Az alaprecepthez teljes kiőrlésű lisztet, édesítőt és kevés kókuszolajat használj. Az élesztős tésztát dagaszd meg, majd hagyd pihenni, amíg szépen megkel. Ezután formázz belőle hosszú csíkokat, és tekerd fel sütőpapírral bevont hengerre (például üres konzervdobozra vagy sodrófára). Így elérheted azt a jellegzetes kürtőskalács formát, amit annyira szeretsz.
Kürtöskalács tippek
Sütheted sütőben vagy akár forrólevegős sütőben is, hogy ropogós legyen a külseje, belül pedig puha maradjon. Amikor elkészült, forgasd bele fahéjas édesítőbe, darált dióba vagy kókuszreszelékbe. Így megkapod a klasszikus ízeket, de sokkal könnyebb, diétásabb formában.
Hozzávalók (4 kisebb darabhoz)
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1,5 dl langyos tej (növényi tejjel is működik)
- 2 evőkanál kókuszolaj (olvasztva)
- 2 evőkanál eritrit vagy más édesítőszer
- 1 tojás
- 1 csipet só
Forgatáshoz (választhatsz):
- eritrit + fahéj
- darált dió
- kókuszreszelék
Elkészítés
- Keverd össze a langyos tejet az élesztővel és egy teáskanál édesítővel, majd hagyd állni 5 percig, hogy felfusson.
- Egy tálban dolgozd össze a liszteket, a maradék édesítőt és a sót. Add hozzá az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott kókuszolajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.
- Tedd letakarva, meleg helyen 40–50 percre, amíg a duplájára kel.
- A megkelt tésztát nyújtsd ki, vágd hosszú csíkokra, és tekerd fel sütőpapírral bevont üres konzervdobozra vagy sodrófára. A széleket nyomd össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
- Kend meg vékonyan kókuszolajjal, majd forgasd bele a választott szóratba (fahéjas édesítő, dió, kókusz).
- 180 fokra előmelegített sütőben 12–15 percig süsd, vagy forrólevegős sütőben 10–12 percig. Félidőben érdemes megforgatni, hogy egyenletesen piruljon.
A végeredmény illatos, ropogós külsejű és puha belsejű kürtőskalács lesz, amit bűntudat nélkül falatozhatsz. Ezzel a recepttel nem kell lemondanod a kürtőskalácsról, csak egy kicsit újragondolod. Ha vendégeid vannak, garantáltan mindenki imádni fogja, és senki nem fogja hiányolni a cukros, olajos verziót.