A természet gyógyító erejét nyáron is érdemes kihasználni. A gyógynövények olaja segít a napégés okozta bőrirritáció, a szúnyogcsípés, az izomláz, sőt még a másnaposság ellen is. Próbálja ki a természetes ápolószereket – a gyógynövények többségét akár be is gyűjtheti kirándulás közben.

Gyógyító olajok

Levendula

A növényből a virága használható: nyílásakor a szárakról kell lefosztani és megszárítani. Intenzív illatú. A levendulaillóolajat vízgőzdesztillálással nyerik.

Felhasználása: Égési sérülések, hólyagok, rovarcsípés, vágások, fejfájás, álmatlanság, stressz, izomfájdalmak esetén.
Hatása: Gyógyító, nyugtató, antiszeptikus.
Felhasználási módja: A levendula-illóolaj az egyetlen, amit közvetlenül a bőrre lehet tenni. Használható inhaláláshoz, párologtatáshoz, masszázshoz, borogatáshoz. Hígítatlan olaja közvetlenül a nehezen gyógyuló sebekre, horzsolásokra, zúzódásokra, pattanásokra kenhető.

Kamilla

A kamilla-illóolajat a fészkes virágzatúak családjába tartozó orvosi székfű vagy kamilla minél kevesebb szárrésszel gyűjtött, teljes virágzatából vízgőz-desztillációval nyerik ki. Nem toxikus, alkalmazása biztonságos, de a növény szeszkviterpén-lakton vegyületeire érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki.

Felhasználása: Allergia, álmatlanság, stressz, szorongás, napégés, érzékeny bőr és meleg okozta kiütés esetén.
Hatása: Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, anti-allergén, nyugtató.
Felhasználási módja: Használható párologtatáshoz, inhaláláshoz, bedörzsöléshez (kenőcs vagy olaj formájában), masszázshoz, fürdőhöz, borogatáshoz.

Százlevelű rózsa

Nagy, rózsaszínű leveleiből hideg úton, úgynevezett enfleurage eljárással nyerik az illóolajat. (A pomádés eljárás lényege: üveglapokat 1-2 mm vastagon bevonnak sertészsírral, erre helyezik a virágszirmokat. Egy-két nap után ezeket eltávolítják, majd újabb sziromréteget raknak rá. Ezt többször megismétlik, majd végül a felvett illóolajat a zsírból alkohollal kivonják.)

Felhasználása: Álmatlanság, stressz, szorongás, repüléstől való félelem esetén.
Hatása: Nyugtató, hangulatjavító és antimikrobiális.
Felhasználási módja: Használható párologtatáshoz, masszázshoz, bőrápoláshoz. Jól hidratál, tisztít és tonizál.

Rozmaring

Illóolaját vízgőz-desztillációval állítják elő. A növény illóolajtartalma 2 százalék, ami azt jelenti, hogy 1 kg rozmaringolaj előállításához 50 kg frissen szedett növény szükséges. Számos összetevője közül a limonen nyugtató hatású.

Felhasználása: Enyhíti a köhögés, megfázás, influenza tüneteit, hatékony izomgörcsök ellen, fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a másnaposság tüneteit.
Hatása: Serkenti a vérkeringést és az idegrendszert, frissít, élénkít.
Felhasználási módja: Öblögetéshez, inhaláláshoz, párologtatáshoz, bedörzsöléshez, masszázshoz, fürdéshez.

Eukaliptusz

Olaja ismert és kedvelt az egész világon. Gyógyászati szempontból a legjobb minőségű illóolajat a fiatal ágakból és levelekből a vízgőz-desztilláció első órájában nyerik ki, majd ismételten desztillálják és tisztítják. Legismertebb eukaliptuszolaj az eukaliptol, amelyet az Eucalypt us globulus leveleiből nyerik.

Felhasználása: Légzőszervi megbetegedésekre, fájdalomcsillapításra.
Hatása: Erősen antiszeptikus.
Felhasználási módja: Párologtatáshoz, inhaláláshoz, fürdőhöz, maszszázshoz.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink