A hagyományos fasírt nagy hátránya az olaj, de ez könnyen kiküszöbölhető, ha sütőben sütöd. Így nem lesz tele a lakás olajszaggal, és sokkal egészségesebb is, hiszen nem szívja magába a rengeteg zsiradékot. Kalóriabevitel szempontjából sem mindegy, hogy készíted, de garantáljuk az ízében sem fogsz csalódni. Láss neki!
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús
- 2 tojás
- 1 fej fokhagyma
- 1 fej hagyma
- zsemlemorzsa
- só
- bors
- petrezselyemzöld
Így készítsd:
- A darált húst keverd össze a tojással.
- Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és hagymát, petrezselymet.
- Szórj bele zsemlemorzsát, annyit, hogy golyókat tudj belőle formálni, sózd és borsozd.
- Készíts belőle tetszésednek megfelelő nagyságú gombócokat. Teheted muffin formákba is (így akár a zsemlemorzsát is elhagyhatod)
- Kevés zsiradékkal kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tedd és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Ha úgy látod, hogy a gombócok egyik oldala kész, forgasd meg őket, majd addig süsd, míg az is pirosra nem sül.
Még egy ötlet
A hús alapvető eleme minden egészséges diétának, leggyakrabban a sovány szárnyasokat ajánlják a dietetikusok. Egy darabig nincs is ebből gond, de valljuk be, hamar unalmassá válik a natúr csirkemell – akkor is, ha sokféleképpen elkészíthető. Egy idő után minden fogyókúrázó azon töri a fejét, hogy lehetne változatosabbá tenni a húst!
Megoldás lehet a fasírt, azaz a fűszerekkel bekevert húspogácsa, melyet számos stílusirányban elkészíthetsz. Csakhogy a fasírttal az a gond, hogy jó magyar szokás szerint többnyire kenyérrel dúsítjuk fel – így viszont a húspogácsába bekerülő szénhidráttartalom azonnal tönkre vágja a diétát.
Ezt az apró hibát küszöböli ki most egy zseniális ötlet.
Kerüljön a fasírtba chiamag!
Az apró magvak rendkívül egészségesek, gyorsítják a fogyás folyamatát. Ráadásul nedvesség hatására zseniálisan viselkednek: a chia megszívja magát vízzel, többszörösére nő a térfogata. Ezáltal ugyanúgy fellazítja a darált húst, mint a beáztatott puha kenyérbél. A végeredmény zseniális: fantasztikusan finom húspogácsa, ami nemcsak azt akadályozza meg, hogy felkússzanak rád a kilók, de még le is fogyaszt!
Hozzávalók:
- 1/2 kg darált sertéscomb (szaftosabb, kellemesebb lesz tőle a fasírt)
- 1 tojás
- 3-4 tk. chiamag (lehetőleg darálva, de az egész szemes is jó) de mehet mellé kis lenmag is
- 4 cikk fokhagyma, lereszelve
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 tk. fűszerpaprika (opcionális)
- őrölt bors
- só
- 3-4 ek. petrezselyemzöld, finomra vágva
EZ IS ÉRDEKELHET: