A tavasz a járvány idején is elsősorban a megújulásról szól. Igaz, a divat most egy kicsit háttérbe szorul, ám az ápoltság ilyenkor is fontos! Ne feledkezzen meg kezei, körmei védelméről akkor sem, ha nem jár társaságba.

Manikűrözzön, akár egy profi! Házi körömápolás lépésről lépésre

Ha egy átlagos április lenne, a lakkok, géllakkok, műkörmök szerelmesei éppen a legújabb trendekkel, formákkal, színekkel lennének elfoglalva. Most azonban egyre többen vannak, akik – talán évek óta először – nem használnak géllakkot, nincs műkörmük, és nem járnak rendszeresen manikűröztetni. A körömápolás viszont ilyenkor is nagyon fontos! Segítünk néhány jó tanáccsal, hogy a #maradjotthon időszakában is megőrizze körme szépségét és egészségét.

körömápolás manikűr

Fotó: Shutterstock

Takarítson kesztyűben!

A rendszeres fertőtlenítéstől sokak bőre kiszáradt, berepedezett. Azonban nemcsak a bőr, a köröm is kiszáradhat. Ráadásul most van itt a tavaszi nagytakarítás ideje is, a tisztítószerek pedig tovább ronthatják a helyzetet. Éppen ezért a házimunkához viseljen pamuttal bélelt gumikesztyűt, így megakadályozhatja, hogy a körmei tönkremenjenek.

 

A kerti munkához is kell védelem!

Aki teheti, sok időt tölt a kertjében, és azok is kertészkedni kezdtek, akik eddig talán kevesebbet foglalkoztak a kinti munkákkal. Fontos, hogy vízálló gumikesztyűben dolgozzon, és a kesztyű felvétele előtt kenje be kezeit természetes ápoló, tápláló anyagokban és antioxidánsokban gazdag krémmel.

 

Ezért fontos!

A kesztyűnek fontos szerepe van a védelemben és a megelőzésben. Egyrészt megvédi a bőrt és a körmöt a vegyi anyagok káros hatásaitól, másrészt segít megőrizni a hidratáltságot. A víz, különösen a forró víz ugyanis eltávolíthatja a természetes védelmet biztosító olajréteget, ami a bőr kiszáradásához, a köröm gyengüléséhez és berepedezéséhez vezethet.

 

Manikűrözzön, mint egy profi!

Az otthoni manikűr első lépése az áztatás. Meleg, de ne forró vízbe tegyen nyugtató, ápoló gyógynövényeket, például kamillát, levendulát, és legalább 10 percre tegye a kezeit az illatos vízbe. Ezután törölje szárazra, majd olló segítségével vágja a körmeit egyenesre. A túl hosszú köröm könnyebben törik, a túl rövid pedig nem védi hatékonyan az ujjhegyeket. Az ideális hosszúságú köröm két-három milliméterrel lóg túl az ujjhegyen.

 

Miért fontos a körömágyápoló olaj használata?

A körömápolás folyamatába a körömágy hidratálása is beletartozik. Miután végzett a vágással, kenje át át körömolajjal a körmét és óvatosan tolja fel a köröm körüli megpuhult bőrt, hogy az olaj a köröm alá is bekerüljön. Ha nagyon kiszárad a körömágy, könnyen beszakadhat, ami fájdalmas, nehezen gyógyuló sebeket eredményezhet. A gyors gyógyulás, illetve a megelőzés érdekében minden este dörzsölje be a körmét ápoló olajjal. A körömolaj nemcsak táplálja a körömágyat, de serkenti a köröm növekedését és egészséges megjelenést ad a körömnek.

 

Hidratált körmök

A köröm kiszáradása gyakori, ha rendszeresen használ körömlakklemosót. A legjobb körömhidratálók azok, amelyek természetes növényi olajokat tartalmaznak. Az A- és az E-vitamin igazi csodaszer a körömnek, így aztán az olíva-, a mandula-, az argán-, a jojoba-, a kókusz- és a szőlőmagolaj remek választás a körömápolás során.

 

Figyeljen a lakkozásnál!

Miután leszedte a körömlakkot, és feltenné az új réteget, érdemes 1-2 nap szünetet tartani, „pihenőt” adni a körmeinek. Ezalatt rendszeresen használjon körömápolókat.

Lakkozás előtt finoman polírozza fel a körmeit, ezzel eltávolítja az esetleges szennyeződéseket, és egyenletessé teszi a köröm felszínét. A színes lakk előtt vigyen fel alapozót, körömerősítőt. Használjon ásványi alapú körömlakkokat, kerülje az az olyan termékeket, amelyek toluolt vagy formaldehidet tartalmaznak, mivel ezek károsíthatják a körmöket.

 

Egyen körömerősítő élelmiszereket!

Az emberi köröm több réteg keratinból, fehérjéből tevődik össze, melynek megléte nagy mértékben függ a táplálkozási szokásoktól. A legjobb fehérjeforrás a baromfi, a tojás, a zöldségek, a magvak és a diófélék. Ezek segítségével tudja a szervezet előállítani a körmök egészségéhez szükséges keratint. Emellett nagyon fontos a C-vitamin, a B-vitaminok és a biotin fogyasztása is. Fontos, hogy az étrend folsavban gazdag ételeket is tartalmazzon, például kelkáposztát, bogyós gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket.


Ez is érdekelheti!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.