A nyári kirándulások, szabadtéri programok gyakori kellemetlen következményei a rovarcsípések. A szúnyogok, méhek, hangyák az egész családot veszélyeztetik, bár vannak szerencsések, akiket elkerülnek a vérszívók, míg mások rendszeresen „büszkélkedhetnek” duzzadt, gyulladt csípésekkel. A legtöbb rovar csípése ártalmatlan és csak ritkán okoznak betegséget, ezért nem szabad lemondani a kinti programokról.

Csípések nyomában – közelgő nyári veszélyek

Szúnyogok

Ezek az apró kis rovarok számos betegség okozói a trópusokon, nálunk azonban veszélytelenek. A vírusmentes szúnyogok sem ártalmatlanok azért, csípésük kellemetlen viszketést okoz. A szúnyogcsípést a női szúnyogok harapása okozza: miközben a szúnyog vért szív, a nyála egy része a bőrbe jut, amely fehérjéket tartalmaz. ezekre reagál az immunrendszer viszketéssel és duzzanattal.

Megelőzés: A szúnyogok érzékszervei leginkább olyan kémiai anyagokra érzékenyek, mint a szén-dioxid vagy a tejsav. Ezekből a melegvérű élőlények – így az ember is – nagy mennyiséget bocsát ki, ami a szúnyogok számára igencsak vonzó. ne csábítsa a szúnyogokat extra cukor és koffein fogyasztásával, hiszen mindkettő felpörgeti az anyagcserét, növelve a szervezet szén-dioxid- és a tejsavtartalmát. A szúnyogok kora hajnalban és alkonyatkor aktívabbak, ilyenkor lehetőség szerint ne tartózkodjon a szabadban. Ha mégis szabadtéri programja van, viseljen hosszúujjú felsőt, hosszú, bő szabású nadrágot, világos színűeket.

A sötét ruha ugyanis jobban megtartja a test melegét, így még valószínűbb, hogy a szúnyogok megcsípik. A vérszívók ellen a leghatékonyabban vegyi anyagokat tartalmazó rovarriasztókkal védekezhet. Gyerekek esetében azonban érdemes ezekkel óvatosan bánni, mert száríthatják és irritálhatják a bőrt. A citrom, a narancs, az eukaliptusz és a menta természetes szúnyogriasztók.

Csípés kezelése: Tisztítsa meg a bőrt langyos vízzel, és kenje be a csípést hidrokortizon-tartalmú krémmel, amely csökkenti a gyulladást. Vakargatni nem szabad, a karcolások ugyanis csak meghosszabbítják a viszketést, és bakteriális fertőzés is kialakulhat a sérült bőrfelületen.

Méhek  és darazsak

A méhek és darazsak főleg védekezés céljából juttatnak méreganyagot csípéskor az ember szervezetébe. A méreg olyan polipeptideket tartalmaz, amelyek kitágítják és áteresztővé teszik az ereket, így a csípés helyén vörös vizenyő és erős fájdalom jelentkezik. ezek teljesen általános reakciók, nem jelentenek allergiát. A valódi rovarcsípés-allergia azoknál fordul elő, akiknek a szervezetében a méreg ellen antitest termelődik.

Megelőzés: A méhek szeretik a világos színeket és az édes illatokat. A szabadban tartózkodva kerülje a parfümök, kölnik, testpermetek használatát, ezek finom illata ugyanis vonzza a méheket. A cukros ételeket és italokat hagyja a lakásban. Különösen gyerekek esetében fontos, hogy az üdítős- és cumisüvegeket a szabadban mindig vissza kell zárni, mert bennük csapdába eshetnek a méhek.

Csípés kezelése: A méreganyag a véráramba kerülve gyorsan terjed szét a testben. A kialakult reakciók többfélék lehetnek: enyhébb esetben bőrpír, duzzanat, fájdalom jelentkezhet, súlyosabb esetekben hörgőgörcs és sokk, majd légzésbénulás és keringésmegállás következik be. Kevésbé ártalmas a karon, lábon szerzett csípés, ezeket többnyire elegendő hideg vízzel, ecettel borogatni. Az antihisztaminos krémmel csökkenthető a duzzanat, az ibuprofen pedig csillapítja a fájdalmat. Ha azonban a lágy szöveteket éri a csípés – nyakat, szájat, szemet –, nagyobb a probléma.

A nyálkahártyába ürített méreg nyomán anafilaxiás sokk alakulhat ki: perceken belül kiütések jelennek meg a bőrön, az arc felpuffad, az ajkak megdagadnak, a nyelv és a száj környéki szövetek megduzzadnak. A vérnyomás leesik, a szívverés szaporává válik. ilyenkor mindenképpen orvost kell hívni! A csípés helyét mindig érdemes megvizsgálni, hogy nem maradt-e benne a rovar fullánkja. Amennyiben igen, óvatosan, csipesszel távolítsa el.

Gyógyító olajok

Gyógynövények nőknek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink