Mindegy, hogy a lakást csak rövid sétára hagyjuk el, esetleg rendszeresen van lehetőségünk a szabadban lenni, a karantén senkinek sem könnyű... De mi van akkor, ha a bőrünk is jelzi: valami nincs rendben? Bőrgyógyász szakértőnk, Dr. Almási Éva jótanácsai következnek váratlan (bőr)vészhelyzetekre.

Még ez is?! A leggyakoribb tavaszi bőrproblémák okai és megoldásai

Tavasszal, ahogy melegszik az idő, egyre gyakrabban merülnek fel olyan bőrproblémák, amelyek a meleggel, a nappal kapcsolatosak, és persze a gombás bőrfertőzések vagy a csalánkiütés is gondot okozhat ilyenkor. Mik a tüneteik, miért alakulnak ki, hogyan kezelhetők és miként előzhetők meg ezek a bőrproblémák?

 

Melegkiütés

Tünetek: apró, vízhólyag-szerű kis hólyagok vagy viszkető, vöröses árnyalatú kiütések

Ez a miliaria, azaz a melegkiütés, amely jellemzően az arcon, a homlokon és az állon, a háton, mellkason, hónaljban jelentkezik. Oka, hogy az elhalt hámsejtek (esetleg baktériumok) elzárják a pórusokat, így a verejték nem tud szabadon távozni.

Kezelése:

A dudorokat, hólyagokat nyomkodni tilos! Langyos vizes lemosás után vény nélkül kapható, kortizont tartalmazó krémmel, gyulladáscsökkentő, viszketést gátló krémmel kenje be az irritált bőrfelületet naponta többször, ha szükséges.

Hogyan előzze meg?

Viseljen az időjárásnak megfelelő könnyű, világos ruhákat. Nagy melegben zuhanyozzon le naponta többször.

 

Kisgyermekeknél gyakori

A melegkiütés nagyon gyakori csecsemőknél, kisgyermekeknél, akiknek a hőszabályozó rendszere még nem elég fejlett. Tüneteiket hűsítő kenőcsökkel, hintőporral enyhíthetjük.”

 

Napégés

Tünetek: nagyobb területen piros, fájdalmas foltok a bőrön

A napégés tavasszal a bőrproblémák közül az egyik leggyakoribb. Legtöbbször először az arc és a nyak érzékeny bőre pirul le, de ahogy a hosszú ujjú pólók és nadrágok lekerülnek, a karok és a lábak is veszélybe kerülnek.

Kezelése:

Langyos vizes zuhany után kenje be bőrét bőrnyugtató krémmel, napozás utáni testápolóval vagy tiszta aloe vera géllel.

Hogyan előzze meg?

Használjon magas faktorszámú fényvédő krémet már az első tavaszi napsugarak ellen.

 

Cisztás pattanások

Tünetek: fájdalmas, piros dudorok

A cisztás pattanások elsősorban az arcon, a háton, a mellkason jelennek meg az arra hajlamosaknál. Cisztás pattanás alakul ki, ha a mirigyek túl sok faggyút termelnek, és a beleragadó elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, amik elfertőződnek, begyulladnak.

Kezelése:

A pórusok eltömődését megakadályozandó törölje át naponta kétszer glikolsavas vagy szalicilsavas arctisztítóval a bőrét. A cisztás pattanás kezelését bízza szakemberre! Súlyos esetben szükség lehet szájon át szedett antibiotikumos kezelésre, izotretinoin kezelésre, lézeres heggyógyításra.

Hogyan előzze meg?

A bőrproblémák megelőzése érdekében fontos a megfelelő bőrápolási rutin, de a cisztás pattanásokat legtöbb esetben nem lehet megelőzni, hiszen a háttérben komoly hormonális okok állnak.

 

Érdemes szakemberhez fordulni

A pattanásos bőr kezelése hosszú folyamat, amely nagy türelmet igényel. Gyakori, hogy depresszió is kialakul a csúnya bőr miatt, ezért érdemes minél előbb szakember segítségét kérni.”

 

Csalánkiütés

Tünetek: test-szerte jelentkező, különböző nagyságú, éles szélű, a bőr szintjéből kiemelkedő viszkető, puha tapintású, halványvörös vagy fehéres foltok

Gyorsan, néhány perc alatt alakul ki. Oka az irhában kialakuló vizenyő, amit leggyakrabban a hisztamin nevű anyag felszabadulása okoz. A hisztamin kiáramlását pedig valamilyen allergiás reakció okozza.

Kezelése:

Antihisztaminokkal, súlyosabb esetben szteroiddal enyhíthetők a panaszok. Ajak- és gégeödémával jelentkező tünetek kialakulásakor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hogyan előzze meg?

Legjobb módja a védekezésnek a kiváltó ok – ha ismert – kerülése.

 

Atlétaláb, azaz gombás fertőzés a lábujjak közözz

Tünetek: Viszkető, égő érzés, száraz, hámló bőr a lábujjak között

A gombák számára cipőbe zárt láb ideális terep, mert meleg és nedvességre hajlamos. Mivel a gombától a bőr felszíne védtelenné válik, gyakori ezen a területen a baktériumos fertőzés is, vagyis a felülfertőződés.

Kezelése:

Érdemes a kezelést széles spektrumú, vény nélkül kapható gombaellenes krémmel vagy spray-vel kezdeni. Ha nem múlnak a panaszok, keressen fel bőrgyógyászt!

Hogyan előzze meg?

Fürdés, zuhanyozás után alaposan törölje meg a lábát, a lábujjak között is, és kenje be gombásodás elleni lábkrémmel, dezodorral, hintőporral. Sportoláskor viseljen speciális zoknit, ami felszívja a nedvességet és szárazon tartja a lábat.

 

Vigyázat, fertőző!

A lábgomba nagyon fertőző, ezért a közös helyiségekben, öltözőkben, medence partján, gumiszőnyegen mindig viseljen papucsot. A fertőzöttek nemcsak sporttársaiknak adják tovább a gombát, hanem a családtagjaiknak is. Otthon is használjon mindenki saját törülközőt, és ha kell, fertőtlenítse a kádat, zuhanyzót használat után.”

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink