A bőrápolás akkor hatékony, ha a bőr típusának megfelelő készítményeket használjuk. Kozmetikus szakértőnk segítségével megnézzük, hogy melyek a leggyakoribb bőrtípusok, és mit érdemes tudni a bőrünkről.

Nagyító alatt a bőr: bőrtípusok, jellemzők és ápolási tippek

Normál bőr

Jellemzők

Szerencsés esetben a bőr kiegyensúlyozott – a faggyú és a nedvesség egyensúlyban van –, tehát nincsenek száraz foltok, zsírosabb részek az arcon. A normál bőr vérkeringése megfelelő, a pórusok finomak, szinte láthatatlanok, a bőrfelszín puha, lágy, enyhén rózsaszínű. A bőrtípusok közül ez a fajta jól tolerálja a környezeti hatásokat, a krémeket, nem hajlamos az érzékenységre.

Ápolása

Sokan úgy gondolják, hogy a normál bőrnek nincs szüksége különleges ápolásra, ám az optimális állapot fenntartása gondoskodás nélkül nem megy. Fontos tehát, hogy a normál bőrre ajánlott készítményeket napi szinten alkalmazza, az arctisztítás, tonizálás, hidratálás legyen a napi rutin része. Használjon gyengéd összetevőket tartalmazó készítményeket, kerülje a durva, túl szárító vagy éppen túl zsírosító anyagokat. A normál bőr ápolásában hatékony az E- és az F-vitamin, valamint nélkülözhetetlen – különösen a tavaszi és nyári időszakban – a fényvédő használata.

 

A korral változik

A normál bőr az idő előrehaladtával változhat: gyakori, hogy a változókor környékén zsírossá, pattanásossá, vagy éppen szárazzá válik. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, aki segít megtalálni a bőr megváltozott igényeinek megfelelő készítményeket.

 

Száraz bőr

Jellemzők

Ha a bőr kevesebb faggyút termel, lipidhiány lép fel, így a nedvesség nem képes a bőrben maradni. (A lipidek védik a bőrt a külső behatásokkal szemben, hiányuk megzavarja védő funkcióját.) Dehidratálttá válhat a bőr külső és belső tényezők hatására is, például szeles, hideg időben, szárító készítmények használatától, egyes gyógyszerek mellékhatásaként, hormonális változásoktól. A száraz bőr érdes, jellemzően feszülő érzettel jár, bizonyos területeken durva tapintásúnak hat.

Ápolása

A bőrtípusok közül a száraz bőr esetén érdemes olyan termékeket használni, amelyek nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot, parabént, így elkerülhető az irritáció. A jól kialakított napi arcápolási rutin jól működő védőréteget biztosít a bőrnek, amely így könnyebben be tudja szívni és magában tudja tartani a nedvességet. Érdemes a víz- és olajalapú tisztítók közül választani, ezek kíméletesen tisztítják a száraz bőrt. Hidratálásra a jól zsírozó, természetes anyagokat – urea, tejsav – tartalmazó krémek ajánlottak, amelyek a felsőbb rétegekben megkötik a vizet, így szabályozva a bőr nedvességtartalmát.

 

Kerülje az irritáló összetevőket!

Ha az arcbőr kiszárad, könnyen érzékennyé válhat. Azonban az arcbőr érzékenységének nem minden esetben van köze a szárazsághoz. Fontos, hogy olyan készítményeket használjon, amelyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket.

 

Zsíros bőr

Jellemzők

Zsíros bőr esetében fokozott a faggyútermelés (seborrhoea). A bőrtípusok ezen fajtájánál nemcsak a faggyú mennyisége, hanem a minősége, így a bőr élettani folyamatai is megváltoznak. Mit is jelent ez pontosan? A bőr felszínén található baktériumok, amelyek normál esetben semmiféle panaszt nem okoznak, a megnövekedett faggyútermelés miatt működésbe lépnek, aktivizálódnak és gyulladást okoznak. Fokozott faggyúműködést okozhatnak külső hatások – komedogén kozmetikumok, arcápolók –, genetika, hormonális zavar, stressz, egyes gyógyszerek. A seborrhoeás bőr lehet olajos vagy száraz. Az előbbi fénylő, tapintása zsíros, a pórusok tágak, gyakran aknék jelennek meg rajta; az utóbbi fénytelen, zsíros, de közben érdes tapintású, helyenként hámló.

Ápolása

A két típus eltérő ápolást igényel. Olajos seborrhoea esetén fontos a rendszeres radírozás, a felesleges hámréteg eltávolítása – ez ugyanis segíti a faggyú akadálytalan kiürülését a pórusokból. Az ilyen bőr jól tolerálja az AHA- és BHA-savakat tartalmazó készítményeket, amelyek szabályozzák a faggyúmirigy működését.

A száraz seborrhoea mindig felszíni vízhiánnyal jár együtt, így a bőr legtöbbször érzékeny is. Ebben az esetben is fontos a rendszeres radírozás, és nyugtató, gyulladáscsökkentő, B-vitamint tartalmazó készítmények használata.

 

Súlyosabb esetben

A zsíros bőr hajlamos komeókra (mitesszerekre, pattanásokra) és az akné különböző formáira. Súlyosabb esetben az aknék a nyakon, a vállon, a háton és a mellkason is megjelenhetnek. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni!

 

Kombinált (vegyes) bőr

Jellemzők

A bőrtípusok közül a vegyes bőrtípusban az úgynevezett T-zónában (homlok-orr-áll vonalában) olajos, fénylő a bőr, a pórusok tágak, gyakran csúfítják mitesszerek, pattanások, az orca pedig normál vagy éppen száraz. A vegyes bőr olajosabb részei a faggyú túltermelődéséből adódnak, szárazabb részei pedig a faggyúhiány és az azzal járó lipidhiány következményei.

Ápolása

A vegyes bőr jól reagál a normál/vegyes bőrre kifejlesztett készítményekre, de mindenkinek saját magának kell kikísérleteznie a megfelelő rutint. Érdemes természetes, kímélő tisztítót és tonikot használni akkor is, ha a T-vonal nagyon zsíros, maximum ezeket a részeket teafás, agyagos készítményekkel külön át kell kenni. A szárazabb orcát pedig óvni kell a kiszáradástól, ezért ezekre a területekre tápláló, gazdag hidratáló készítmények ajánlottak.

 

Kettős funkciójú termékekkel

A kombinált bőrre való arcápoló termékek segítik a bőr egyensúlyának visszaállítását, a túlzott olajtermelés szabályozását. Ez nem lehetetlen feladat, hiszen vannak olyan összetevők, amelyek egyszerre képesek a száraz bőrt hidratálni, zsírosítani, az olajos bőrt pedig szárítani.

 

Cikkünk szakértője: Kertész Marcsi, kozmetikus

 

EZEK IS ÉRDEKELHETIK:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink