Létezik a kerek csokoládé. A töltött csokoládé. Az édes csokoládé, a fehér csokoládé, a lyukas csokoládé, a mogyorós csokoládé és még hosszan sorolhatnánk. De miért ilyen fontos számunkra ez a finomság?

Gombóc Artúr kedvencei – csoki kisokos

Hozzászokni rendkívül könnyű, és a hiánya megvonási tüneteket is okozhat. Ezt a hatást a csokiban található, a marihuánához hasonlóan eufórikus hatást kiváltó cannabinonid alkaloida okozza, melyhez hozzájárul a csoki teobromin- és koffeintartalma is.

Köztudott persze, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, és finom csokoládé nálunk is kapható bőven. Ezek közül, mi magyarok, a tejcsokoládét (78%) és az étcsokoládét (40%) fogyasztjuk a legszívesebben, de nem vetjük meg a fehér csokoládét (28%) sem.

A különböző csokoládék 100 g-jának energiatartalma – összetételüktől függően – 2400-2600 kJ (570-620 kcal) között mozog. Ezért a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai teljesítőképesség aktuális erősítésére előnyösen alkalmazható, számításba véve kedvező emészthetőségét és tápanyagainak gyors felszívódását.

Előnyös hatások

Már a francia „chocolatiére”-ek is ismerték a csokoládé élettani hatásait, de mára már bizonyított tény, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 százalékkal lesz alacsonyabb. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6-vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. E-vitamin- és ásványianyag-tartalmuk (magnézium, kálium, kalcium és réz) hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), a réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A sötét étcsokoládé pedig frissítő hatású theobromintartalmának köszönhetően hangulatjavító hatású.

Az eredeti csokoládé, azaz az étcsokoládé – ha nem számítjuk a fűszereket – a kakaóporon, kakaómasszán és kakaóvajon (kakaószármazékokon) kívül legfeljebb cukrot tartalmaz. Az étcsokoládék annál igazibbak, minél több a kakaóanyag, és minél kevesebb bennük a cukor. Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb, ha 55-75% közötti. A keserű csokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, élettanilag annál jobb minőségű a csokoládé.

A fekete vagy étcsokoládé tápanyag szempontjából kiváló! A magas kakaótartalommal arányosan az íze is egyre keserűbb, a kakaó aromás vegyületeinek köszönhetően. Egy tábla csokiban mintegy 800 mg található ezekből a vegyületekből. Egészségre gyakorolt hatásuk pedig abban áll, hogy erősen antioxidáns hatásúak. A réztartalmú vegyületek közreműködnek a szabad gyökök elleni harcban, a magnézium (mintegy 100-180 mg/tábla) pedig segít az idegeket egyensúlyban tartani, hiánya pedig a krómmal egyetemben édesség utáni vágyat is okozhat.

A fekete csokiban lévő glucid és lipid kombinációja lelassítja útját a vérben, és ezáltal korlátozza az inzulin (a „kövérséghormon”) termelődését. A kakaóban található csersav és fluor védi a fogzománcot is, ellentétben a cukorkákkal és bonbonokkal.
A 99%-os kakaótartalmú csokoládéban koncentráltan megtalálható a kakaó összes előnyös tulajdonsága – antioxidánsok és magnézium formájában.

csoki, csokoládé

Fotó: Shutterstock

Segíti a szív- és érrendszer működését

A csokoládé a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidokat tartalmaz, amelyek szerepet játszanak a vérrögök képződésének csökkentésében, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Egyes kutatások szerint a tejcsokoládéban lévő polifenolok kevésbé hasznosulnak, mint az étcsokoládéban lévők, így a kedvező hatás elérése érdekében mindenképpen az utóbbiak fogyasztása javasolható. A csokoládé zsírsavösszetétele szintén kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ugyanis 1/3 része egyszeresen telítetlen olajsav, ami nem növeli, sőt egyes esetekben inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az olajsav mellett ugyancsak jelentős mennyiségben található a csokoládéban a telített zsírsavakhoz tartozó sztearinsav és palmitinsav is. A sztearinsavról bebizonyosodott, hogy nem emeli a vér koleszterinszintjét, mérsékli a vérlemezkék összecsapódását, gátolja a vérrög kialakulását, és egy része egyszeresen telítetlen olajsavvá alakul. A palmitinsavval kapcsolatban megfigyelték, hogy csupán a magas koleszterinszintű emberekben okoz további koleszterinszint-emelkedést, normál vérzsírszintű egyénekben hatása közömbös.

A tejcsokoládéban már kevesebb, de legalább negyedrész kakaószármazék és persze sok-sok tej és cukor is van, amely az étcsokoládéval ellentétben a tejcsokoládét olyannyira lággyá és krémes teszi, hogy az a szájban szinte azonnal olvadni kezd. A tejcsokoládé édes ízéhez kifejezetten jól illenek az olyan krémes töltelékek, mint például a mogyoró- vagy az eperkrém, de meglepően érdekes ízhatást kelt az édes gyümölccsel, például sárgabarack-ízesítéssel készített tejcsokoládé is.

A fehér csokoládét kakaóvajból és cukorból készítik, kakaópor hozzáadása nélkül.

A tejet nem tartalmazó csokoládékban egyáltalán nincs koleszterin. A tejcsokoládéban jelen lévő 30 mg/100 g sem nevezhető magasnak, összehasonlítva egyéb koleszterintartalmú élelmiszerekkel (húskészítményekben 70-150 mg/100 g, sajtokban 99-135 mg/100 g, vajban 230 mg/100 g, sovány sertéshúsban 68 mg/100 g, kenőmájasban 224 mg/100 g koleszterin van jelen).

Mikor, mennyit, milyet?

  • Hetente 2-3 alkalommal kis mennyiségben nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.
  • Mindig minőségi terméket válasszunk: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb.
  • Ne főétkezések helyett együnk csokit, hanem inkább az étkezések után, desszertként.
  • Alkalmanként 1 adag ne egy egész tábla legyen, hanem egy szelet vagy néhány kocka (fogyókúrázóknak max. 2-3 kocka). Soha ne gyümölcsök és zöldségek helyett együnk csokoládét!
  • Amikor csokit eszünk, lassan majszoljuk, élvezzük az ízét.
  • Ha mégis lelkiismeret-furdalást érzünk néhány falat csoki elfogyasztása miatt, menjünk el tornázni, futni vagy sétáljunk 30 percet a szabadban.

Tényleg pattanást okoz a csoki? Bőrkárosító mítoszok!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.

Ajánlataink