A bőrápolás akkor hatékony, ha a bőr típusának megfelelő készítményeket használjuk. Kozmetikus szakértőnk segítségével megnézzük, hogy melyek a leggyakoribb bőrtípusok, és mit érdemes tudni a bőrünkről.

Nagyító alatt a bőr: bőrtípusok, jellemzők és ápolási tippek

Normál bőr

Jellemzők

Szerencsés esetben a bőr kiegyensúlyozott – a faggyú és a nedvesség egyensúlyban van –, tehát nincsenek száraz foltok, zsírosabb részek az arcon. A normál bőr vérkeringése megfelelő, a pórusok finomak, szinte láthatatlanok, a bőrfelszín puha, lágy, enyhén rózsaszínű. A bőrtípusok közül ez a fajta jól tolerálja a környezeti hatásokat, a krémeket, nem hajlamos az érzékenységre.

Ápolása

Sokan úgy gondolják, hogy a normál bőrnek nincs szüksége különleges ápolásra, ám az optimális állapot fenntartása gondoskodás nélkül nem megy. Fontos tehát, hogy a normál bőrre ajánlott készítményeket napi szinten alkalmazza, az arctisztítás, tonizálás, hidratálás legyen a napi rutin része. Használjon gyengéd összetevőket tartalmazó készítményeket, kerülje a durva, túl szárító vagy éppen túl zsírosító anyagokat. A normál bőr ápolásában hatékony az E- és az F-vitamin, valamint nélkülözhetetlen – különösen a tavaszi és nyári időszakban – a fényvédő használata.

 

A korral változik

A normál bőr az idő előrehaladtával változhat: gyakori, hogy a változókor környékén zsírossá, pattanásossá, vagy éppen szárazzá válik. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, aki segít megtalálni a bőr megváltozott igényeinek megfelelő készítményeket.

 

Száraz bőr

Jellemzők

Ha a bőr kevesebb faggyút termel, lipidhiány lép fel, így a nedvesség nem képes a bőrben maradni. (A lipidek védik a bőrt a külső behatásokkal szemben, hiányuk megzavarja védő funkcióját.) Dehidratálttá válhat a bőr külső és belső tényezők hatására is, például szeles, hideg időben, szárító készítmények használatától, egyes gyógyszerek mellékhatásaként, hormonális változásoktól. A száraz bőr érdes, jellemzően feszülő érzettel jár, bizonyos területeken durva tapintásúnak hat.

Ápolása

A bőrtípusok közül a száraz bőr esetén érdemes olyan termékeket használni, amelyek nem tartalmaznak illat- és színezőanyagot, parabént, így elkerülhető az irritáció. A jól kialakított napi arcápolási rutin jól működő védőréteget biztosít a bőrnek, amely így könnyebben be tudja szívni és magában tudja tartani a nedvességet. Érdemes a víz- és olajalapú tisztítók közül választani, ezek kíméletesen tisztítják a száraz bőrt. Hidratálásra a jól zsírozó, természetes anyagokat – urea, tejsav – tartalmazó krémek ajánlottak, amelyek a felsőbb rétegekben megkötik a vizet, így szabályozva a bőr nedvességtartalmát.

 

Kerülje az irritáló összetevőket!

Ha az arcbőr kiszárad, könnyen érzékennyé válhat. Azonban az arcbőr érzékenységének nem minden esetben van köze a szárazsághoz. Fontos, hogy olyan készítményeket használjon, amelyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket.

 

Zsíros bőr

Jellemzők

Zsíros bőr esetében fokozott a faggyútermelés (seborrhoea). A bőrtípusok ezen fajtájánál nemcsak a faggyú mennyisége, hanem a minősége, így a bőr élettani folyamatai is megváltoznak. Mit is jelent ez pontosan? A bőr felszínén található baktériumok, amelyek normál esetben semmiféle panaszt nem okoznak, a megnövekedett faggyútermelés miatt működésbe lépnek, aktivizálódnak és gyulladást okoznak. Fokozott faggyúműködést okozhatnak külső hatások – komedogén kozmetikumok, arcápolók –, genetika, hormonális zavar, stressz, egyes gyógyszerek. A seborrhoeás bőr lehet olajos vagy száraz. Az előbbi fénylő, tapintása zsíros, a pórusok tágak, gyakran aknék jelennek meg rajta; az utóbbi fénytelen, zsíros, de közben érdes tapintású, helyenként hámló.

Ápolása

A két típus eltérő ápolást igényel. Olajos seborrhoea esetén fontos a rendszeres radírozás, a felesleges hámréteg eltávolítása – ez ugyanis segíti a faggyú akadálytalan kiürülését a pórusokból. Az ilyen bőr jól tolerálja az AHA- és BHA-savakat tartalmazó készítményeket, amelyek szabályozzák a faggyúmirigy működését.

A száraz seborrhoea mindig felszíni vízhiánnyal jár együtt, így a bőr legtöbbször érzékeny is. Ebben az esetben is fontos a rendszeres radírozás, és nyugtató, gyulladáscsökkentő, B-vitamint tartalmazó készítmények használata.

 

Súlyosabb esetben

A zsíros bőr hajlamos komeókra (mitesszerekre, pattanásokra) és az akné különböző formáira. Súlyosabb esetben az aknék a nyakon, a vállon, a háton és a mellkason is megjelenhetnek. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni!

 

Kombinált (vegyes) bőr

Jellemzők

A bőrtípusok közül a vegyes bőrtípusban az úgynevezett T-zónában (homlok-orr-áll vonalában) olajos, fénylő a bőr, a pórusok tágak, gyakran csúfítják mitesszerek, pattanások, az orca pedig normál vagy éppen száraz. A vegyes bőr olajosabb részei a faggyú túltermelődéséből adódnak, szárazabb részei pedig a faggyúhiány és az azzal járó lipidhiány következményei.

Ápolása

A vegyes bőr jól reagál a normál/vegyes bőrre kifejlesztett készítményekre, de mindenkinek saját magának kell kikísérleteznie a megfelelő rutint. Érdemes természetes, kímélő tisztítót és tonikot használni akkor is, ha a T-vonal nagyon zsíros, maximum ezeket a részeket teafás, agyagos készítményekkel külön át kell kenni. A szárazabb orcát pedig óvni kell a kiszáradástól, ezért ezekre a területekre tápláló, gazdag hidratáló készítmények ajánlottak.

 

Kettős funkciójú termékekkel

A kombinált bőrre való arcápoló termékek segítik a bőr egyensúlyának visszaállítását, a túlzott olajtermelés szabályozását. Ez nem lehetetlen feladat, hiszen vannak olyan összetevők, amelyek egyszerre képesek a száraz bőrt hidratálni, zsírosítani, az olajos bőrt pedig szárítani.

 

Cikkünk szakértője: Kertész Marcsi, kozmetikus

 

EZEK IS ÉRDEKELHETIK:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.