A viszketés nemcsak kellemetlen, de idegesítő, sőt fájdalmas is tud lenni. Úgy tűnik, jó megoldás nincs: ha vakarózik az ember, az a gond, ha nem, az őrjítő érzés tovább fokozódik. A viszketés okairól viszonylag keveset tudunk, pedig sokan szenvednek e rejtélyes tünettől.

Segítség! Viszketek!

A leginkább elfogadott álláspont szerint a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza a viszketés érzését. Sokan úgy tartják, hogy a viszketés a fájdalomérzet egyik fajtája, ám a legújabb kutatások szerint a szervezetben vannak olyan idegrostok, amelyek a bőrből az agyba kizárólag a viszketés érzetét továbbítják, a fájdalomét nem.

A hisztamin – az allergiás folyamatokban részt vevő átvivő anyag – váltja ki a viszketés ingerét, ezért viszket például a szúnyogcsípés. Az is igaz, hogy más receptorok ingerlésekor is érezhető a viszketés, ám azokra az idegvégződésekre nem hat a hisztamin. Annyi biztos, hogy a fájdalom és a viszketés valamilyen módon összefügg: a viszketést el lehet nyomni fájdalommal, és egyes erős fájdalomcsillapítóknak mellékhatása a viszketés. Csábító a bőrfelületet erőteljes mozdulatokkal megvakarni, ez azonban csak tovább növeli a viszketés mértékét. A sok vakarástól a bőr megvastagodik, durva tapintású lesz és elszíneződhet. Ráadásul a vakarásnál apró hámsérülések keletkeznek, szabaddá téve az utat a különböző mikroorganizmusok előtt, amelyek megfertőzik a bőrt.

Száraz bőr

A száraz bőr akkor is viszkethet, ha nem jár egyéb bőrelváltozással, például kiütéssel. A bőrt száríthatják a környezeti tényezők (szél, napsugárzás, száraz levegő) és kozmetikai szerek. Akinek száraz a bőre, fürdés helyett zuhanyozzon, szappanok és tusfürdők helyett használjon mosakodókrémet, természetes olajokat, fűtésszezonban párásítsa a lakás levegőjét és ne feledkezzen meg a bőre rendszeres hidratálásáról.

Viszkető fejbőr

A fejbőr viszketését leggyakrabban korpa okozza. A hámló fejbőr oka lehet gombás vagy bakteriális fertőzés, genetikai hajlam. Az előbbin cink-, kén- vagy szeléntartalmú samponokkal, speciális ápolókkal lehet segíteni, az utóbbit kicsit nehezebb kezelni. A hajfestékek is okozhatnak csalánkiütést a fejbőrön (legtöbbször a PPD nevű vegyület okoz allergiás reakciót). Hajfestés előtt mindig végezzen az alkarján bőrtesztet! Bár felnőttkorban nagyon ritka, akinek kisgyermeke van, számíthat arra, hogy a fejbőr viszketését fejtetű okozza. Az apró élősködők a fejbőrön keresztül vért szívnak, és bár betegséget nem terjesztenek, a csípések elvakarása nyomán keletkező seb elfertőződhet. A fejtetűket speciális hajszesszel lehet eltávolítani.

Rovarcsípés

A rovarcsípés után jelentkező bőrpír, duzzanat a szervezet válaszreakciója. A csípés során a szervezetbe méreganyagok kerülnek, ami ellen az immunrendszer védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít el. méhcsípésre lúgos folyadék a legjobb (szódabikarbónás víz), mivel a méh váladéka savas kémhatású, míg a darázscsípés lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, citromlével, ecetes vízzel célszerű kezelni. A hangyacsípés után a kibocsátott hangyasavat kell semlegesíteni, erre jó a szódabikarbóna vagy a híg ammónia. szúnyogcsípésre legjobb az almaecetes borogatás.

Ekcéma

Az ekcéma örökletes betegség. A szénanáthások, allergiások, asztmások, száraz bőrűek körében gyakoribb az ekcéma kialakulása. A bőrgyulladás tulajdonképpen nem más, mint az allergénekre – hús, dió, mogyoró, tej, tejtermékek, fűszerek, eper, kivi, citrusfélék, poratka, pollen, állati szőr, penészgomba, háztartási vegyszerek, parfüm stb.– adott túlzott immunválasz. A stressz nem okoz ekcémát, de a tüneteket súlyosbíthatja. Az ekcémás bőr hidratálása nagyon fontos. Az erős, rendszeres vakarás felsértheti a hámréteget, és felülfertőződhet a bőr. A hideg vizes borogatás, a viszketést, gyulladást csökkentő krémek, gyógyszerek használata segít a tünetek enyhítésében

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink