Miért is tökéletes egy diétához?
A cukkini 95%-a víz, ezért erősen hidratáló hatású élelmiszer. Ebből kifolyólag a kalóriatartalma igen alacsony: 100 g mindössze15 kcal-t tartalmaz. Ráadásul nem csupán a napi folyadékszükséglet egy része, hanem a vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne: kálium, foszfor, cink, magnézium, kalcium, A-, B1-, B2-, B6 -vitamin vagy folsav. Béta-karotin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig védi az érfalakat, enyhíti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus problémákat. Sőt, kiváló antioxidáns-forrás is!
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Francia hagymás cukkini
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini, lespirálozva vagy reszelve
- 1 nagyobb hagyma vékony szeletekre vágva
- 1 tk. kakukkfű
- 1 ek. vaj
- 1,5 dl marhahúsleves
- 2 tk Worcestershire szósz
- 10 dkg könnyen olvadó, félkemény sajt (Fontina, Brie stb.)
- só és bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra
2. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, dinszteld meg rajta a hagymát.
3. Add hozzá a sót, borsot, kakukkfüvet, Worcestershire szószt, keverd el és főzd őket együtt pár percig.
4. Öntsd fel a húslevessel és gyakori kevergetés mellett főzd kb. 20 percig. Sűrű és aranybarna lesz, figyelj, hogy le ne égjen.
5. A cukkinit forgasd össze a hagymás mártással, majd öntsd az egészet egy kivajazott tálba. Tetejét szórd meg bőven reszelt sajttal.
6. Tedd a tálat a sütőbe kb. 25 percre, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.