betartásával ki lehet védeni. A szabályok ezek:

  • Együnk rendszeresen. Vagy háromszor bőségesen, vagy ötször kis adagban. Aki nem eszik rendszeresen, annak a vércukorszintje csökken, éhes, és nagyobb valószínűséggel vágyik néhány édes falatra, mert a gyors megoldás finom, jó érzést ad.
  • Feldolgozatlan élelmiszereket válasszunk, azaz színhúst, zöldségeket, gyümölcsöket. A felvágottakban, szószokban, konzervekben, előre elkészített ételekben sok rejtett cukor van.
  • Minimalizáljuk a mesterséges édesítőszerek használatát, csak az édes ízek kergetésére ingerelnek.
  • Ha fehérjében gazdag reggelivel indítjuk a napot, ez fenntartja a jóllakottságot, így csökkenti az édesség utáni vágyat is. Lehet az fehérjeturmix, sajt, túró vagy tojásos étel.
  • Minden étkezés tartalmazzon egészséges zsiradékot is, az is hozzájárul a jóllakottsághoz és a vércukorszint egyenletesen tartásához.
  • Használjunk minél többféle izgalmas fűszert.
  • Biztosítsuk a megfelelő tápanyagokat a szervezetünknek, ugyanis azok hiánya fokozhatja a sóvárgást. A króm, a magnézium, az ómega 3 és a B3-vitamin pótlása sokat segíthet.
  • A mozgás csökkenti a feszültséget, ha meg már mozogtunk, nehezebben nyúlunk az édességhez.
  • Aludjunk eleget.
  • Keressük meg az okát, mit is pótolunk a cukorfüggőséggel, miért kell édesíteni az életünket.
  • Dobjuk ki az összes cukros ennivalót a lakásból, és foglaljuk el magunkat, ne adjunk esélyt az unalomból evésnek.
  • Igyunk sok vizet.

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink