Nemcsak azért színesek az ételeink, hogy jobb étvágyunk legyen, hanem mert eltérő hatóanyagokat tartalmaznak. Szögezzük le, hogy ez a színdiéta inkább csak szórakoztató étrendjáték, mintsem komoly tudományos vívmány. Viszont segít abban, hogy változatossá tegyük a táplálkozásunkat!

Egy játékos módszer: próbáld ki a színdiétát!

A színdiéta egy hajszállal azért több, mint egy jópofa ötlet. Tekinthetjük egyhetes tisztítókúrának vagy egy tudatos vitaminbombázásnak, bár ezt igazából mindennap meg kellene tennünk. A kutatások azt mutatják, hogy a színekért felelős eltérő anyagok nagyon is fontosak lehetnek a szervezetünk számára. Minél mélyebb a színe egy zöldségnek vagy gyümölcsnek, annál nagyobb az antioxidáns- és tápanyagtartalma is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szezonális terményeket a napfény érlelte, ezért sokkal magasabb a tápértékük.

színdiéta

Fotó: Shutterstock

Játsszunk most a színekkel!

A színdiéta során minden napot egy-egy színnek szentelünk. Az első napon fehér, a másodikon piros, a harmadikon zöld, a negyediken narancssárga, az ötödiken lila, a hatodik napon sárga ételeket kell fogyasztanunk, míg a hetedik napon a szivárvány árnyalataival ünnepeljük kitartásunkat. Lehet, hogy egészen új ízeket is felfedezünk, olyan zöldségeket, amelyeket még nem kóstoltunk. Akik a szigorú változatot követik, azok egészen biztosan elveszítenek néhány kilót. De hogy jobb színben és formában lesznek, az egészen bizonyos!

 

1. nap: Fehér csoport

Ebbe a csoportba tartozik a banán, a karfiol, a fokhagyma, a gyömbér, a gomba, a póréhagyma és a burgonya. A fehér ételek is tartalmaznak olyan antioxidánsokat, amelyek csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

 

2. nap: Piros csoport

A színdiéta e csoportjába tartozik a piros alma, a cékla, a cseresznye, a meggy, a grépfrút, a piros szőlő, a piros paprika, a piros burgonya, az eper, a paradicsom és a görögdinnye. A piros ételek egyebek között likopint tartalmaznak, ez adja a színüket. Egy sor krónikus betegség megelőzésében is fontos szerepük van, így a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. És még egy fontos hír: a likopin a bőr öregedését is gátolja.

 

3. nap: Zöld csoport

Ide tartozik a zöld alma, az articsóka, az avokádó, a spárga, a brokkoli, a zöldborsó, a zöldbab, az uborka, a zöld szőlő, a borsó, a saláta, a lime, a zöldpaprika, a spenót, a cukkini, a petrezselyem és az alga. A zöld élelmiszerek klorofillt tartalmaznak. A klorofill enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen test szagot. Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszer működését.

 

4. nap: Narancs és sárga csoport

Ebbe a csoportba tartozik a sárga alma, a sárgabarack, a sárgarépa, a grépfrút, a citrom, a nektarin, a mangó, a narancs, az őszibarack, a körte, a sárga paprika, az ananász, a kukorica, az édesburgonya és a mandarin. A narancs és a sárga színű ételek karotinoidokat tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét és csökkentik bizonyos ráktípusok kockázatát. Továbbá hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez és erősítik az immunrendszert.

 

5-6. nap: Lila csoport

Ebbe a csoportba tartozik a szeder, az áfonya, a szilva, a padlizsán, a füge, a lila szőlő, a szilva és a mazsola. A lila élelmiszerek egy antocianin nevű vegyületet tartalmaznak, amely nem csak a kékes-piros színért felelős. Erősíti az ereket, javítja a keringést, ezáltal jobb vérellátást biztosít minden szervünknek, így a bőrnek is. Az áfonya különösen hatékony az öregedéssel járó folyamatok megelőzésében, lassításában.

 

7. nap: Mindent bele!

A színdiéta e napján a különböző színcsoportok kedvenceiből válogathatunk!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink