Egyre többen vallják, hogy ha csak egyetlen illóolajat választhatnának az otthoni szépségápoláshoz, az a borsmenta lenne. Ez a friss illatú csodaszer ugyanis számos jótékony hatással bír: nyugtatja a száraz, kirepedezett ajkakat, az érzékeny fejbőrt, segít eltüntetni a pattanásokat, enyhíti a haj zsírosodását. Érdemes hát beszerezni egy üvegcsével, és rendszeresen használni. 

A nélkülözhetetlen borsmentaolaj

PROBLÉMA: SZÁRAZ, BEREPEDEZETT AJKAK

Az ajkak bőre hétszer vékonyabb az arcbőrnél, és mindössze 3-5 sejtrétegből áll az arcbőr 16 sejtréteges vastagságával szemben, emiatt rendkívül érzékeny bőrfelület. A külső környezeti hatások károsan hatnak az érzékeny bőrre, ezért minden évszakban külön figyelmet kell fordítani az  ajakápolásra. A borsmentaolaj jót tesz a száraz, hámló ajkaknak: táplál és revitalizál. Sok ajakápoló egyéb értékes hatóanyagok (shea vaj, jojoba-, szezám-, olívaolaj, E-vitamin stb.) mellett borsmenta-illóolajat is tartalmaz.

Figyelem: gondosan olvassa el az összetevők listáját, hogy a termék ne csak borsmentaaromát, hanem valódi illóolajat tartalmazzon! Otthon is elkészítheti saját ajakápolóját: 3 evőkanál langyos kakaóvajat keverjen el 2 evőkanál meleg kókuszolajjal és adjon hozzá 12 csepp borsmenta-illóolajat. Tegye kis tégelybe, és vigye magával. Szükség szerint használja.

PROBLÉMA: ZSÍROS, PATTANÁSOS BŐR

Az olaj szabályozza a túlzott faggyúkiválasztást, így megakadályozza, hogy a pórusok eltömődjenek és pattanások alakuljanak ki. A borsmenta serkenti a vérkeringést, szűkíti és tisztítja a zsíros bőr pórusait. Négy csepp borsmenta-illóolajat, nyolc csepp teafaolajat és egy evőkanál aloe vera-gélt keverjen el, és vigye fel a problémás területekre naponta egyszer. Az elhalt hámsejtektől könnyedén megszabadulhat a borsmentás peeling segítségével: 3 evőkanál sóhoz adjon 2 evőkanál olívaolajat és 4 csepp borsmenta-illóolajat. Gyengéd mozdulatokkal dörzsölje át a keverékkel az arcát és a nyakát, majd bő langyos vízzel öblítse le.

PROBLÉMA: ZSÍROS HAJ

A borsmentaolaj szabályozza a faggyúműködést, így nemcsak a zsíros bőrre, hanem a zsíros hajra is jótékonyan hat. Összehúzza a bőrt, normalizálja a faggyúkiválasztást és nyugtatja a fejbőrt. Rendszeres használatával helyreállítható a hajszálak szerkezete. Egy tálkában keverjen el egy evőkanál kókusz-, egy evőkanál búzacsíra- és egy evőkanál jojobaolajat. Adjon hozzá 5-6 csepp borsmentaillóolajat. A keveréket gyengéden masszírozza a fejbőrébe, majd egyenletesen oszlassa el a haján. Vegyen fel zuhanysapkát, és csavarja körbe a fejét egy puha, meleg törülközővel. Hagyja hatni a keveréket 30 percig, majd öblítse le a haját. A haja puha, fényes és finom tapintású lesz.

PROBLÉMA: SZÁRAZ FEJBŐR

Ha a fejbőre a téli hónapokban kiszáradt, a haja fénytelenné, töredezetté vált, egy alapos borsmenta-illóolajos masszázzsal sokat javíthat az állapotán. A borsmentaolaj pH-egyensúlya biztosítja, hogy az olaj nemcsak zsíros hajra, de száraz fejbőrre és hajra is használható legyen. Hidratálja a fejbőrt, így megszünteti a korpásodást és a viszketést. Adjon 1 dl olíva- vagy jojobaolajhoz 12 csepp borsmenta-illóolajat és 12 csepp rozmaringillóolajat, és a keveréket masszírozza a fejbőrébe. Hagyja hatni legalább egy órán át (a legjobb, ha zuhanysapkát húz, és egész éjszaka hagyja hatni), majd alaposan öblítse le.

PROBLÉMA: FÁRADT LÁBAK

A talpon keresztül az illóolajok ugyanolyan gyorsan és hatékonyan felszívódnak, mint a test bármely részén. A borsmentaolajos lábfürdő – 2 evőkanál Epsom-só és 10-15 csepp borsmenta-illóolaj egy lavór meleg vízhez – nemcsak a lábat frissíti, az egész test élvezheti az olaj jótékony hatásait. 

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink