A diétás pizza készítésének egyik praktikája, hogy a hagyományos pizzatésztát elhagyjuk, és helyette könnyebb, fogyókúrás alapot alkotunk. A feltétek tekintetében a sajt zsírtartalmára érdemes odafigyelni, illetve arra, hogy az olyan zsíros élelmiszerektől, mint a szalámi vagy a bacon elbúcsúzzunk. A diétás pizza tetejére kerülő szósz legyen paradicsomos alapú, esetleg némi pestóval megbolondítva, vessük be a kedvenc zöldségféléinket, válasszuk a sovány fehérjéket (sajtot, sonkát, húst).
Cukkinipizza
Hozzávalók (2 személyre):
4 db tojás
1 db közepes cukkini
só
frissen őrölt bors
1 tk mexikói fűszerkeverék
120 g light mozzarella (lereszelve)
1-2 ek teljes kiőrlésű liszt
olajspray
130 g koktélparadicsom
friss bazsalikom
Elkészítése:
1. Tegyünk fel főni 3 darab tojást. Mossuk, töröljük meg a cukkinit, majd reszeljük le durvára. Sózzuk meg, nyomkodjuk ki a levét, tegyük keverőtálba, borsozzuk meg, majd fűszerezzük a mexikói fűszerkeverékkel.
2. A keménytojásokról szedjük le a héjukat, majd a fehérjéjüket vágjuk egészen apróra. Adjuk a cukkinihez a sárgájákkal, az egy darab maradék nyers tojással, a reszelt sajt felével és 1-2 ek liszttel együtt, majd alaposan dolgozzuk össze. Ha nagyon darabos lenne, akkor kézimixer segítségével enyhén pürésítsük.
3. A sütőlapra fektessünk sütőpapírt, vékonyan fújjuk be olajspray-vel (vagy használhatunk konyhai ecsetet, az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb zsiradékot használjuk), aztán terítsük szét rajta a cukkinis masszát. Toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe.
4. A koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, és 15 perc eltelte után tegyük a pizzatésztára. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, és süssük további 15 percig. Tálaláskor szórjuk meg a diétás pizza tetejét friss bazsalikommal.
Elkészítési idő: 50 perc
Ezt is próbáld ki! Hogyan készül a fogyókúrás pizza?
Sonkás-kukoricás tortillapizza
Hozzávalók (4 személyre):
4 db tortillalap
4 ek paradicsompüré
2 szál fürtös paradicsom
150 g sovány sonka
200 g light mozzarella
50 g konzerv csemegekukorica
friss bazsalikom
Elkészítése:
1. A tortillalapokat helyezzük sütőpapírral letakart sütőlapra, és mindegyiket kenjük meg 1-1 ek paradicsompürével. A paradicsomokat mossuk meg, majd a sonkához és a sajthoz hasonlóan szeleteljük fel.
2. A sonkát és a paradicsomot osszuk el a tortillalapokon, szórjuk rá a leszűrt kukoricát, majd fedjük be a mozzarellaszeletekkel. Toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 5-8 percig, illetve annyi ideig, hogy a sajt megolvadjon, a tortillalap széle pedig szépen megpiruljon. Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal.
Elkészítési idő: 20 perc
Alternatív megoldások egészséges pizzához – 5 tuti recept