Habár nehéz elképzelni az almás pitét tészta nélkül, egy pillanatra gondoljunk bele, hogy az almás pite töltelék önmagában is mennyire ízletes! Sűrűbb, mint az almakompót, fűszeres, édes, könnyű, illatos, igazi nyerő desszert, amiben alig van kalória.
Aki nem fogyókúrázik, az kanalazzon az almás pite töltelék tetejére egy kevés vaníliafagylaltot. Ha szeretnéd egy kicsit „pitésebbé” tenni, illetve behozni a desszertbe egy másik textúrát is, szórjon a tetejére 1 db durvára tördelt teljes kiőrlésű kekszet vagy zabkekszet vagy 1-2 szem durvára tört, szárazon megpirított diót.
Almás pite töltelék
Hozzávalók (4 adaghoz):
5 db közepes Granny Smith zöldalma vagy más, roppanós húsú alma
sztívia
1 ek citrom- vagy lime-lé
½ tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt gyömbér
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítése:
1. Az almákat hámozzuk meg, majd a gyümölcs húsát kockázzuk fel.
2. Tegyük egy teflonspernyőbe az almát, a citrom- vagy lime-lét, a fűszereket, adjunk hozzá 1 ek vizet, majd édesítsük a sztíviával ízlés szerint.
3. Mérsékelt lángon pároljuk nagyjából 12-15 percig. Addig kell főzni, amíg az alma kellően puha nem lesz, de még harapható állagú marad, tehát nem pépes!
Elkészítési idő: 20 perc
DF-tippek:
- Ha nincs otthon sztívia, készítsd el nagyjából 1 ek mézzel.
- Ha belefér a napi energiabevitelbe, akkor a végén, amikor az alma már majdnem puha, keverj a töltelékhez 1-2 ek kókuszkrémet.
- A különleges ízek kedvelői dobják fel az almás pite töltelék receptjét egy leheletnyi chiliporral.
EZ IS ÉRDEKELHET: