Az ember a termőföldből származó élettől függ. Barna a föld színe, a föld jóságát képviseli, és a leggyakrabban „fogyasztott” színek közé tartozik. Lücher szerint a barna a sötétvörös természethez közeli árnyalata, amelyben tompul a vörös szín aktív életereje. A barna biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban. Testi szinten a gyomorra és a bélrendszerre hat jótékonyan, serkenti a test anyagcsere-folyamatait. A belső nyugalom, higgadtság érzését közvetíti. Barna élelmiszereink: dió, mandula, mogyoró; gabonafélék: búza, árpa, rozs, zab; barna rizs, kakaó, gomba, mazsola, datolya; sok gyógynövény és fűszer: szerecsendió, őrölt gyömbér, stb..
A fehér a tisztaság, nyitottság, tudatosság színe. Testi szinten mindenre alkalmazható, kiváló fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van. Tisztító, méregtelenítő szerepe igen nagy. Fontos megemlíteni a fokhagyma és a vöröshagyma sokrétű gyógyító hatását. Fehér élelmiszereink: fehér retek, paszternák, zöldség, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, burgonya, rizs, tojásfehérje, tofu.
A fekete a sötétséget szimbolizálja, passzivitást, lemondást és kimerültséget jelent. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, fáradtak, csüggedtek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket. Fekete élelmiszereink: édesgyökér, fekete ribizli, fekete retek, fekete szarvasgomba, fekete bors és a mák, amelynek nagy vastartalma segít legyőzni a fáradtságot, teherbíróvá tesz.
A szürke semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Mindazok az élelmiszerek, amelyekben eltűnik az életenergia, elszürkülnek, „érzéketlenné”, élettelenné (ehetetlenné?) válnak. Szürke: kikeverhető fehérből és feketéből vagy bármilyen komplementer színpárból: lila-sárga, kék-narancssárga, zöld-piros.
- Fehér: minden színt tartalmaz, azokat visszatükrözi.
- Fekete: minden színt befogad, elnyel.
- Barna: előállítható vörös-kék vagy vörös-fehér és fekete színek keverékéből.
A csokoládé és a kávé a barna szín tükrében
Minden színre érdemes odafigyelni, ha túlzott, mértéktelen használat, ez esetben fogyasztás lép fel. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, szilárdság, megbízhatóság és önuralom az életéből. Azért fogyasztunk túlzott mennyiséget a barna színű ételekből, mert érzelmi biztonságot, testi kényelmet, nyugalmat ad számunkra.
- Amikor életünkben nem a saját utunkat járjuk vagy nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, gyakran pótcselekvésekben keressük a megoldást. Ha csokoládét eszünk, azt tesszük, amit akarunk, hozzájutunk ahhoz, amire szükségünk van.
- Kövérségünk elnyomja önbecsülésünket, mert nem lehetünk elég vonzóak, elfogadhatóak egy olyan társadalomban, amely a karcsúságért, sikerességért rajong. Akarva-akaratlan nyúlunk a csoki után, hogy enyhítsük elfojtott vágyainkat.
- A kávézással is kialakulhat egyfajta függőség, hiszen sokunknak egyet jelent a kávé illata, íze a melegséggel, békével, nyugalommal, otthonnal, családdal, amelyek mind a biztonságunk érzését erősítik.