A dió valóságos vitaminbomba, tele A- és E-vitaminnal, valamint B-vitaminokkal. Levele gazdag C-vitaminban, a diólevélből készült teát bőrproblémákra, hajhullás, és izzadás, főleg lábizzadás ellen használják. Az E-vitamin rendkívül hasznos antioxidáns, amely minden nyálkahártya működését javítja.
A dióban levő omega-3 zsírsavak javítják a szervezet inzulintermelését, így szerepük lehet a cukorbetegség megelőzésében. Az esszenciális zsírsavak a vérnyomást és a koleszterinszintet is képesek rendben tartani, valamint segítenek kivédeni a vérrögképződést, és védik az érfalak rugalmasságát. Ezzel segítenek megelőzni a keringési rendszer betegségeit. Az egészsége zsírsavak az optimális idegrendszeri és agyműködéshez is hozzájárulnak, így a gyerekektől a felnőttekig mindenkinek ajánlható a diófogyasztás – legalább napi 3-5 szem. A vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulása ellen is védhet. Folsavtartalma a várandósok számára is hasznossá teszi, de van benne mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén is. Olaja remek bőrnyugtató, számos kozmetikai termék alapanyaga.
Diétás hamis brownie
Hozzávalók:
3 bögre magozott datolya
1 bögre cukrozatlan kakaópor
2 bögre dió
ELKÉSZÍTÉS:
Tegyük a hozzávalókat egy aprítógépbe és daráljuk meg. Keverjük addig, amíg a massza összeáll. Nyomkodjuk a keveréket egy kisebb (22×22) tepsibe és esetleg szórjuk meg a tetejét a mandulával vagy mogyoróval, amit egy kissé belenyomkodhatunk a tésztába. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
Dió gombóc
Nagyon diós, nagyon finom tömény boldogság! 10 perc alatt kész, amiből érdemes mindjárt dupla adagot készíteni!
Hozzávalók
- 1 tubus sűrített tej, vagy 1 dl kókusztej
- 1,5 dkg natúr kakaópor
- 15 dkg darált dió
ELKÉSZÍTÉS:
A sűrített tejet nyomjuk ki egy tálba, keverjük el benne a kakaóport, majd adjunk hozzá 80 g darált diót. Keverjük jól össze és mehet a hűtőbe fél órára. A hűtőből kivéve, vizes kézzel formázzunk a masszából gombócokat és hempergessük meg a maradék darált dióban. De nyugodtan használhatunk kókuszreszeléket vagy cukrozatlan kakaót is a gombócok bevonásához!
Almanudli dióval
Hozzávalók:
- 4-5 db alma
- 4 ek. morzsa
- 4 ek. darált dió
- citromlé
- vaj
- cukor
- fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
Hámozzuk meg és szeleteljük fel falatnyi darabokra az almát. Csepegtessünk rá citromlevet, majd forgassuk meg a vajon pár perc alatt. Keverjük el a morzsát a dióval, és enyhén pirítsd meg. Forgassuk bele az almát, és szórjuk meg fahéjjal és porított cukorral vagy édesítőszerrel.