Az édesburgonya kiváló béta-karotin-forrás, sok benne a rost, és szénhidráttartalmánál fogva hosszú időre eltelít. Az édesburgonyás brownie tehát nemcsak nagyon finom, de igazán egészséges desszert is. Cukor helyett mézzel édesítjük, de mivel a méz és a cukor energiatartalma nem sokban tér el egymástól, a fogyókúrázók kipróbálhatják energiamentes édesítőszerrel, vagy a cukornál, méznél alacsonyabb energiatartalmú nyírfacukorral is. (Összehasonlításképp: 100 g nyírfacukor 240 kcal-t, 100 g kristálycukor 400 kcal-t, 100 g méz pedig kb. 304 kcal-t tartalmaz.) Mézzel készítve 1 szelet édesburgonyás brownie kb. 145 kcal-t tartalmaz.
Édesburgonyás brownie
Hozzávalók (9 szelethez):
130 g mogyoróvaj
120 g főtt édesburgonya
1 db L-es tojás
6 ek méz
20 g cukrozatlan kakaópor
2 tk vaníliakivonat
½ tk szódabikarbóna
idénygyümölcsök a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy 20×20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi szélén (ennél fogva emeljük majd ki a sütit).
2. A mogyoróvajat, a főtt édesburgonyát, a tojást, a mézet, a kakaóport, a vaníliakivonatot és a szódabikarbónát tegyük a turmixképbe, és járassuk addig, míg krémes állagú masszát nem kapunk.
3. A tésztamasszát öntsük vagy egy spatulával kanalazzuk át az előkészített tepsibe. Süssük az édesburgonyás brownie-t nagyjából 25-30 percig, tűpróbáig.
4. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a süteményt a formában hűlni 15 percig, aztán emeljük ki, és tegyük egy rácsra, és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Végül tálaljuk ízlés szerinti idénygyümölcsökkel.
Elkészítési idő: 40 perc
DF-tipp:
- Ha szeretnéd csokiöntetet készíteni a brownie-hoz, olvassz meg 3 ek magas kakaótartalmú étcsokoládét, majd csurgasd a süteményre.
EZ IS ÉRDEKELHETI: