Ha ételeink többsége nem színes, akkor nem egészséges, nem tápláló? Természetesen a fehér, a fekete és a közöttük található összes szín és árnyalat hatással van ránk, és befolyásolja egészségünket, erőnlétünket – ráadásul ételeink nagy részében jelen vannak.

Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek

Az ember a termőföldből származó élettől függ. Barna a föld színe, a föld jóságát képviseli, és a leggyakrabban „fogyasztott” színek közé tartozik. Lücher szerint a barna a sötétvörös természethez közeli árnyalata, amelyben tompul a vörös szín aktív életereje. A barna biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban. Testi szinten a gyomorra és a bélrendszerre hat jótékonyan, serkenti a test anyagcsere-folyamatait. A belső nyugalom, higgadtság érzését közvetíti. Barna élelmiszereink: dió, mandula, mogyoró; gabonafélék: búza, árpa, rozs, zab; barna rizs, kakaó, gomba, mazsola, datolya; sok gyógynövény és fűszer: szerecsendió, őrölt gyömbér, stb..

A fehér a tisztaság, nyitottság, tudatosság színe. Testi szinten mindenre alkalmazható, kiváló fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van. Tisztító, méregtelenítő szerepe igen nagy. Fontos megemlíteni a fokhagyma és a vöröshagyma sokrétű gyógyító hatását. Fehér élelmiszereink: fehér retek, paszternák, zöldség, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, burgonya, rizs, tojásfehérje, tofu.

A fekete a sötétséget szimbolizálja, passzivitást, lemondást és kimerültséget jelent. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, fáradtak, csüggedtek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket. Fekete élelmiszereink: édesgyökér, fekete ribizli, fekete retek, fekete szarvasgomba, fekete bors és a mák, amelynek nagy vastartalma segít legyőzni a fáradtságot, teherbíróvá tesz.

A szürke semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Mindazok az élelmiszerek, amelyekben eltűnik az életenergia, elszürkülnek, „érzéketlenné”, élettelenné (ehetetlenné?) válnak. Szürke: kikeverhető fehérből és feketéből vagy bármilyen komplementer színpárból: lila-sárga, kék-narancssárga, zöld-piros.

  • Fehér: minden színt tartalmaz, azokat visszatükrözi.
  • Fekete: minden színt befogad, elnyel.
  • Barna: előállítható vörös-kék vagy vörös-fehér és fekete színek keverékéből.

A csokoládé és a kávé a barna szín tükrében

Minden színre érdemes odafigyelni, ha túlzott, mértéktelen használat, ez esetben fogyasztás lép fel. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, szilárdság, megbízhatóság és önuralom az életéből. Azért fogyasztunk túlzott mennyiséget a barna színű ételekből, mert érzelmi biztonságot, testi kényelmet, nyugalmat ad számunkra.

  • Amikor életünkben nem a saját utunkat járjuk vagy nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, gyakran pótcselekvésekben keressük a megoldást. Ha csokoládét eszünk, azt tesszük, amit akarunk, hozzájutunk ahhoz, amire szükségünk van.
  • Kövérségünk elnyomja önbecsülésünket, mert nem lehetünk elég vonzóak, elfogadhatóak egy olyan társadalomban, amely a karcsúságért, sikerességért rajong. Akarva-akaratlan nyúlunk a csoki után, hogy enyhítsük elfojtott vágyainkat.
  • A kávézással is kialakulhat egyfajta függőség, hiszen sokunknak egyet jelent a kávé illata, íze a melegséggel, békével, nyugalommal, otthonnal, családdal, amelyek mind a biztonságunk érzését erősítik.

Egy játékos módszer: próbálja ki a színdiétát!

Egye magát boldoggá

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink