A pulyka az egyetlen olyan állat, aminek a húsa vörös is és fehér is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús rendkívül sokféleképpen feldolgozható: bacont is készítenek belőle. Ez a szalonna kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat és vitaminokat is tartalmaz. Semmmivel sem nehezzebb vele dolgozni, mint hagyományos baconnal, a különbséget viszont a szervezetünk fogja meghálálni. A pulykahúst gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.
Segíti az anyagcsere folyamatokat
A pulykahúsban megtalálhatók a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges B-vitaminok, illetve az ereket erőstő K-vitamin is. Magnézium, kálcium, foszfor és kálium tartalma a szervezet normál működéséhez szükségesek.
Megőrzi a csontok és izületek egészségét
A pulykahúsra szintén jellemző, hogy a csontok építéséhez és az izületek egészséges megtartásához szükséges foszfor, ugyanolyan összetételű, mint a halban, ennél fogva sokkal több, mint más típusú húsokban.
A foszfor feladatai a szervezetben
- igen nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában,
- szerepe van az idegrendszer funkcióihoz, szükséges az izmok egészséges működéséhez,
- enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
- Szerepe van a B1, B6 vitaminok képződésében, illetve segíti a B3 vitamin hatásosságát.
Pulykabaconbe tekert spárga
Hozzávalók:
24 db zöld spárga
12 szelet pulykabacon
1 evőkanál olívaolaj
só
bors
fokhagymapor
ELKÉSZÍTÉS:
Először előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kiolajozunk egy sütőlapot. A spárgákat megtisztítjuk, levágjuk a fás végeket, majd egy tálba téve meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy csipet fokhagymaporral. A pulykabacon szeleteket hosszában félbe vágjuk, hogy minél vékonyabbak legyenek, majd minden szelet bacont egy szál spárga köré tekerünk. Az elkészült tekercseket rátesszük a sütőlapra és 10 percre az előmelegített sütőbe helyezzük. Ha letelt az idő, megfordítjuk a spárgákat és a másik oldalukat is 10 percig sütjük, végül a sütőt grill fokozatra állítva, két perc alatt, a feltekert bacon szeletek tetejét ropogósra pirítjuk.
A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.