A különböző fogyókúrák megszámlálhatatlan buktatót rejtenek. Azok, akik rendszeresen alulmaradnak a kilókkal folytatott harcban, gyakran panaszkodnak arra, hogy a kezdeti látványos eredmények után „megáll” a fogyás. Ha nem mozdul a mérleg nyelve, a lelkesedés is alábbhagy. Ahhoz, hogy a fogyókúra sikeres legyen, fontosak a célok, és az, hogy ragaszkodjon a terveihez. Irányelvek az egészséges és sikeres fogyókúrához.

Harc a kilók ellen

1. Gondolkozzon, mielőtt cselekszik!

A dietetikusok azt javasolják, hogy soha ne hirtelen felindulásból kezdjen el fogyókúrázni. Készítsen egy komoly súlycsökkentő tervet, amiben nemcsak az étkezés, hanem a mozgás is fontos szerepet kap. Így esélyt ad magának, hogy a változást szelídebb, fenntarthatóbb módon indítsa el, és mivel pontosan tudja, mit szeretne, könnyebb követni az étrendet és az edzéstervet is – biztosítva a hosszú távú sikereket.

2. Legyen célorientált!

A legfontosabb az, hogy lassan és egyenletesen haladjon a célja felé! Mindegy, hogy 5 vagy 20 kilót akar fogyni, fogalmazzon úgy, hogy heti 0,5-1 kilótól szeretne megszabadulni. Ne gondolja, hogy ez kevés! Ha gyorsan mennek le a kilók, a szervezet főleg vizet és izmot veszít, nem pedig zsírt. Fontos az is, hogy a kitűzött célok reálisak legyenek. A diétára gondoljon úgy, mint életmódváltásra, hiszen ahhoz, hogy az optimális testsúlyát meg is tudja őrizni, az életmódján is változtatnia kell. Mindegy, hogy milyen fogyókúrát választ, szinte biztosan eljön az a pillanat, amikor elkeseredik és frusztrált lesz. Ekkor gondoljon arra, hogy milyen előnyökkel jár majd a fogyás – például milyen csinos lesz, és fel tudja venni azt a ruháját, amely évek óta a szekrény mélyén hever.

3. Egyen lassan!

A lassú, kényelmes étkezés fontos, mert a gyors evés becsapja a szervezetet. A jóllakottságérzés kialakulásához ugyanis időre van szüksége az agynak. Ha gyorsan eszik, mire megérkeznek a jelek, akár a kétszeresét is befalhatja annak a mennyiségnek, amelyre valójában szüksége van. Egy-egy falatot alaposan rágjon meg, ez is segít, hogy elkerülje a mértéktelen habzsolást.

4. Használja a modern technikát!

A fogyókúrát ma már olyan alkalmazásokkal teheti könnyebbé, amelyek segítségével nyomon követheti a haladást. Az okostelefonokra letölthető ingyenes alkalmazások segítségével kiszámíthatja a bevitt kalória mennyiségét, edzéstervet készíthet, mérheti a pulzusát, vérnyomását, de akár még virtuális személyi edzőt is fogadhat. Az ilyen alkalmazások növelik a tudatosságot, segítenek motiváltnak maradni.

5. Aludjon eleget!

Az alvás mennyisége és minősége nagyon fontos a fogyókúra sikeressége szempontjából. Egy nemrégiben készült tanulmány ugyanis kimutatta, hogy azoknak, akik naponta 6-8 órát alszanak, mindennap ugyanabban az időben fekszenek és kelnek, alacsonyabb a testzsírszázalékuk.

6. Gondoljon a glikémiás indexre!

Az étrend összeállításánál nem szabad megfeledkezni az élelmiszerek glikémiás indexéről. A GI megmutatja egy tápanyag vércukorszintet emelő hatását a glükózhoz képest. A cukor emeli legjobban és leggyorsabban a vércukorszintet, így a glikémiás indexe 100. Minden mást ehhez viszonyítanak. Az 50 feletti glikémiás indexű élelmiszerek, az emelkedő értéknek megfelelően, egyre erőteljesebben és gyorsabban emelik a vércukorszintet. Fogyasszon alacsony (0–55) glikémiás indexű élelmiszereket, például almát, teljes kiőrlésű gabonákat, bogyós gyümölcsöket, édesburgonyát és hüvelyeseket.

7. Fokozatosan terhelje a szervezetét!

A fogyókúra egyik legfontosabb eleme a mozgás, ezért nem kell várni az edzésekkel, amíg lemegy pár kiló. Szépen lassan, fokozatosan kell elkezdeni a testedzést, erősítve az izmokat és ízületeket. Így elkerülheti a sérüléseket, amelyek egyébként komolyan akadályozzák a súlycsökkenést. Az egészségi állapotát és testsúlyát figyelembe vevő edzésterv kialakításához kérje szakember segítségét.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink