Az étrend hatással vannak a bőr állapotára: vannak bőrszépítő ételek és olyan élelmiszerek is, amelyek fogyasztása után nagyobb eséllyel kell bőrpír, pattanás megjelenésével számolni. Számos étel azonban nem annyira bőrkárosító hatású, mint ahogy a köztudatban elterjedt!

Tényleg pattanást okoz a csoki meg a tej? Bőrkárosító mítoszok

Tévhit: A csokoládé okozhatja pattanás kialakulását

Tény: Ez így nem feltétlenül igaz. A kakaó antioxidáns tartalmú, magas flavonoidtartalmának köszönhetően segíti a sejtregenerációt. Hidratálja a bőrt, biztosítja az ásványi anyagok utánpótlását. Boldogsághormonokat termel, így a kiegyensúlyozott, stresszmentes élethez nélkülözhetetlen. Azonban a csokoládék többnyire tele vannak cukorral, tartósítószerekkel, ízfokozókkal és különböző tejszármazékokkal, amelyek már okozhatnak bőrproblémákat, vezethetnek pattanás kialakulásához!

Megoldás: Fogyasszon naponta 1-2 kocka magas, legalább 70-80 százalékos kakaó tartalmú étcsokoládét. Lehetőség szerint hozzáadott cukrot ne tartalmazzon az édesség.

Tévhit: A zsíros ételektől piros, gyulladt foltok jelennek meg a bőrön

Tény: Mint tudjuk, nem minden zsír egyforma, így a bőrre gyakorolt hatásuk is különböző. Például a diófélék, a magvak, az olíva és az avokádó olaja tele van E-vitaminnal és a sejtek regenerálódásához szükséges antioxidánsokkal. Az esszenciális zsírsavak védik a bőrt a kiszáradástól, gyulladáscsökkentő hatásúak, javítják a bőr feszességét, rugalmasságát. Ezzel szemben egy tányér zsírban tocsogó sült burgonya fogyasztása után jelentkezhetnek kellemetlen bőrtünetek, egyéni érzékenységtől függően. Szakemberek szerint azonban a zsír még mindig kevesebb bőrtünetért felelős, mint a feldolgozott élelmiszerek és a cukor!

Megoldás: Kerülje az éttermekben, menzákon megvásárolható, bő zsiradékban sütött ételek, levesporok, poralapú mártások, szószok fogyasztását

Tévhit: A koffein fogyasztás pattanások kialakulásához vezet

Tény: Nem bizonyított, hogy a koffein pattanásokat okozna. Egyes szakértők szerint azonban ha közvetlenül nem is felelős a pattanások kialakulásáért, súlyosbíthatja a meglévő tüneteket. Az azonban egyértelmű, hogy a koffeintartalmú italok – kávé, fekete tea – tele vannak antioxidánsokkal, amelyek sejtregenerálók, és segítenek megvédeni a bőrt a káros hatásoktól.

Megoldás: Napi 1-2 csésze kávé vagy fekete tea engedélyezett. Igyon mellette sok vizet, hogy ellensúlyozza a koffein vízhajtó hatását.

Tévhit: A tejtermékek fogyasztása után apró, piros pattanások jelennek meg a bőrön

Tény: A tejtermékek fogyasztása és a pattanások megjelenése között nincs egyértelmű kapcsolat, ám egyes kutatások szerint a tejben olyan anyagok találhatók, amelyek befolyásolják a tesztoszteronszintet. Ez utóbbi hatással van a faggyúmirigyek működésére, vagyis pattanás kialakulásához vezethet.

Megoldás: Ha úgy tapasztalja, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása után pattanások jelennek meg a bőrén, hagyja abba a tehéntej fogyasztását. Próbálja ki a kecske- vagy juhtejes termékeket vagy a növényi tejeket.

Tévhit: A természetes édesítőszerek nem olyan károsak a bőrre, mint a finomított cukor

Tény: Kétségtelenül a cukor táplálja a bőr gyulladásos folyamatait, ám minden, ami a vércukorszintet hirtelen emeli, erősítheti a gyulladásokat, felgyorsítva a bőr öregedését.

Megoldás: Használjon mézet, amely édesebb, mint a cukor, így kevesebb kell belőle, viszont tele van a szervezet működéséhez szükséges ásványi anyagokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink