A viszketés okairól viszonylag keveset tudunk, pedig sokan szenvednek e rejtélyes tünettől.

Mitől viszkethet az ember bőre?

A leginkább elfogadott álláspont szerint a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza a viszketés érzését. Sokan úgy tartják, hogy a viszketés a fájdalomérzet egyik fajtája, ám a legújabb kutatások szerint a szervezetben vannak olyan idegrostok, amelyek a bőrből az agyba kizárólag a viszketés érzetét továbbítják, a fájdalomét nem.

A hisztamin – az allergiás folyamatokban részt vevő átvivő anyag – váltja ki a viszketés ingerét, ezért viszket például a szúnyogcsípés. Az is igaz, hogy más receptorok ingerlésekor is érezhető a viszketés, ám azokra az idegvégződésekre nem hat a hisztamin. Annyi biztos, hogy a fájdalom és a viszketés valamilyen módon összefügg: a viszketést el lehet nyomni fájdalommal, és egyes erős fájdalomcsillapítóknak mellékhatása a viszketés. Csábító a bőrfelületet erőteljes mozdulatokkal megvakarni, ez azonban csak tovább növeli a viszketés mértékét. A sok vakarástól a bőr megvastagodik, durva tapintású lesz és elszíneződhet. Ráadásul a vakarásnál apró hámsérülések keletkeznek, szabaddá téve az utat a különböző mikroorganizmusok előtt, amelyek megfertőzik a bőrt.

Száraz bőr

A száraz bőr akkor is viszkethet, ha nem jár egyéb bőrelváltozással, például kiütéssel. A bőrt száríthatják a környezeti tényezők (szél, napsugárzás, száraz levegő) és kozmetikai szerek. Akinek száraz a bőre, fürdés helyett zuhanyozzon, szappanok és tusfürdők helyett használjon mosakodókrémet, természetes olajokat, fűtésszezonban párásítsa a lakás levegőjét és ne feledkezzen meg a bőre rendszeres hidratálásáról.

Viszkető fejbőr

A fejbőr viszketését leggyakrabban korpa okozza. A hámló fejbőr oka lehet gombás vagy bakteriális fertőzés, genetikai hajlam. Az előbbin cink-, kén- vagy szeléntartalmú samponokkal, speciális ápolókkal lehet segíteni, az utóbbit kicsit nehezebb kezelni. A hajfestékek is okozhatnak csalánkiütést a fejbőrön (legtöbbször a PPD nevű vegyület okoz allergiás reakciót). Hajfestés előtt mindig végezzen az alkarján bőrtesztet! Bár felnőttkorban nagyon ritka, akinek kisgyermeke van, számíthat arra, hogy a fejbőr viszketését fejtetű okozza. Az apró élősködők a fejbőrön keresztül vért szívnak, és bár betegséget nem terjesztenek, a csípések elvakarása nyomán keletkező seb elfertőződhet. A fejtetűket speciális hajszesszel lehet eltávolítani.

Rovarcsípés

A rovarcsípés után jelentkező bőrpír, duzzanat a szervezet válaszreakciója. A csípés során a szervezetbe méreganyagok kerülnek, ami ellen az immunrendszer védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít el. méhcsípésre lúgos folyadék a legjobb (szódabikarbónás víz), mivel a méh váladéka savas kémhatású, míg a darázscsípés lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, citromlével, ecetes vízzel célszerű kezelni. A hangyacsípés után a kibocsátott hangyasavat kell semlegesíteni, erre jó a szódabikarbóna vagy a híg ammónia. szúnyogcsípésre legjobb az almaecetes borogatás.

Ekcéma

Az ekcéma örökletes betegség. A szénanáthások, allergiások, asztmások, száraz bőrűek körében gyakoribb az ekcéma kialakulása. A bőrgyulladás tulajdonképpen nem más, mint az allergénekre – hús, dió, mogyoró, tej, tejtermékek, fűszerek, eper, kivi, citrusfélék, poratka, pollen, állati szőr, penészgomba, háztartási vegyszerek, parfüm stb.– adott túlzott immunválasz. A stressz nem okoz ekcémát, de a tüneteket súlyosbíthatja. Az ekcémás bőr hidratálása nagyon fontos. Az erős, rendszeres vakarás felsértheti a hámréteget, és felülfertőződhet a bőr. A hideg vizes borogatás, a viszketést, gyulladást csökkentő krémek, gyógyszerek használata segít a tünetek enyhítésében.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink