Ha ételeink többsége nem színes, akkor nem egészséges, nem tápláló? Természetesen a fehér, a fekete és a közöttük található összes szín és árnyalat hatással van ránk, és befolyásolja egészségünket, erőnlétünket – ráadásul ételeink nagy részében jelen vannak.

Így hatnak a szervezetünkre a barna, fehér, fekete és szürke ételek

Az ember a termőföldből származó élettől függ. Barna a föld színe, a föld jóságát képviseli, és a leggyakrabban „fogyasztott” színek közé tartozik. Lücher szerint a barna a sötétvörös természethez közeli árnyalata, amelyben tompul a vörös szín aktív életereje. A barna biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban. Testi szinten a gyomorra és a bélrendszerre hat jótékonyan, serkenti a test anyagcsere-folyamatait. A belső nyugalom, higgadtság érzését közvetíti. Barna élelmiszereink: dió, mandula, mogyoró; gabonafélék: búza, árpa, rozs, zab; barna rizs, kakaó, gomba, mazsola, datolya; sok gyógynövény és fűszer: szerecsendió, őrölt gyömbér, stb..

A fehér a tisztaság, nyitottság, tudatosság színe. Testi szinten mindenre alkalmazható, kiváló fertőtlenítő, sebgyógyító hatása van. Tisztító, méregtelenítő szerepe igen nagy. Fontos megemlíteni a fokhagyma és a vöröshagyma sokrétű gyógyító hatását. Fehér élelmiszereink: fehér retek, paszternák, zöldség, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, burgonya, rizs, tojásfehérje, tofu.

A fekete a sötétséget szimbolizálja, passzivitást, lemondást és kimerültséget jelent. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, fáradtak, csüggedtek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket. Fekete élelmiszereink: édesgyökér, fekete ribizli, fekete retek, fekete szarvasgomba, fekete bors és a mák, amelynek nagy vastartalma segít legyőzni a fáradtságot, teherbíróvá tesz.

A szürke semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Mindazok az élelmiszerek, amelyekben eltűnik az életenergia, elszürkülnek, „érzéketlenné”, élettelenné (ehetetlenné?) válnak. Szürke: kikeverhető fehérből és feketéből vagy bármilyen komplementer színpárból: lila-sárga, kék-narancssárga, zöld-piros.

  • Fehér: minden színt tartalmaz, azokat visszatükrözi.
  • Fekete: minden színt befogad, elnyel.
  • Barna: előállítható vörös-kék vagy vörös-fehér és fekete színek keverékéből.

A csokoládé és a kávé a barna szín tükrében

Minden színre érdemes odafigyelni, ha túlzott, mértéktelen használat, ez esetben fogyasztás lép fel. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, szilárdság, megbízhatóság és önuralom az életéből. Azért fogyasztunk túlzott mennyiséget a barna színű ételekből, mert érzelmi biztonságot, testi kényelmet, nyugalmat ad számunkra.

  • Amikor életünkben nem a saját utunkat járjuk vagy nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, gyakran pótcselekvésekben keressük a megoldást. Ha csokoládét eszünk, azt tesszük, amit akarunk, hozzájutunk ahhoz, amire szükségünk van.
  • Kövérségünk elnyomja önbecsülésünket, mert nem lehetünk elég vonzóak, elfogadhatóak egy olyan társadalomban, amely a karcsúságért, sikerességért rajong. Akarva-akaratlan nyúlunk a csoki után, hogy enyhítsük elfojtott vágyainkat.
  • A kávézással is kialakulhat egyfajta függőség, hiszen sokunknak egyet jelent a kávé illata, íze a melegséggel, békével, nyugalommal, otthonnal, családdal, amelyek mind a biztonságunk érzését erősítik.

Egy játékos módszer: próbálja ki a színdiétát!

Egye magát boldoggá

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.